Dordeduh lansează un nou album, la casa de discuri germană Prophecy Productions:...

Dordeduh lansează un nou album, la casa de discuri germană Prophecy Productions: „Autenticitatea aduce identitate în muzică și nu numai“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Alexandru Moga

Formația Dordeduh a lansat videoclipul piesei „Ferecat“, melodie care anunță următorul album discografic al timișorenilor, Har, care va fi lansat în data de 14 mai, la casa de discuri germană Prophecy Productions.

Trupa alcătuită din Edmond „Huppogrammos” Karban (voce, chitări și alte instrumente), Cristian „Sol Faur” Popescu (chitări, keyboards și alte instrumente), Andrei Jumugă (percuție, tobe, toacă) și Flavius Misarăș (bass) revine în atenția melomanilor după nouă ani distanță de la albumul precedent, cu un disc mixat de binecunoscutul producător muzical suedez Jens Bogren, care în trecut a colaborat cu nume ca Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Arch Enemy, At the Gates, Katatonia, Moonspell, Kreator, Devin Townsend sau Ihsahn. În cele ce urmează, am realizat un interviu cu frontmanul formației, Edmond Karban, care ne-a dezvăluit amănunte inedite despre mult – așteptatul album.

– Primul single care anunță noul vostru album este „Desferecat”. Care e semnificația acestui titlu?

– Se referă la acel moment când cineva își propune o schimbare radicală în propria ființă și își asumă călătoria în propriul necunoscut. Odată ajuns acolo, cu siguranță întâlnește o sumedenie aspecte ale propriului sine, care fie sunt uitate, fie sunt ascunse, fie sunt temute, fie sunt traumatizante, fie, fie, fie… Pentru a putea ieși înnoit în lumina conștiinței, toate acestea trebuie „desferecate”, acceptate, îmbrățișate și integrate în practica noii deveniri.

Mă gândesc că toate acestea sună foarte pretențios, însă câți dintre noi nu ne-am confruntat cu schimbări inevitabile în viața noastră, în special în această perioadă încercată? Ce am încercat noi să facem este să dăm o formă muzicală confruntărilor interioare în astfel de momente delicate din viața noastră, când „dăm de dracul”.

– Cât de greu s-a …„născut” acest album, având în vedere că au trecut nouă ani de le precedentul disc?

– Da, a trecut mult timp de la ultima noastră apariție discografică. S-au întâmplat multe în această perioadă, însă toată această întârziere se datorează în mare parte faptului că mi-am întemeiat o familie și, chiar dacă muzică este tot ceea ce mi-am dorit să fac vreodată, există momente în viață când alte lucruri au prioritate. Iar în acești ani prioritate au avut copiii mei.

– Albumul Har are parte de o sumedenie de stiluri. Dincolo de dark folk și black metal, ați înglobat influențe de electronic, gothic rock, psychadelic și multe altele. De unde vine acest amalgam?

– Pe deoparte datorită faptului că anii au trecut și, vrând-nevrând, ne-am maturizat și dorința noastră de expresie muzicală s-a îmbogățit și s-a extins dincolo de ceea ce în trecut ar fi fost zona noastră de confort.

Pe dealtă parte, dacă și în muzică ne punem limitări, libertatea de expresie este egală cu zero. Nu a fost ceva studiat în cazul nostru, că ne-am fi dorit să nu avem limite. Am lăsat procesul creativ să curgă și a ieșit ce am simțit că e bine să iasă.

Foto: Alexandru Moga

– Fiecare piesă are o notă distinctă dar există un liant între ele…atmosfera care poartă semnătura specifică Dordeduh. Cât de greu este să menții „o linie aparte“ în vremurile actuale?

– Cred că este legat de ceea ce am amintit adineauri. Când îți doreșți să iasă ceva anume, să sune într-un anumit fel, să mulțumești audiența, să te încadrezi într-un anume stil muzical, să fie vandabil, să placă, să dea bine undeva, pierzi din autenticitate. Cred că autenticitatea aduce identitate în muzică și nu numai.

– Încă de la conceperea albumului „Om”, de Negură Bunget, tu și Sol Faur ați alcătuit o echipă… unică. Care este secretul care stă la baza acestei colaborări?

– Pe vremuri glumeam că o astel de relație este asemenea unei căsătorii. Și, mai în glumă, mai în serios, așa și este. Și o astfel de relație are urcușuri și coborâșuri. Da, am avut perioade când ne sincronizam excelent pentru perioade lungi de timp, atât muzical, cât și la nivel uman, când simțeam și trăiam la unison, dar și alte dăți când tragem în direcții opuse.


