O nouă ediție a Festivalului Filmului Francez, cu proiecții gratuite în 11...

O nouă ediție a Festivalului Filmului Francez, cu proiecții gratuite în 11 orașe, inclusiv Arad și Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Filmului Francez, organizat de Institutul Francez din România, revine de astăzi pe marile ecrane în 11 orașe ale României printre care Timișoara și Arad, cu filme inedite care abordează o tematică specială, sub genericul „Le film français au feminin” (Filmul francez la feminin) și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, care pune în valoare creația feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, care au dat viață pe ecran unor personaje feminine remarcabile. Filmele acestei ediții sunt grupate în trei secțiuni: „Focus tineri regizori”, care aduce în prim plan noul val de cineaști aflați la primul sau al doilea lung-metraj, „Panorama” filmelor franceze ale anului, premiate la festivaluri prestigioase și apreciate de public și „Săptămâna Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses”.

La Timișoara vor fi proiectate șase filme în aer liber, între 1 și 4 octombrie, în curtea Faber de pe strada Peneș Curcanul. Filmul care va deschide festivalul este comedia „Un divan à Tunis” (Psiholog în Tunis), care o are în prim-plan pe Selma, o tânără psihanalistă care se întoarce în Tunisia după mulți ani petrecuți la Paris și se confruntă cu numeroase obstacole. Vor mai putea fi văzute filmele „Tu mérites un amour” (Meriți o iubire), cu Hafsia Herzi în rolul principal și totodată regizoare și scenaristă, „Portrait de la jeune fille en feu” (Portretul unei fete în flăcări) de Céline Sciamma, premiat anul trecut la Cannes pentru cel mai bun scenariu, un film de epocă despre o dragoste interzisă, sau „Camille”, de Boris Lojkine, inspirat de o poveste reală legată de războiul civil din Africa Centrală. Tot la Timișoara va putea fi văzut filmul „Jeunne femme” de Léonor Séraille, odiseea unei tinere femei de 30 de ani în Parisul contemporan, care a fost recompensat cu două premii César pentru cel mai bun prim lungmetraj și pentru cea mai bună tânără speranță, obținut de actrița Laetitia Dosch. O premieră în România e ultimul film, „Proxima”, cu actrița Eva Green, care va rula în închiderea festivalului, de la ora 20.00.

Toate filmele sunt în limba franceză, cu subtitrare în limba română iar accesul este gratuit, pe bază de rezervare prealabilă. Rezervările se pot face pe site-ul Institutului Francez, unde e prezentat și programul detaliat al reprezentațiilor.

UPDATE În cadrul Festivalului de Film Francez, Institutul Francez din Timișoara organizează în 7 octombrie, de la ora 18.30, o proiecție și o dezbatere despre mișcarea #metoo în Franța și România, care va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest.


Documentarul „#MeToo zguduie (inclusiv) Franța”, subtitrat în limba română, va fi proiectat în prezența scenaristei Annette Lévy-Willard, care va lua parte și la dezbaterea pe acest subiect, alături de conf. dr. Diana Mădroane (UVT) și de artista Anca Gyemant, membră a grupului h.arta. Filmul dezbate o temă despre care francezii au crezut la început că nu are legătură cu Franța. Totul a pornit de la dosarul Harvey Weinstein, după numele producătorului de la Hollywood condamnat la 23 de ani închisoare pentru viol și agresiuni sexuale, urmat de declarațiile multor americance care au acuzat că sunt victime ale unor comportamente deplasate, fiind agresate și hărțuite. #MeToo a făcut înconjurul lumii, din Spania până în Pakistan, de la Vatican la Ierusalim sau Chile, și a detronat bărbați foarte influenți, devenind o temă de actualitate și în Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.