Reacţia primarului Robu, după ce a fost reclamat pentru rasism la Comisia...

Reacţia primarului Robu, după ce a fost reclamat pentru rasism la Comisia Europeană: „Să ne mai lase în pace, că ne tot dau lecții tot felul de papagali”

1
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu s-a ales cu o reclamație la Comisia Europeană, după ce luni a mers în zona Traian și s-a certat cu țiganii din cartier, care l-au blestemat. Totul în urma incendiului pe care țigani care urmau să fie evacuați dintr-o locuință socială l-au provocat la o casă din zonă, nemulțumiți.

“Am primit o sesizare de la nu știu ce de la Comisia Europeană, că intervenția mea ar fi fost una rasistă. O prostie fără seamăn, probabil că cineva a făcut o sesizare acolo și s-a luat drept bun ceea ce au spus cei ce au făcut sesizarea, încă nu știu detalii. Eu tocmai am spus răspicat, pe mine nu mă interesează etnia oamenilor, ci mă interesează faptele lor. Exact acestea mi-au fost cuvintele. Nu putem lăsa un cartier întreg, în plus și unul cu semnificație istorică, cu potențial foarte ridicat, sub teroarea unor indivizi, nu ne interesează etnia lor, ne interesează că fac teroare în jur. Câți timișoreni nu au avut neplăcerea, necazul de a li se fura din buzunare, din poșete? Câți comercianți din zonă nu suferă că nu vin clienții la prăvăliile lor de teamă că până se uită la un exponat le dispare portofelul sau altceva. Noi putem să nu intervenim aici de teama nu știu cui că ne acuză de rasism? Să ne mai lase în pace, că ne tot dau lecții tot felul de papagali, care nu fac eforturi să cunoască realitățile în care trăim și vin cu clișee pe care ni le aplică fără să se informeze dacă acele clișee se potrivesc sau nu realităților în care trăim noi. Niciodată nu o să am nici cea mai vagă urmă de rasism în mine și nu am avut-o niciodată, dar nici nu pot să stau timorat că mă acuză nu știu cine de rasism și sper că timișorenii vor fi solidari cu mine și în continuare în acest demers care nu este pentru mine, este pentru Timișoara și noi toți cei care trăim aici, până la urmă”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai declarat că nu este de acord ca în oraș să se construiască locuințe sociale pentru țigani, pe motiv că fiecare persoană ar trebui să-și asigure o locuință.

“Eu sunt împotriva locuințelor sociale.


O spun răspicat, asumându-mi riscul de a pierde voturi de la un anumit segment de populație. Cred că este obligația fiecărui cetățean să-și asigure o locuință. Nu o poate avea de la început, stă în chirie, dar trebuie să aibă o țintă în a-și construi, realiza o locuință. A sta cu mâna întinsă să vină altul să-ți dea o locuință nu este o soluție pentru o societate sănătoasă, cred că asistența socială este extrem de nocivă pentru orice comunitate, dacă e făcută către oameni apți de muncă. Trebuie să avem solidaritate între noi și să venim și cu asistență socială față de unii semeni, dar nu față de cei apți de muncă, ci de cei care sunt în diferite dificultăți. Aceștia trebuie ajutați, dar cum să ajuți din munca altora pe unii care nu vor să muncească, nu că n-ar putea și stau cu mâna întinsă. Eu sunt împotriva unei astfel de asistențe sociale. Este extrem de negativă pentru comunitate. Iată ce pățim acum în Piața Traian, eu mă lupt să redau Timișoarei Piața Traian, un loc istoric, cu o semnificație deosebită, și lupta pe care o duc e una foarte grea, pentru că nu putem să acționăm discreționar, ci numai și numai cu respectarea legii”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai explicat că în cazul în care s-ar construi locuințe sociale în alte zone ale orașului, s-ar ajunge la un soi de ghetou și se vor apărea focare de infecție.

“Eu nu vreau să creez alte focare. Iată ce s-a întâmplat unde au fost concentrați astfel de oameni. Dacă noi le-am construi acum niște locuințe sociale, acolo s-ar ajunge să avem un soi de ghetou, până la urmă. Vom ajunge să avem 100, 200 de oameni, dintre care majoritatea nu vor vrea să muncească. E o opțiune de viață. Unii au avut opțiunea să fie cinstiți, să fie corecți, să muncească, să-și facă un rost, iar alții au avut opțiunea să fie șmecheri, cât au putut să fie șmecheri și când li s-a înfundat vin la miloagă. Indiferent de etnie. Alte lucruri putem face, aceste cartiere necesită atâtea și atâtea lucruri tocmai ca să le asigurăm acestor oameni o condiție socială mai precară, dar oameni la locul lor, cinstiți, corecți, să le asigurăm alte standarde decât cele pe care le au acum. Pentru asta vreau eu să folosim banii, și în Kuncz, și în Freidorf. Eu aș face legile altfel. Să se poată duce bani numai la cei sunt cu diverse dizabilități, sunt cu probleme, nu la oameni apți de muncă”, a mai declarat Nicolae Robu.

Reprezentanții Grupurilor Locale de Acțiune Timișoara și Freidorf au propus, ieri, mai multe soluții pentru rezolvarea problemelor din cartierul Traian, inclusiv realizarea de locuințe sociale pentru țigani, cu bani europeni.

1 COMENTARIU

  1. As fi de acord cu atitudinea dlui Robu daca nu as cunoaste realitatea.
    Acum 3 zile a fost anuntat atit dl Robu cit si dl Kristof si Politia comunitara despre faptul ca niste tigani de matase au demolat un gard fara autorizatie si fac lucrari fara autorizatie pe str ! Decembrie si in timpul convorbirii tiganii continua sa lucreze.
    Asa cum se misca melcul asa se misca si acesti responsabili care se dau mari in fata tiganilor prapaditi dar fac pe mieluseii in fata tiganilor bogati.
    Raspunsul dl Kristof a fost ca Politia comunitara cauta defunctul proprietar al imobilului

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.