„La Pas”, festivalul transformat în program de gastronomie sustenabilă cu rețete tradiționale,...

„La Pas”, festivalul transformat în program de gastronomie sustenabilă cu rețete tradiționale, producători locali și multe evenimente

0
DISTRIBUIȚI

Anul trecut, „La Pas” s-a desfășurat în Parcul Rozelor, însă pandemia a forțat transformarea evenimentului. Astfel, programul de gastronomie sustenabilă „La Pas” s-a desfășurat în 2020 timp de cinci săptămâni și a reușit să stabilească o legătură între producătorii locali și consumatori prin degustări online și promovarea bucătăriei tradiționale dar și prin dezbateri online și prezentarea producătorilor. Totodată, trei fântâni publice din Timișoara, aflate în parcul Regina Maria, Parcul Botanic și Piața 700, au fost decorate de 12 artiști, din dorința de a atrage atenția asupra consumului responsabil de apă. Harta orașului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic și straturile pământului sunt temele care se regăsesc în abordarea artistică a acestora.

Proiectul, organizat de Asociația CRIES și aflat la a doua ediție, face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii dar pandemia a impus ca în acest an să fie adaptat într-un mod inedit, pentru a-i putea promova pe producătorii locali și a-i pune în legătură cu cei care doresc să le cumpere produsele.

Degustări de bere, pâine, cidru, miere sau brânză au avut loc online, după care participanții au povestit, în mediul virtual, cum se prepară respectivele produse și cum ajung la cumpărători, inspirând și alte orașe să adopte acest model. Laura Laurențiu, un blogger culinar, s-a alăturat proiectului, prezentând patru rețete tradiționale bănățene – șmoră coaptă, găluște pe varză, tăiței cu cartofi și tăiței cu pesmet – și au fost prezentați patru „Artizani La PAS”, pentru a promova afacerile locale care respectă mediul înonjurător și pentru a oferi un exemplu încurajator altor producători.

La dezbateri au participat oameni interesați de alimentația sănătoasă dar și de îmbrăcămintea care respectă mediul înconjurător, evenimentele organizate în cadrul programului din acest an reunind aproape o mie de persoane. Totodată, au fost implicați în program profesori și elevi din zece școli timișorene – aproape 450 de adolescnți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani – care au organizat activități legate de reciclarea creativă și reducerea risipei alimentare, fiind lansat și un concurs de idei pentru promovarea unui consum responsabil.

Programul „La Pas va continua și în anii viitori, din dorința de a educa publicul în vederea unui consum cumpătat, dar și pentru a promova gastronomia bănățeană, ca parte a patrioniului imaterial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.