Club eşuat cu jucători talentaţi. Foarte mulţi tineri pierduţi de ACS Poli...

Club eşuat cu jucători talentaţi. Foarte mulţi tineri pierduţi de ACS Poli evoluează în Liga I

0
DISTRIBUIȚI
Sebastian Mailat. Foto: Gabriel Brezeanu (arhivă)

Un întreg lot se poate forma din jucători cu trecut la ACS Poli şi care au început actualul sezon în elită. Mulţi dintre ei sunt tineri pe care clubul timişorean aflat acum la un pas de desfiinţare în Liga a III-a i-a pierdut gratis. De asemenea, aproape o echipă se poate forma şi din foşti componenţi ai insolventei de pe Bega care evoluează anul acesta în prima ligă din alte ţări.

Încă din primii ani de activitate s-au tras numeroase semnale de alarmă că clubul de fotbal în care s-au asociat Primăria Timişoara, CJ Timiş şi Universitatea Politehnica nu funcţionează aşa cum ar trebui. ACS Poli nu putea cheltui bani pe transferuri ale jucătorilor sub contract, dar putea atrage nume interesante cu salariile mari oferite, înainte de blocajul instituit de Curtea de Conturi, dar şi mai apoi, căci banii din drepturile TV pentru Liga I au menţinut o politică riscantă. Deşi la nivel declarativ, bănăţenii îşi propusese ca propriile talente, nu puţine, în cazul în care pleacă, să o facă în schimbul unor sume consistente. Acest lucru nu s-a întâmplat aproape deloc de-a lungul celor şapte ani de activitate ale acestei construcţii. De cele mai multe ori tinerii de perspectivă au plecat gratis, nu de puţine ori au făcut-o cu scandal şi rareori s-au încasat nişte sume derizorii pentru plecarea lor la cluburi cu un statut superior.

Mai mult, dintre seniorii luaţi din altă parte, ACS Poli a primit bani doar pentru mutarea lui Ovidiu Popescu la FCSB, s-a vorbit de circa 200.000 de euro. De asemenea clubul a trebuit să-şi încalce regulile din cauza unei clauze contractuale şi a fost obligată să plătească ulterior până la 100.000 de euro în contul transferului brazilianului Pedro Henrique.

Indiferent că vorbim de o conjunctură nefastă, interesele impresarilor de a muta jucători sau alte situaţii particulare, un lucru e clar, ACS Poli a fost condusă prost. Managementul defectuos e întâi de toate cel care a dus-o într-o stare financiară precară, aproape de faliment şi din Liga I în Liga a III-a în ceva mai mult de un an de zile.

Numărul tinerilor pierduţi a tot crescut

Dacă în urmă cu mai puţin de doi ani treceam în revistă şase tineri talentaţi care au plecat cu scandal de la club, „în vremuri de restrişte” această cifră nu avea decât să crească. Primul nume notabil plecat a fost Vlad Dragomir în vara lui 2015. Acesta nu a putut rezista tentaţiei de a fi primul român la Arsenal, chiar dacă şansele la prima echipă erau minime. ACS Poli s-a ales doar cu banii din grila de formare, jumătate din 100.000 de euro, căci ceilalţi bani s-au dus către societatea lui Marian Iancu. Dragomir e acum la Perugia, în Serie B, şi a participat cu succes vara asta la Europeanul de tineret din Italia şi San Marino.

Un traseu asemănător a urmat şi Marius Marin, cu o oprire la concitadina ASU Poli în C. În cazul său ACS Poli gafase oferindu-i contract înainte de împlinirea vârstei de 16 ani. El a ajuns ulterior la Sassuolo, club de care aparţine, iar în sezonul trecut a promovat în Serie B cu Pisa, unde era împrumutat.

