Țigările mentolate și tutunul cu arome, interzise în România din această săptămână

Țigările mentolate și tutunul cu arome, interzise în România din această săptămână

0
DISTRIBUIȚI

Tutunul cu arome sau tigările mentolate nu se vor mai găsi la vânzare în România de pe 20 mai. În țară sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători, iar 16% dintre aceştia fumează ţigări mentolate.

Românii care fumează tigări mentolate mai au la dispoziţie o zi să îţi faci provizii. De pe 20 mai, în România nu se vor mai vinde astfel de tigări, ca urmare a unei directive europene ce a fost transpusă în legea 201 din 2016. Potrivit legislaţiei, tigările mentolate sau tutunul cu arome vor dispărea din magazine.

Reprezentanţii unei companii de tutun susţin că în urma acestei măsuri s-ar putea să crească contrabanda cu astfel de produse fabricate în ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

„S-a creat un precedent, a fost interzis un produs de pe piaţă în numele generic al sănătăţii publice, «noua religie», cum o definea cineva recent. Astfel, e distorsionată cererea şi oferta, legile economiei libere pe care se contruiesc principiile democratice. Şi unul dintre cele mai importante principii este cel al libertăţii de alegere. Pe acest principiu se bazează funcţionarea democraţiei – de la vot până la consum şi producţie”, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii unei companii de tutun.

Din banii pe care i-au plătit pe ţigări fumătorii, industria tutunului a virat către bugetul de stat, doar în luna martie a acestui an, suma de 1,5 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care, în România sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători. Iar 16 % dintre aceştia fumează ţigări mentolate.

Retragerea tigărilor mentol de pe piaţă a fost îngreunată de starea de urgenţă şi acum de cea de alertă, pentru că dacă unele magazine au fost închise producătorilor le este mai greu să îşi recupereze marfa din magazine.

Reprezentanţii aceleiaşi companii susţin că perioada în care ar putea să retragă pachetele ar trebui extinsă cu câteva săptămâni, mai ales în situaţia în care va fi solicitată returnarea accizelor plătite la buget pentru produsele retrase de pe piaţă ca efect al legii.

Hotărârea de Guvern privind starea de alertă a fost publicată în Monitorul Oficial.


Care sunt principalele prevederi

Hotărârea de Guvern privind starea de alertă a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Decizia cuprinde mai multe aspecte noi, între care numărul maxim de persoane care poate participa la evenimente private în spații închise.

Hotărârea de Guvern prin care a fost declarată, începând de azi, starea de alertă, cuprinde aspecte noi.

Astfel, dacă o persoană e izolată acasă sau chiar în carantină instituţionalizată, poate ieşi din acest spaţiu doar pentru a participa la o înmormântare a unei rude apropiate. Condiţia este să nu aibă simptome Covid-19 şi să îi dea voie specialiştii DSP.

Sunt interzise evenimentele de tip drive-in, precum şi întrunirile culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Este interzisă participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu cel mult 8 persoane (de exemplu nuntă, botez etc. În hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, numărul maxim de persoane care puteau participa era 16, dar această hotărâre a devenit luni nulă).

Nu putem merge nici la plajă – activitatea în spaţiile deschise pentru administrare plaje sau ştranduri/piscine exterioare este suspendată.

De asemenea, este suspendată consumarea băuturilor şi a alimentelor în restaurante, hoteluri, pensiuni sau cafenele şi la terasele lor. Este permis doar în regim de take away.

Sălile de fitness, de noroc, balneare şi sălile de joacă rămân în continuare închise.

Elevii sau studenţii români sau străini care sunt înscrişi la o şcoală sau facultate în România nu trebuie să intre în carantină la domiciliu doar dacă nu au simptome şi au de dat examene de final de an. Categoria aceasta nu era iniţial menţionată ca fiind exceptată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.