Proiectul privind PUZ-ul pentru complexul imobiliar care va răsări vizavi de Primăria...

Proiectul privind PUZ-ul pentru complexul imobiliar care va răsări vizavi de Primăria Timișoara, retras de Nicolae Robu. Cum i-a atacat edilul-șef pe cei care critică inițiativa

1
DISTRIBUIȚI

PUZ liceu arte plastice

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru complexul imobiliar care va fi realizat de un investitor privat vizavi de Primăria Timișoara a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței ordinare de astăzi a Consiliului Local Timișoara de către Nicolae Robu. Asta după ce Luminița Țundrea, consilier local PSD, a luat cuvântul pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la acest proiect, dar și ca urmare a numeroaselor critici apărute în spațiul public, în ultimele zile.

„Considerăm că este extrem de important să fim responsabili atunci când vine vorba de genul de construcții pe care le facem în centrul orașului. Considerăm că nu este o chestiune de oportunitate ridicarea unei astfel de construcții lângă sediul Primăriei Timișoara. Să nu uităm că aspectul centrului orașului este un subiect foarte delicat. Dacă vizităm mari metropole din zona de est a lumii, așa cum este Bangkok, vedem clădiri elegante aflate lângă niște monștri de oțel. Vă rugăm să se revină asupra acestui PUZ. Noi, consilierii locali PSD, ne vom opune la admiterea acestui proiect”, a precizat avocatul Luminița Țundrea.

Nicolae Robu a ținut să-i răspundă consilierului local PSD, atacând persoanele care au criticat acest proiect.

„Sunt ani de zile de când aici, în centrul Timișoarei, avem o paragină. Unii se declară apărători ai patrimoniului, dar niciodată nu v-am văzut pozitivi pentru ceva, ci mereu ați venit să puneți contre, doar, doar vă afirmați prin asta, că nu sunteți capabili să vă afirmați altfel. Aici s-au afirmat arhitecți de marcă, oameni care au o carieră în spatele lor și sunt mai în măsură să spună dacă este oportun sau nu să se construiască ceva din punct de vedere arhitectural. Dacă v-ați uitat în lumea asta largă, ați vedea cât de ridicole sunt aceste dogme că ceva nu poate să fie mai sus decât altceva. Ați văzut că în New York sunt doi zgârie-nori care străjuiesc celebra catedrală? Ați văzut în toate orașele europene cum se îmbină noul cu vechiul într-o manieră inspirată? Uitați-vă și în București ce lucruri inspirate s-au făcut, pe Calea Victoriei sunt clădiri din sticlă în care se oglindesc frumoasele palate de vizavi. Noi vrem să împiedicăm un proprietar să-și valorifice proprietatea? În București, unii care au făcut așa ceva au ajuns să plătească daune importante.


Au fost organizate două dezbateri publice și s-au luat în seamă observații, propuneri. După ce s-au cheltuit o grămadă de bani ca să se pronunțe specialiștii, venim noi și facem pe superarhitecții și pe apărătorii patrimoniului, repet, fără nimic în spate în acest domeniu. Așa vă convine, să rămână orașul ăsta înapoiat, așa cum a fost”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai adăugat că imobilul în care a funcționat Liceul Israelit, apoi Liceul de Arte Plastice, nu este clădire monument istoric. De asemenea, edilul-șef i-a solicitat arhitectului-șef al Primăriei Timișoara, Sorin Ciurariu, să ofere mai multe detalii legate de acest proiect.

„Ne aflăm în fața unui proiect pe care într-o formă sau alta îl cunosc de mai mult de cinci ani. Ne aflăm în fața unui demers care durează de mai bine de doi ani și jumătate. A existat o soluție, a existat un aviz de oportunitate pentru soluția inițială, a existat o dezbatere publică. S-a constatat că este un sit sensibil, astfel că s-a cerut aprobarea acestui sit printr-un concurs profesional, iar investitorul privat a acceptat organizarea acestui concurs, care a fost jurizat de un juriu internațional. S-a decis o listă scurtă de două proiecte, a avut loc etapa a doua a concursului, iar soluția finală a fost prezentată într-o expoziție. S-a reluat întreg procesul, un nou certificat de urbanism a fost emis, un nou aviz de oportunitate, a avut loc o nouă consultare publică, s-au obținut toate avizele, conform procedurii, și rezultatul este cel din proiectul care se află în fața deciziei dvs. El conține toate înscrisurile necesare și a parcurs toate etapele necesare pentru a putea fi supus aprobării în Consiliul Local Timișoara”, a declarat Sorin Ciurariu.

Arhitectul-șef a explicat că după prima consultare publică, parametrii proiectului au fost reduși. „Nu depășim la coamă clădirea Primăriei Timișoara, nu avem elemente care să genereze o încărcare urbană mai mare. Înălțimea turnului informațional este mai mică decât cea a catedralei, se apropie de cornișa catedralei, dar nu de cruce. Nu se pune problema să se intre în concurență, ci doar să marcheze memoria locului. Va exista și un muzeu al comunității evreiești din Timișoara. Din punctul de vedere al abordării urbane, toate procedurile au fost îndeplinite”, a detaliat Sorin Ciurariu.

În final, Nicolae Robu a luat cuvântul pentru a preciza că a decis retragerea proiectul de hotărâre, pe motiv că a ajuns la concluzia că „deși am avut două dezbateri publice, unele chestiuni tehnice nu sunt cunoscute. Poate facem și a treia dezbatere publică, nu este nicio problemă. Deciziile nu se iau prin presiunea nu știu cui, fie el și ordin numit, să fie limpede, ci conform normelor statului de drept. Eu nu v-am cerut niciodată să votați orbește ceva”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.