Ceilalţi tineri de perspectivă care nu s-au despărţit de clubul timişorean sub cele mai bune auspicii sunt acum bine poziţionaţi la cluburi din elită. Silviu Balaure e la Astra iar Andrei Sîntean, după un periplu în Cehia la Slavia şi Zivkov, a ajuns la Hermannstadt din noul sezon. Ambii au acuzat modul în care au fost trataţi la ACS Poli. La fel cum a făcut-o şi Deian Sorescu, acum la Dinamo, acesta a plecat la rândul său liber după o eroare în acte – un contract înregistrat prea târziu. Prima sa destinaţie a fost însă echipa suporterilor, unde s-a pus pe picioare. În fine, Sebastian Mailat a fost şi el pierdut în mod amatoresc. Deşi avea un salariu mic clubul a întârziat trei luni plata, aspect de care a profitat pentru a merge fără piedici la CFR Cluj, de care aparţine şi astăzi.

Din vara aceasta pe lista pierderilor de răsunet s-a adăugat şi fundaşul Denis Haruţ (20 ani). Acesta a depăşit un an de coşmar, având „vina” unui salariu de circa 2.000 de euro, contract pe care clubul i l-a făcut când activa în Liga I. Deoarece a refuzat mai puţini bani după retrogradare, a fost scos din lot. Radu Birlică, fostul administrator special, a acuzat că jucătorul a refuzat o mutare care ar fi fost bănoasă şi pentru club, mai exact un transfer la Craiova. Până la urmă şi Haruţ a plecat „eliberat” de comisii în această vară. A făcut-o la o altă grupare de Liga I, FC Botoşani, pentru care a debutat ca integralist în succesul cu 4-1 în faţa Voluntariului. „După atâta timp, am reușit să îmi clădesc un nou drum și țin să vă mulțumesc tuturor pentru încrederea și sprijinul acordat!”, a spus uşurat Haruţ după oficializarea mutării în Moldova. Ce a adus în acest caz strategia conducerii? O amendă de 10.000 de lei din partea CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării)!

Denis Haruţ, la Botoşani

Au rămas atractivi

Deşi în acest sezon a retrogradat din B în C, alţi trei jucători folosiţi pe parcursul sezonului trecut de ACS au ajuns la grupări din elită. Doi dintre ei, la fel ca Haruţ, sunt eligibili U21: Lucian Buzan, care era împrumutat de la Craiova şi a fost cedat acum la Hermannstadt; şi Cosmin Bîrnoi, care a fost păstrat de Poli Iaşi după ce a dat probe. Al treilea e portarul Dinu Moldovan, care deocamdată nu a prins echipa la Chindia.

De altfel, ACS Poli are un întreg lot de foşti componenţi aflaţi la startul Ligii I 2019-20, cu tot cu „soluţie” de antrenor, unde-l putem desemna pe Dan Alexa, aflat la Astra.


Printre jucătorii care au părăsit echipa după ultima retrogradare din elită: portarul Cătălin Straton se află acum la Dinamo, după ce ediţia trecută picase şi cu Dunărea Călăraşi, fundaşul Alex Ţigănaşu a revenit la Botoşani, după ce jucase între timp la Petrolul, iar mijlocaşul Gabriel Vaşvari a continuat la Sepsi Sf. Gheorghe încă din vara trecută. Lor li se adaugă un alt fundaş, Valentin Creţu, care revenise mai repede la Gaz Metan, în timpul stagiunii 2017-18.

Pe lângă Ovidiu Popescu, Cristi Bărbuţ şi Andrei Artean sunt şi ei tot în Liga I acum. Şi, la rândul lor, sunt „rara avis” pentru ACS Poli. În sensul că clubul a încasat totuşi nişte bani prin plecarea lor. Mai precis, câte 100.000 de euro de la formaţiile la care activează şi acum cu succes, Craiova în cazul lui Bărbuţ, Viitorul în ceea ce-l priveşte pe Artean. Sume care însă nu au ajutat-o prea mul pe ACS Poli. Ceilalţi „ex” ai timişorenei suferinde şi aliniaţi la startul din elită sunt: Srgian Luchin (Hermannstadt), Nicolas Gorbsov (Voluntari), Eduard Pap (Botoşani), Claudiu Belu (FCSB), Mihai Roman (Craiova) şi Vlad Mihalcea, împrumutat de FCSB la Voluntari şi care petrecuse cel mai puţin timp la Timişoara dintre cei enumeraţi.

