Alegeri prezidențiale în Belarus: Internet cenzurat, proteste violente, reţineri şi sute de...

Alegeri prezidențiale în Belarus: Internet cenzurat, proteste violente, reţineri şi sute de răniți

0
DISTRIBUIȚI

Scene de teroare pe străzile din Belarus după ce au fost anunţate primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale: Alexandr Lukashenko – 80%, iar Svetlana Tihanovskaya – 7%. Mii de oameni au ieşit în stradă după încheierea scrutinului electoral, scandând „Pleacă Lukashenko!”.

Poliţia a folosit tunuri de apă, grenade cu zgomot şi gloanţe de cauciuc împotriva mulţimii.

În acelaşi timp, pe reţelele de socializare au apărut mai multe imagini care arată cum protestatarii sunt bătuţi de forţele de ordine. Deşi nu există date oficiale, din poze se vedea clar că zeci de persoane au fost rănite. Lukashenko a păstrat tăcerea, iar serviciul de presă al poliţiei a refuzat să admită evidentul spunând că vor face declaraţii a doua zi dimineaţă. “Totul e sub control, deocamdată nu putem da numărul reţinuţilor”, spun oficialii poliţiei.

La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori.


Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.

În acelaşi episod al scrutinului, subit, internetul a fost întrerupt în Minsk şi în mai multe regiuni. În 2010, s-a întâmplat acelaşi lucru, Aleksandr Lukasenko, a semnat un decret care vizează controlul internetului.

Un moment ciudat a fost surprins la o secţie de votare din Minsk. O femeie a ieşit pe geam din clădirea unde avea loc scrutinul.

La alegerile din Belarus, preşedintele Alexandr Lukashenko a candidat pentru un al şaselea mandat. Campania electorală 2020 a fost numită drept cea mai dură şi cea mai „murdară” din istoria ţării. Potrivit Vesna, peste 60 de observatori, activişti şi jurnalişti, reţinuţi în ziua alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.