Timișoara Saracens, învinsă în finala Cupei României, la Brașov, de Steaua București...

Timișoara Saracens, învinsă în finala Cupei României, la Brașov, de Steaua București FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara Saracens a pierdut, astăzi, la Brașov, finala Cupei României, pe care a disputat-o cu Steaua București. La capătul unei dispute spectaculoase, însă presărată cu multe greșeli, în special de partea bănățenilor, „militarii” s-au impus cu scorul de 22-19 (13-9).

Mica arenă din cartierul Noua, undeva prin sudul orașului de sub Tâmpa, a fost neîncăpătoare. Cele câteva sute de persoane au umplut singura tribună a stadionului, iar alții au rămas în picioare și au privit prin gard încleștările rugbyștilor. A fost un minut de reculegere pentru un suporter al rugby-ului românesc, trecut în neființă, iar apoi s-a intonat imnul de stat, mâine fiind Ziua Națională a României.

Vlaicu, transformeurul Stelei, care astăzi a jucat centru, s-a remarcat din startul meciului. A fost cel care a „dezghețat” tabela inexistentă cu o lovitură de pedeapsă – specialitatea casei. Câteva minute mai târziu Timișoara Saracens a dat replica prin Samoa și a restabilit egalitatea 3-3.

Bucureștenii au fost speculativi și eficienți, într-un joc, altfel, echilibrat. Steaua a trecut în avantaj din nou, pentru că Grigoraș Deaconescu a culcat balonul în terenul de țintă advers, la o fază în care Rus a primit trei pumni în spate de la un adversar. Faza a fost analizată video, însă centralul Șerban, care a lăsat loc intrepretărilor pe tot parcursul jocului, a fost impasibil. Același Vlaicu a transformat și a făcut 10-3.

Timișoara Saracens a punctat tot prin Samoa, și tot în urma unei lovituri de penalitate, însă același Vlaicu, în formă bună, a trimis printre „bețe” de la aproximativ 50 de metri, 13-6. Ecartul s-a micșorat până la finalul primei părți, pentru că Samoa și-a făcut din nou datoria, 13-9.

Bănățenii au alergat mai mereu după egalare care, pe fondul unui joc bun, a venit în cele din urmă. Însă după revenirea de la cabine tot „militarii” au punctat, prin același Vlaicu, 16-9. Sarazinii nu s-au lăsat și, după mai multe încercări, au culcat balonul în terenul de țintă advers, prin Morrison, iar Samoa a transformat eseul pentru 16-16.

Părea că Timișoara va înăbuși apărarea stelistă și va intra în avantaj, însă Vlaicu a fost la post pentru 19-16.


Finalul jocului i-a găsit pe bănățeni în superioritate numerică, pentru că Ionuț Dumitru, de la Steaua, a fost eliminat 10 minute, după un înainte făcut intenționat. Sarazinii au fost aproape de eseu și aproape de a pune mâna pe trofeu, însă au scăpat balonul, într-o situație foarte bună. Jocul „la mână” nu a dat rezultate, iar Samoa a ales în cele din urmă să pună trei puncte pe tabelă, transformând o lovitură de penalitate, 19-19. Mai erau doar câteva minute și toată lumea se aștepta la prelungiri, însă Vlaicu nu a fost de acord. O decizie în urma analizei video pe care a cerut-o centralul Șerban i-a pus din nou balonul în fața lui Vlaicu, care nu a ezitat 22-19. Cele câteva minute rămase la dispoziție nu au fost destule pentru ca Timișoara să mai puncteze, astfel că trofeul Cupei României a luat drumul Bucureștiului, după ce și anul treuct era câștigat de o altă echipă din Capitală, CSM, acum desființată.

Timişoara Saracens: Lungu, Sabău, Pungea, Popârlan, Lazăr, Neculau, V. Rus (cpt.), Morrison, Samkharadze, Melinte, Manumua, Vl. Popa, Fercu, Simionescu, Samoa. Rezerve: Căpăţînă, Fonoifua, Halalilo, I. Mureşan, Strătilă, Rupanu, Hinckley, Maliepo. Antrenor: Sosene Anesi.

FRR, depășită

Dacă pe teren rugbyștii au oferit un joc de calitate, intens, la nivel organizatoric Federația Română de Rugby a arătat, din nou, că este depășită. Mica arenă din cartierul Noua, din Brașov, a fost neîncăpătoare, având o singură tribună, și aceea foarte mică. Zeci de spectatori au privit din picioare partida, prin gardul despărțitor de suprafața de joc, fără să aibă posibilitatea de a vedea toate părțile terenului. Nu au existat nici măcar locuri de parcare, iar cei care au venit cu mașina până în cartierul Noua, au trebuit să se descurce cum au putut. La fel au făcut-o și jurnaliștii, neexistând vreo masă a presei, ci doar improvizate, pe betoanele aflate în apropiere, care au devenit fie scaune, fie mese. Bătaia de joc la adresa fanilor acestui sport din partea Federației Române de Rugby nu este o noutate, însă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.