Primarul Timișoarei despre creșterea impozitelor locale : “Este răul cel mai mic”....

Primarul Timișoarei despre creșterea impozitelor locale : “Este răul cel mai mic”. Dispare propusa taxă pentru căsătorie

2
DISTRIBUIȚI

Discuții de peste două ore, astăzi, în timpul dezbaterii publice cu privire la proiectul de hotărâre referitor la stabilirea impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2019. Vă reamintim că documentul prevede ca impozitul pe mașini să crească cu 50%, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice vor fi majorate tot cu 50%. De asemenea, proiectul prevede introducerea unei taxe speciale pentru promovarea turistică, de 2% din tarifele de cazare practicate și numărul de zile de cazare sau la tariful practicat pentru o noapte de cazare. Totodată, ar urma să fie instituită și o taxă pentru oficierea căsătoriei, cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, precum și o taxă specială de salubrizare de 7,89 lei pe lună pentru persoanele fizice și de 21,38 lei/mc pentru deșeurile reciclabile și de 113,17 lei/mc pentru deșeurile reziduale, în cazul persoanelor juridice.

Nicolae Robu a luat cuvântul, la începutul dezbaterii publice organizată la sediul Primăriei Timișoara, pentru a explica faptul că “sper că toată lumea își dă seama că acele majorări, atâtea câte sunt și unde sunt, nu au apărut din vreo plăcere a cuiva de a recurge la ele, ci au apărut într-o situație în care nu cred că cineva ar fi putut-o previziona, una în care ne-am trezit cu venituri sensibil mai mici și cu perspectivă ca în 2019 ele să fie și mai mici”.

Primul dintre timișorenii care și-a exprimat un punct de vedere cu privire la acest proiect de hotărâre a fost Cristi Brâncovan, care a subliniat faptul că “sunt profund nemulțumit de propunerile pe care le faceți, pentru că mi se pare că ceea ce faceți dvs. este o haiducie. Nu poți să le ceri oamenilor, în momentul în care dublezi la clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice, ați modificat cota la 1,3% față de 1% și o majorați cu 50%, asta înseamnă 1,95%”.

Pe de altă parte, edilul a ținut să precizeze că și el va fi afectat de noile modificări, în condițiile în care are un apartament pe care-l închiriază. “Am mers pe principiul ca persoanele fizice, cei mai mulți plătitori de taxe și impozite, să nu fie afectate deloc pentru spațiile unde locuiesc și să fie o anumită afectare la cei care folosesc anumite proprietăți pentru a obține venituri. Și eu am un apartament cu trei camere pe care îl închiriez și eu sunt afectat de această creștere pe care o propunem aici. La persoane fizice, pentru proprietăți nerezidențiale, folosite pentru închiriere, pentru aducere de venit, crește la 0,6%, la persoanele juridice crește la 1,95%”, a afirmat Nicolae Robu.

În discuție a intervenit și Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara, pentru a explica faptul că în anul 2009, impozitul pentru afaceri era de 1,8%, dar a fost redusă cota la 1%, pentru că a venit criza economică, cu scopul susținerii mediului de afaceri. “Acum noi am pierdut 70 de milioane în bugetul local și de undeva trebuie să aducem aceste sume. Noi nu putem obliga Guvernul să modifice cotele și de undeva trebuie să fie aduse aceste sume, iar mediul de afaceri trebuie să participe și el cumva la veniturile bugetului local”, a detaliat Adrian Bodo.

Cristi Brâncovan a criticat și intenția municipalității de a majora cu 50% impozitul pe mașini și taxa specială de salubritate.


“E mult prea mult, dintr-o dată cu 50%. Apreciez inițiativa introducerii acestei taxe de salubrizare, dar nu mi se pare normală”, a precizat Brâncovan.