Pedro Henrique

De-a lungul timpului ACS Poli a avut şi numeroşi jucători din străinătate, plecaţi la fel, fără ca gruparea timişoreană să se aleagă cu vreun sfanţ. O parte dintre ei şi-au continuat cu brio activitatea tot în prima ligă, fie că o fac în ţări cu o cultură fotbalistică inferioară sau la acelaşi nivel. Spaniolul Javi Hernandez a jucat în prima ligă poloneză, dar în această vară el s-a mutat tocmai în India la o echipă din Calcuta. Ceilalţi străini plecaţi de la timişoreni şi care sunt într-o divizie de top activează la cluburi din ţări destul de slab cotate, precum e cazul „cuplului” de atacanţi Pedro Henrique şi Rufino, aflaţi în Malaezia conform informaţiilor de pe transfermarkt.de. Pentru croatul Ivan Curjuric noul campionat pare să fi început frumos. Mijlocaşul de 29 de ani a marcat două goluri în preliminariile Europa League pentru bosniacii de la Zrinjski Mostar în returul „dublei” cu Akademija Pandev (6-0 la general) din Macedonia de Nord.

Iată o listă cu străinii plecaţi şi aflaţi la cluburi de elită din alte ţări în acest moment: Mario Kirev (Olympiakos Nicosia, Cipru), Igor Basic (Buducnost Podgorica, Muntenegru), Akaki Khubutia (Rustavi, Georgia), Marko Marovic (Serbian White Eagles, Canada), Javi Hernandez (ATK, India), Abel Suarez (Honka, Finlanda), Edon Hasani (KF Tirana, Albania), Ivan Curjuric (Zrinjski Mostar, Bosnia/Herţegovina), Pedro Henrique (PJ City, Malaezia) şi Rufino (Selangor, Malaezia).

Continuă „exodul”

Inclusiv tinerii jucători de la ACS Poli rămaşi sunt cu gândul la o plecare cât mai rapidă. În B au rămas deja Radu Motreanu – după ce s-a aflat în lotul de A al Astrei, Mario Contra (ambii ASU Poli), Denis Golda, Nafi Iseini (ambii Ripensia), Alin Ghidurea, Giani Stere (ambii Snagov), Vlad Olteanu (Chiajna) şi Antonio Manolache (Petrolul). Condiţiile sunt tot mai grele, clubul a rămas fără lichidităţi iar perspectivele financiare sunt negre chiar şi pentru nivelul Ligii a III-a. Astfel că, unii juniori deja sunt cu gândul chiar la alte timişene din C, acceptând să meargă şi în teste iniţial.

Mai mult, la complexul sportiv „Adrian Stoicov” au început lucrările de demolare pentru ca locaţia să fie pusă la dispoziţie CNI-ului în vederea construirii viitoarei „Polivalente”. Dispariţia terenurilor de antrenament va reduce şi mai mult activitatea juniorilor, nevoiţi să se mute probabil pe „Colterm”, la marginea oraşului.

Echipă, cu rezerve, formată din jucători care au fost la ACS Poli şi activează în Liga I 2019-20:

Formaţie posibilă: Straton – Haruţ, Luchin, Belu – Sorescu, Ov. Popescu, Artean, Balaure – Bărbuţ, Sîntean, Mailat. Rezerve: Pap (D. Moldovan) – Ţigănaşu, Bîrnoi, Vaşvari, Creţu, Gorobsov (Buzan), M. Roman (Vl. Mihalcea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.