Șoselele spectaculoase care traversează zonele montane din vestul țării

Șoselele spectaculoase care traversează zonele montane din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_398885" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">
Trans-Semenic

O excursie cu mașina are, fără îndoială avantajele ei. Fiecare își poate alege traseul preferat, se poate opri în locul dorit, peisajul este în permanentă schimbare. Există însă și drumuri care sunt spectaculoase în sine și îți taie de multe ori respirația, mai ales în zonele montane.

„Transalpina Banatului”

Trans Semenicul, supranumit „Transalpina Banatului”, este un drum care traversează masivul Semenic, una din cele mai pitorești zone din vestul țării. Drumul care traversează Semenicul de la est la vest a fost inaugurat în urmă cu câțiva ani, are o lungime de 36 de kilometri și a fost construit cu fonduri europene. Pe Trans Semenic se poate ajunge fie de la Caransebeș, prin Slatina-Timiș, de unde, spre dreapta, începe șoseaua spre Gărâna și Văliug, fie din Reșița spre Văliug.

Drumul, care urcă până la 1.000 de metri înălțime și șerpuiește printre crestele împădurite ale muntelui, oferă celor care îl străbat priveliști superbe, și și-a dobândit deja faima unuia dintre cele mai frumoase drumuri montane din România. Totodată, de-a lungul drumului, există și posibilitatea unor popasuri în cunoscutele și îndrăgitele stațiuni montane de pe Semenic, una din cele mai cunoscute zone turistice cărășene.

Transluncani

Drumul săpat în munte

Un alt drum nou, dar deopotrivă de frumos, ca toate șoselele care traversează munții, este Transluncani, un drum agricol care a fost acum asfaltat, de asemenea, cu fonduri europene. Drumul, destul de îngust, pornește din satul Luncanii de Jos, un sat care aparține de comuna Tomești, înspre locul cunoscut cu numele de „La Oboare”, are o lungime de peste cinci kilometri cu o porțiune de doi kilometri săpată în stâncă, pante abrupte și multe serpentine. A mai fost amenajat drum pietruit spre Valea Lupului, de peste trei kilometri, prin Munții Poiana Ruscă.

Șoseaua asfaltată, care urcă până la 700 de metri altitudine, cea mai mare altitudine a județului, a fost terminată anul trecut și a devenit un veritabil traseu turistic pentru toți cei dornici să admire splendoarea locurilor pe care le traversează, printre cele mai frumoase din partea de nord-est a Banatului. Despre cel mai spectaculos drum din județul Timiș se spune că poate concura cu mult mai celebrele Transalpina și Transfăgărășan, iar dacă s-ar mai asfalta și alte porțiuni de drum, s-ar putea face o legătură directă cu județul Caraș-Severin, care ar putea fi foarte atractivă pentru turiști.

Lacul Vidra

De la Petroșani, în Țara Loviștei

Pasionații de drumuri alpine pot face o plimbare și pe drumul de peste 100 de kilometri care leagă orașul Petroșani de localitatea Brezoi din Țara Loviștei, printre Munții Parâng și Șureanu, apoi printre cei ai Lotrului și Căpățânii. Drumul, de o frumusețe care-ți taie respirația, trece pe la Obârșia Lotrului, unde natura oferă trecătorilor un spectacol magnific, apoi prin pitoreasca  așezare Voineasa de pe valea Lotrului, înconjurată de pădurile carpatine, cu baze de odihnă și tratament, care rivalizează cu orice stațiune vestită din Europa și unde pot fi petrecute câteva zile de neuitat.

În amonte de stațiunea Voineasa se află lacul de acumulare și barajul Vidra, cu o înălțime de peste 120 de metri, apoi barajul și lacul de acumulare Brădișor, ultima amenajare hidroenergetică de pe cursul Lotrului.

Surse foto: kiarayew.com, hotnews.ro, expressdebanat.ro, descopera.ro, ziarulactualitatea.ro, amazingromania.net, stiridinvest.ro, ziuacargo.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.