Liderii Uniunii Europene dezbat Agenda strategică 2019-2024, la Sibiu FOTO

Liderii Uniunii Europene dezbat Agenda strategică 2019-2024, la Sibiu FOTO

0
DISTRIBUIȚI

La reuniunea găzduită astăzi de Klaus Iohannis participă președintele Consiliului European Donald Tusk, șeful CE Jean-Claude Juncker, președintele PE Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron.

Printre participanții la Summit se numără și prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte, premierul Ungariei Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Ulterior summitului informal, președintele Klaus Iohannis are programată, în jurul orei 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.

Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.

Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Agenda strategică va include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

„În luna iunie, chiar înainte de noul ciclu instituţional, Consiliul European va adopta noua Agendă Strategică, stabilind priorităţile care vor ghida activităţile Uniunii Europene în următorii cinci ani.


Pentru lansarea acestui proces, liderii sunt invitaţi să aibă discuţii iniţiale la Sibiu despre direcţiile pe care le vor avea politicile UE în viitor, pe baza unui proiect. În contextul discuţiilor (de la Sibiu – n.r.), prima versiune a Agendei Strategice va fi prezentată la începutul lunii iunie”, anunţă Consiliul European.

Printre priorităţi se numără asigurarea energiei sustenabile, sigure şi rentabile, promovarea integrării prin reducerea inegalităţilor, protejarea mediului înconjurător şi a climei şi garantarea modului de viaţă european.

Uniunea Europeană are ca obiective apărarea propriilor interese, promovarea reglementărilor globale, proiectarea valorilor europene la nivel mondial şi abordarea provocărilor globale.

Sebastian Kurz a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. „Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe”, afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt.

Liderul de la Viena a pledat şi pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei. „Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câştigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial şi european”, a adăugat Sebastian Kurz.

Referitor la eveniment, Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declarație foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească „Declarația de la Sibiu”.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.