Protestul „vestelor galbene” blochează Parisul. Pe străzi patrulează mașini blindate FOTO

Protestul „vestelor galbene” blochează Parisul. Pe străzi patrulează mașini blindate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Mobilizare masivă a forţelor de ordine, astăzi, la Paris, când au loc, din nou, proteste ale „vestelor galbene”. El al patrulea weekend de manifestaţii antiguvernamentale.

Aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în toată Franţa. Jandarmii sunt sprijiniţi de vehicule blindate, în încercarea de a stopa eventuale excese ale manifestanţilor, anunţă jurnaliştii Le Figaro.

În apropiere de Champs-Elysées, forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Unii protestatari au răspuns prin proiectile şi petarde. Până la ora locală 10:10, oamenii legii reţinuseră deja peste 350 de protestatari, alţi peste 100 au fost arestaţi. Se fac aspre controale în gări, iar în preajma locurilor în care se manifestă se desfăşoară sistematic percheziţii. Localnicii au fost sfătuiţi să rămână în case. Zeci de străzi din centrul Parisului sunt închise traficului. Sunt închise mai multe muzee şi săli de spectacole, dar şi Turnul Eiffel. Magazinele s-au baricadat pentru a nu fi jefuite şi întreg mobilierul stradal a fost îndepărtat, la fel şi bordurile ca să nu fie folosite drept proiectil.

Proteste similare sunt planificate şi în alte mari oraşe franceze: Marsilia, Lens, Lille, Toulouse sau Bordeaux.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franţa să evite, astăzi, pe cât posibil zonele centrale ale Parisului, „să manifeste atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor, ale barierelor cu plată de pe autostrăzi, ale stațiilor de carburant, ale suprafețelor comerciale, precum și ale altor elemente de infrastructură”.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de AICI şi AICI şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

UPDATE 135 de răniţi şi aproape 1.400 de persoane au fost arestate la protestele de la Paris şi din marile oraşe ale Franţei.

10.000 de protestatari au scandat numai la Paris.


Au avut loc ciocniri pe Champs Elysee, iar oamenii legii au apelat la gaze lacrimogene. Protestatarii au ripostat cu diverse proiectile. Ciocniri au fost şi în Place de la Republique, unde mai mulţi bărbaţi au încercat să vandalizeze un magazin. Tot la Paris au fost incediate şi mai multe maşini.

Mişcarea de protest a pornit ca o revoltă faţă de majorarea carburanţilor, însă, acum, manifestanţii cer şi creşterea salariului minim şi scăderea vârstei de pensionare.

Foto: lefigaro.fr, Getty

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.