Un fragment din istoria Unirii Principatelor, povestit la Muzeul din Arad VIDEO

Un fragment din istoria Unirii Principatelor, povestit la Muzeul din Arad VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Complexul Muzeal Arad lansează o nouă serie a proiectului expoziţional „Exponatul lunii”, prin care îşi propune ca obiectele aflate în patrimoniul muzeului şi poveştile acestora să fie mult mai accesibile publicului larg, prin platforma globală izi.TRAVEL.

Exponatul lunii ianuarie este o cupă legată de principalul eveniment al acestei luni, unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, şi reprezintă un fragment din istoria heraldicii româneşti. Alexandru Ioan Cuza a dorit o reprezentare unitară a stemei principatelor iar  pe cupa de porţelan, cu o lucrătură deosebită, este imprimată una din propunerile de stemă ale Principatelor Unite, care au fost examinate între anii 1860-1863. În 1860, prim-ministrul Ion Ghica supunea dezbaterii consiliului de miniştri un proiect pe baza unui desen făcut de Carol Popp de Szathmári, despre care spunea că este „conform cu starea politică în care au intrat ţările noastre de la realizarea principiului unirii şi cu datele istorice de la colonizarea romanilor în Dacia”. Stema imprimată pe cupa de la Arad are în centru un scut despicat pe care sunt gravate o acvilă cruciată în zbor deschis pe un fundal în brâuri de roşu, aur şi azur, şi un cap de bour având soarele între coarne – simbolurile heraldice ale celor două principate – iar deasupra se află un pavilion de purpură căptuşit cu hermină şi prins într-o coroană închisă.

O altă variantă a stemei avea în stânga un personaj feminin având în mână o sabie curbată specific dacică, iar în drapta, un leu ridicat în două labe, elemente care se regăseau încă din secolul al III-lea pe o monedă daco-romană şi erau menite să simbolizeze Dacia.


Proiectul nu a fost adoptat din cauza opoziţiei lui Mihail Kogălniceanu, care se temea că acest simbol specific statelor suverane ar putea deranja puterile garante, care recunoscuseră unirea doar pe durata domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Exponatul este prezentat de dr. Bogdan Ivaşcu, muzeograf la Complexul Muzeal Arad. Cupa a fost donată muzeului în anul 1960, de un colecţionar particular şi este expusă în expoziţia permanentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.