Ce este cel mai important însă este ca muzical să lași loc de exprimare celuilalt, natural și firesc, să nu intervină egoul. Însă sincer, o colaborare muzicală de succes are la bază multe alte lucruri, ce nu țin de aria muzicală. Poți avea cea mai fină compatibilitate muzicală cu cineva, dacă din punct de vedere uman nu există nici o compatibilitate. Pentru noi importante au fost toleranța, acceptarea celuilalt și chiar și acceptarea de sine. Au fost momente când am greșit și a trebuit să trăiesc cu conștiința faptului că poate mi-am dezamăgit cel mai bun prieten… și nu este un sentiment plăcut și nici ceva ușor de dus. Au fost momente când el a fost „down”, iar în acele momente grele prietenul tău nu are nevoie de „ți-am zis eu”, sau „așa îți trebuie”, ci are nevoie de susținere și de cineva alături. Acestea sunt ingredientele unei prietenii frumoase. Eu le-aș dori tuturor oamenilor să aibă așa un prieten.

Foto: Prophecy Productions

– Cum s-a materializat colaborarea cu producătorul albumului, Jens Bogren?

– Cred că în momentul de față, Jens Bogren este cel mai titrat sunetist în această arie muzicală. Albumul nostru a fost înregistrat și editat în întregime în studioul nostru, Consonance Studio, iar Jens Bogren ne-a mixat și ne-a masterizat albumul în studioul său, Fascination Street Studios. Colaborarea noastră a fost facilitată de prietenul meu Gunnar Sauermann (Metal Hammer, Season of mist, Prophecy Productions). Mi-a venit greu să cred că Jens era deja familiarizat cu muzica noastră în momentul în care l-am contactat, iar faptul că lui i-a plăcut abordarea noastră muzicală, a făcut ca lucrurile să decurgă foarte firesc și profesionist. Iar rezultatul, din punctul nostru de vedere, este unul pe măsură.

– De la apariția precedentului material discografic al vostru, ce s-a schimbat în influențele voastre? Cum v-au afectat schimbările mondiale declanșate de pandemia globală în procesul de creație?

– Influențele noastre nu cred că s-au schimbat deloc. Eu personal nu am fost niciodată influențat de nimic, în afară de chemarea mea de a face muzică și de a împărtăși trăiri legate de anumite segmente mai neobișnuite ale vieții, generic numite „spirituale”.
Discul a fost înregistrat aproape în întregime înaintea pandemiei. El a fost de fapt gata ieșit din studioul lui Jens în luna iunie / iulie anul trecut. Promovarea lui însă are mult de suferit în condițiile actuale. Release date-ul a fost întârziat mult, cel mai probabil nu vom avea parte de un concert de lansare, nu vom avea concerte și turnee de promovare. Nu aș dori să prezint în acest interviu consecințele aceste pandemii în industria muzicală, tot ce pot spune acum este că industra muzicală este la pământ și că se confruntă cu ceva fără precedent. Iar dacă oamenii își fac iluzii că lucrurile vor reveni la normal în curând, îi invit să se gândească și să se întrebe spre exemplu câți proprietari de cluburi și-au putut păstra afacerile, supraviețuind în întreaga logistică europeană și câți oameni care și-au dedicat viața și au făcut carieră în business-ul muzical au putut rezista în această perioadă, păstrându-și locul de muncă?

– Ce instrumente tradiționale ați folosit la înregistrările pieselor?

– Țambalul mic, cum este numit în folclorul românesc și diferitele elemente de percuții au probabil un rol mai important în acest album, comparativ cu precedentele. Pe lângă acestea am folosit tulnice, toacă, xilofonul, mandola, iar pentru nai și fluiere am folsit sample-uri de această dată. Folosindu-le de atâția ani, ele reprezintă o parte deja firească în muzică noastră și cel mai probabil că dacă ele nu s-ar mai găsi în muzica noastră, nu ar mai fi Dordeduh.

– Albumul „Har” va avea parte de apariție pe o serie de formate, de la vinil la CD și DVD. Voi ați ales aceste variante?

– Aceste formate nu sunt o opțiune exclusivă a noastră, ci casa noastră de discuri, Prophecy Productions, are un cuvânt important de spus. Degeaba ne-am dori noi formate extravagante dacă ele nu ar putea fi susținute și materializate financiar de către label. Colaborarea noastră cu Prophecy este însă una prietenoasă și nu aș putea spune că ideile noastre în ceea ce privește acest subiect nu au fost susținute. Din contră, vom avea cam tot ce ne-am dorit: în loc de CD normal, vom avea Digipak, vom avea o serie de viniluri gatefolded „gold edition” limitată la 400 de exemplare, vom avea seria normală de viniluri gatefolded și vom avea o ediție pentru colecționari ce constă într-un artbook, conțînând 48 de pagini, un DVD ce cuprinde un album video înregistrat live cu ocazia showului nostru aniversar de 10 ani în clubul Quantic, în București, 3 CD-uri audio, unul cu albumul, unul cu două piese bonus special înregistrate pentru acest format și un live CD cu versiunea audio a concertului aniversar. Așadar nu ne putem plânge, avem ce oferi audienței în această privință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.