Pacienții cu covid care mor vor avea parte de o înmormântare decentă....

Pacienții cu covid care mor vor avea parte de o înmormântare decentă. De ce i-a cerut Săndesc premierului să se renunțe la sacii cu formol

1
DISTRIBUIȚI

Medicul Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, a declarat luni seara că a renunțat de mult la iluzia de a avea o clasă politică ideală pentru a încerca să facem ceva.

„Am înțeles că asta este clasa politică și trebuie să lucrăm cu ea. Tot timpul am abordat-o din această poziție, a profesionistului apolitic, care a încercat să colaboreze cu autoritățile de-a lungul acestor ani, indiferent de culoarea lor politică. Important este însă stabilitatea și colaborarea între ei. Ar fi trist ca Timișoara în acest an, un nou început plin de speranță, să eșueze în înțelegere și ar fi trist și dureros să constatăm că iarăși suntem incomparabili cu Clujul, care de ani de zile reușește să mențină acea unitate, fac lucruri pentru că se înțeleg. Ar fi păcat să eșueze acum politicienii pentru că avem multe de făcut cu ei. Noi suntem sursa adevăratelor proiecte pe care dânșii le pot face și ăsta este testul noilor lideri pe care îl vom da noi. Când voi merge la ei, ca om care nu am participat la nicio campanie, dar am proiecte foarte serioase care se pot face”, a declarat Săndesc la emisiunea Pressalert LIVE.

Șeful de la ATI a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban, sâmbătă, în contextul problemelor din zona ATI.

„Am făcut câteva propuneri și am fost plăcut surprins că le-a aplicat imediat, de exemplu un proiect prin care spitalele vor putea obține bani să-și facă construcții modulare în care să îngrijească pacienți covid în situația în care suntem acum.


La întâlnirea de sâmbătă cu premierul m-am dus cu o mapă consistentă cu 7 puncte, 7 teme și 7 propuneri de soluții. La ultimul punct, care e și cel care se ține minte cel mai bine, i-am spus premierului că din punct de vedere al investițiilor în infrastructura mare de sănătate, zona de vest este realmente o zonă defavorizată. Noi nu am avut parte până acum de niciuna din marile investiții care s-au făcut în alte orașe: spital regional de urgență, institut oncologic și alte structuri. L-am informat pe premier că am depus din nou documentele pentru finanțarea pe fonduri europene”, a precizat medicul Dorel Săndesc.

Acesta a mai declarat că sunt pe cale să se adopte noile reglementări europene cu privire la înhumarea pacienților cu coronavirus care mor în spitale. În momentul de față, aceasta este traumatizantă pentru familie.

„La începutul crizei, Ministerul Sănătății a aprobat un regulament privind managementul cadavrelor covid pozitive și el prevede niște măsuri de precauție care sunt dure, ăsta e adevărul. Decedatul trebuie pus într-un sac cu formol, dus la morgă, un membru al familiei trebuie să vină și să-l recunoască în acel sac, după care este pus în sicriu, bătute cuie și dus direct la cimitir. Se întâmplă scene extrem de dureroase. Când, în anumite zone nu se găsește loc la ATI și sunt transferați la capătul țării și după două zile moare, iar soțul de 80 de ani, săracul, trebuie să meargă la capătul țării să-și recunoască soția într-un sac cu formol și apoi să se descurce să o ducă acasă. Între timp, la nivel european s-au adoptat niște prevederi noi, s-a văzut că riscul nu e atât de mare, nu se îmbolnăvește lumea de la decedați și permite o manipulare mult mai umană, care să țină cont chiar de credința omului, sigur cu recomandarea să nu se intre în contact direct, dar să se înhumeze în mod normal, îmbrăcat, nu în sac. Imediat domnul premier a sunat la Ministerul Sănătății și deja este în traducere. Este important, pentru mulți oameni durerea este mult mai mare pentru felul în care a trebuit să se despartă de el decât pentru durerea morții propriu-zise. Sper să se adopte noile reglementări europene și astfel să aducem o ușurare acestor oameni aflați oricum în durere”, a mai spus doctorul Dorel Săndesc.

1 COMENTARIU

  1. Asta e guvernul care vrea votul meu? Meritati ce a patit ceausescu, animalelor. Ce se intampla in casele de batrani e crima cu premeditare si nimeni nu e pedepsit

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.