“Vreau ca în Timișoara să putem face ceea ce e nevoie pentru orașul nostru și asta cu atât mai mult cu cât în 2021 noi o să fim Capitală Culturală Europeană și nu ne putem prezenta în fața celor un milion, 1,5 milioane de turiști cu orașul rămas în urmă. În pofida multor progrese, încă suntem departe de ceea ce trebuie să fim și nu avem cu ce să continuăm dezvoltarea în forță a orașului. Am ajuns acum să tatonez terenul pentru a vedea dacă lumea este chiar dispusă să vină la un miting pentru a ne rămâne mai mulți bani aici. Ministerul Finanțelor a spus că de la anul ne lasă tot, eu am spus 68% să ne lase. O să ne facem râsul lumii, nu doar al Europei în 2020. Nu e eșecul primarului, ar fi eșecul orașului. Avem nevoie de venituri ca să nu se ajungă la așa ceva, că nu putem altcumva să mai facem aproape nimic. Acest progres al orașului nu se poate obține decât așa. Mă doare sufletul, dar nu am altă alternativă. Și atunci am încercat ca timișorenii cei mulți să nu fie afectați sensibil și vă dau niște cifre. La ora actuală, mașini cu capacitatea cilindrică de până la 1.400 centimetri cubi au 44,77% dintre posesorii de mașini, mașini cu capacitatea între 1.400 și 2.000 au 47,3%. Asta înseamnă că 92% dintre posesorii de mașini au mașini de până la 2.000 de centimetri cubi. Primii, cei cu până la 1.400 centimetri cubi, la ora actual plătesc 5 lei pe lună pentru mașină și noi vrem să îi punem să plătească 7,5 lei pe lună. Oare chiar e o povară? Cei care au mașini între 1.400 și 2.000 de centimetri cubi capacitatea cilindrică plătesc acum 15 lei pe lună și vor ajunge să plătească 22,5 lei pe lună. Oare nu merită pentru dezvoltarea orașului nostru să facem un astfel de efort? Ai de ales între rele, ori răul cel mai mic în momentul de față este acesta: să acceptăm aceste majorări, dar să putem dezvolta orașul în continuare, ar fi un rău mult mai mare dacă noi am stagna. Facem investiții cu acești bani pe care-i obținem în plus, nu cheltuim banii aiurea, asta vă garantez eu”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, un alt timișorean care a luat cuvântul i-a transmis edilului să facă “majorări cumpătate”, precizând că este îngrijorat de creșterile prea mari la impozitele pe mașini. “Să fie cumpătate aceste majorări, altfel se creează un sentiment de haiducie. 50% mă îngrijorează, iar această majorare va duce la nemulțumirea cetățenilor”, a precizat bărbatul din Timișoara.

Totodată, o altă timișoreancă i-a atras atenția primarului Robu că, în urmă cu câțiva ani, a declarat că nu vor crește impozitele și taxele locale în capitala Banatului și a criticat faptul că municipalitatea dorea să introducă o taxă pentru oficierea căsătoriei, în condițiile în care edilul afirma că încurajează familia.

Nicolae Robu a replicat că va fi scoasă propunerea de introducere a taxei pentru oficierea căsătoriei, dar că este nevoie să majoreze taxele, pentru ca orașul “să se poată dezvolta. Trebuie să scoatem bani de undeva, trebuie să înțelegeți. Dacă am fi putut, am fi luat de la autoritățile centrale”.

Potrivit primarului Timișoarei, aproximativ 267.000 de cetățeni nu vor fi afectați de majorările de taxe și impozite începând cu anul 2019. Reprezentanții municipalității estimează că vor încasa încă 75 de milioane de lei, după ce vor crește aceste impozite și taxe, anul viitor.

 

2 COMENTARII

  1. Oare hala de la Momax cum este făcută la 7-8 metri de linia de înaltă ?? La alți le cere minim 18 metri pentru autorizație de construcție dar se pare ca dacă ești prieten cu primarul nu exista piedici legale !!

  2. Nu cred că trebuia să se cumpere 7 vaporașe. Sunt prea multe și au costat prea mult. Plus că oamenii au fost nevoiți să renunțe la plimbările cu lebedele, care pentru copii și tineri erau mult mai spectaculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.