Alfred Simonis despre scandalul migranților din Timișoara: „Poliția Timiș are același număr...

Alfred Simonis despre scandalul migranților din Timișoara: „Poliția Timiș are același număr de personal angajat ca Poliția Dolj”

1
DISTRIBUIȚI

Timișoara a devenit o bornă importantă pentru migranții care încearcă să ajungă din Orientul Mijlociu în vestul Europei, iar crima din zona Gării de Nord a atras atenția asupra aceste probleme care până acum a fost trecută la „și altele” de guvernanți, în opinia deputatului de Timiș Alfred Simonis.

„Situația este una foarte gravă, în mod special în Timișoara. Poliția a avut o reacție promptă după acest incident, s-au luat măsurile necesare imediat, parcă există un control mai strict. Din păcate, autoritățile locale, primărie, CJT, nu s-au implicat așa cum ar fi trebuit pentru a preveni această tragedie peste care s-a trecut ușor pentru că victima a fost unul dintre migranți. Ce s-ar fi întâmplat dacă era un cetățean al Timișoarei. Sună cinic ce spun, lumea a trecut mai ușor peste acea crimă pentru că victima nu a fost un român, un timișorean. Sper să nu se ajungă acolo. Situația e grav, dramatică, pentru Timișoara și partea de vest a țării. E adevărat că migranții intră în România prin diferite zone, sunt relocați în diverse centre atunci când cer azil, însă cu toții vin spre frontiera de vest, după ce îndeplinesc acea procedură, pentru a încerca să ajungă în spațiul Schengen. Poliția Timiș are același număr de personal angajat ca Poliția Dolj, de exemplu. Un județ mai mic, dar comparabil ca dimensiune, însă cu infinit mai puține probleme legate de migrație. La Dolj nimeni nu merge, pentru că nu au acolo o graniță peste care să treacă. Toți vin în partea de vest, dar numărul polițiștilor este egal cu cel din județele care nu au probleme. Nu este normal. Mă așteptam ca în aceste luni ministrul Bode și autoritățile locale să facă demersurile necesare pentru a suplimenta acest număr de polițiști atât de necesari în această perioadă.


În primă instanță e bine și dacă vin temporar, relocați din alte județe, dar există foarte multe posturi libere în organigrama IPJ Timiș, se pot da drumul la concursuri”, a spus Simonis în emisiunea PRESSALERT LIVE.

Alfred Simonis a recunoscut că „pe de altă parte avem o problemă de legislație. Există state care au închis granițele cu garduri și nu au ajuns să aibă problemele pe care le avem noi. Noi am ales să respectăm directiva Uniunii Europene, dar ce facem în schimb? Dacă nu pui gard la frontieră, atunci trebuie să te asiguri că nu zburdă pe străzi. Înțeleg și faptul că dacă sunt solicitanți de azil nu sunt în situația de a fi reținuți în vreun fel. Însă ei au obligația de a respecta un program, de a rămâne în județul, în centrul unde au fost relocați. De exemplu este un centru la Galați care este aproape tot timpul gol. După ce îndeplinesc procedurile, cu toții pleacă spre vest. În momentul în care poliția îi prinde pe cei care nu respectă regulile, ar trebui să se poată lua măsuri, iar asta e o chestiune de legislație. N-am văzut pe nimeni de la minister preocupat de așa ceva. În parlament evident că putem face aceste legi, însă în chestiuni sensibile, strategice, cele mai bune legi vin în colaborare cu MAI-ul, Ministerul de Interne poate fi chiar inițiator. Eu fac parte și din Comisia de Apărare din Camera Deputaților, și am stabilit cu ministrul Lucian Bode să avem o discuție, după sărbători, strict pe stituația migranților din România, în special pe partea de vest a țării. Însă discuții au mai fost, a fost și Dominic Fritz, și alți colegi, mă interesează măsuri concrete, dincolo de promisiuni, ce face MAI pentru această parte de țară care este supusă unor riscuri imense”.

Și suplimentarea efectivelor la frontieră ar mai putea reduce numărul de migranți care ajung în capitala Banatului, consideră deputatul de Timiș. „În legislația europeană este prevăzut că dacă un migrant ilegal este prins la mai puțin de 30 de kilometri de frontieră, poți să-i întorci în țara de unde au intrat. Asta înseamnă că dacă am suplimenta numărul de cadre pe zona de frontieră, am putea să-i întoarcem în Serbia sau de unde au venit, dar noi îi prindem la mult mai mult de 30 de kilometri, și atunci trebuie să îi introducem în centre. Este nevoie de o decizie politică fermă la nivel central, de un plan coerent pe care să-l aprobăm cu toții, cu privire la o situație care poate deveni una dramatică dacă nu se iau măsuri concrete”, a mai spus Alfred Simonis.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.