Pământ valoros. Terenul arabil din Timiş se vinde ca pita caldă, iar...

Pământ valoros. Terenul arabil din Timiş se vinde ca pita caldă, iar străinii sunt printre cei mai interesaţi

0
DISTRIBUIȚI

Terenurile agricole din Timiş sunt un adevărat magnet pentru investitorii străini. Calitatea solului, dar şi situarea în zona de vest a României, la graniţa spre occident, a atras un număr mare de investitori din străinătate care au achiziţionat aici suprafeţe agricole. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primul semestru al acestui an au fost încheiate, în Timiş, aproximativ 5.600 de contracte de cumpărare-vânzare de suprafeţe arabile, adică aproximativ opt procente din totalul acestor tip de contracte la nivel naţional.


Faţă de anul precedent, creşterea numărului de contracte semnate la şase luni a fost cu o treime mai mare.

Suprafaţa agricolă totală deţinută de străini în Timiş depăşeşte 2.640 de hectare. Cel mai scump teren, în suprafaţă de 85,4 hectare, a fost cumpărat la un preţ de 2,56 milioane de lei, adică circa 558.000 euro. Terenul este situat în comuna Voiteg din judeţul Timiş şi a fost achiziţionat de societatea Agro Nevada, de la o persoană privată.

Din punct de vedere al preţurilor, la nivel naţional un preţ mediu pe un hectar este estimat la 5.000 de euro. Pentru Timiş acest preţ urcă la o medie cuprinsă între 6.000 şi 8.500 de euro pe hectar. Cam la acelaşi nivel este şi terenul din Arad, o altă vedetă a tranzacţiilor cu arabil. Tot cu preţuri între 6.000 şi 8.500 de euro se vând terenurile în Caraş. De altfel, în vestul României sunt cele mai mari preţuri medii din ţară. Aici există 1.462 de hectare de teren deja deţinute de cetăţeni străini. Din punct de vedere al tranzacţiilor în primele şase luni ale anului, Timişul e pe primul loc, urmează Aradul şi Doljul. La nivel naţional s-au vândut peste 68.000 de loturi agricole în același interval, cu 9% peste nivelul din perioada similară a anului anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.