„Apa Sâmbetei”, un spectacol concept alegoric original de muzică, lumină și imagine,...

„Apa Sâmbetei”, un spectacol concept alegoric original de muzică, lumină și imagine, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 23 octombrie 2019, ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, va avea loc prezentarea în premieră a concertului Apa Sâmbetei, un spectacol concept alegoric original de muzică, lumină și imagine, de durata a aproximativ 80 de minute, având la bază motive muzicale și imagistice originale, de inspirație tradițională autohtonă precreștină, într-o abordare sincretică contemporană. Caracterul concertului va fi experimental ambient cu accente etno, jazz, minimalist. Sunt implicate atât instrumente muzicale reale cât și virtuale, voce umană cântată și vorbită, procesare electronică a sunetului și imaginii, proiecții video în sistem Full HD.

„«Apa Sâmbetei» reprezintă apa care ne spală de păcate și le duce în lumea de dincolo. Păcatele întâmplate sau voite, cu gândul cu vorba ori cu fapta în viața de pământean, sunt spălate întru viața veșnică.


Ritualurile și obiceiurile tradiționale românești, fie ele de purificare sau de trecere, au rădăcini în cosmogonia precreștină, la care fac adesea referință miturile și basmele populare. Arta populară, în cele mai bogate și variate forme de manifestare folclorică, oglindește, fie trunchiat fie pe de-a-ntregul, aceste vechi și ancestrale concepții asupra lumii și vieții. Colindele, bocetul, descântecul, cântecul și jocul laic și multe altele sunt manifestări muzicale fără de care sacrul și profanul nu poate funcționa în spirit românesc. Iată de ce o întoarcere la tradițiile ancestral arhaice românești precreștine într-un format alegoric artistic modern are menirea de a resuscita esența tradiției și credința, secătuite de-a lungul timpurilor moderne. Precum în fiecare dintre noi viața, de la lumina nașterii și până la întunecimea morții, și dincolo de toate acestea, curge Apa Sâmbetei”, au transmis inițiatorii acestui concert.

Concertul este susținut de Moebius Strip, un proiect alcătuit din Ion Dorobanțu – chitară, sampling, producător muzical, Lucian Nagy – instrumente tradiționale de suflat și percuție. Daniel Dorobanțu – producător video/audio, procesare electronică, Șerban Foarță – texte și Atilla Lukinich – mixaj, procesare audio/video – DStudioPro.

Proiectul „Apa Sâmbetei“, este inițiat de grupul experimental de muzică Moebius Strip și Asociația Memoria Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul Timișoara și Sound Creation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.