Președintele CA de la Colterm i-a înjurat pe consilierii locali la ședința...

Președintele CA de la Colterm i-a înjurat pe consilierii locali la ședința AGA. Ce informație esențială în scandalul amenzii de peste 20 de milioane de euro nu a fost aflată de AGA

5
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara s-au adunat, astăzi, în adunarea generală a acționarilor de la Colterm SA pentru a discuta despre situația dezastruoasă a companiei de termoficare, agravată de amenda de peste 106 milioane lei primită pentru că nu au fost achiziționate certificatele pentru gazele de seră. AGA a fost convocata la inițiativa consilierilor locali din PSD și Pro România. La ședință nu a participat Dominic Fritz care este plecat la București, după cum a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău.

Liberalul Simion Moșiu a cerut ca ”înainte de a începe să vină cineva de la compartimentul juridic al Primăriei Timișoara să ne explice anumite lucruri” și a întrebat dacă este vreun reprezentant al firmei de consultanță care a câștigat contractul de peste un milion de lei pentru servicii juridice. USR-istul Lațcău a spus că nimeni de la firmă nu este prezent, moment în care Moșiu a comentat ”exact celor care ar trebui să le adresăm întrebările nu sunt aici. E regretabilă organizarea”.

Tensiunile au apărut în momentul în care consilierul local Pro România, Marius Craina, a întrebat de ce noul consiliu de administrație, votat în 25 martie, nu a convocat AGA până acum pentru a vota bilanțul pe 2019 și să se discute problema certificatelor pentru gaze de seră înainte de termenul limită 30 aprilie. Inițial, Cristian Mâțu, președintele consiliului  de administrație ales cu susținerea USR, s-a făcut că nu aude întrebarea, dar când consilierul a insistat acesta a început să se bâlbâie. Viceprimarul Ruben Lațcău a încercat să întrerupă discuția pe această temă, dar președintele de ședință, Radu Țoancă, l-a avertizat că-i va tăia microfonul. Ulterior, Mâțu a susținut nonșalant că ”v-am convocat. Zilele trecute am făcut sau mă rog, ordinea de zi a fost făcută de domnul Țoancă”.

Ioan Silviu Doboși, membru în consiliu de administrație, a intervenit și a declarat spre surprinderea tuturor faptul că ”am solicitat în mod expres acum trei săptămâni pentru că ne-am întâlnit o dată pe lună în Consiliul de Administrație, am solicitat convocarea AGA.


Am solicitat, este document scris în acest sens”. Ulterior, acesta a precizat pentru PRESSALERT.ro că ”am cerut de la a doua ședință de CA convocarea AGA și prezența la fiecare CA a unui membru al adunării generale a acționarilor”.

Când s-a ajuns la subiectul plății amenzii de peste 106 milioane lei, președintele consiliului de administrație s-a enervat după ce consilierii locali au vorbit despre această ”premieră în istoria Primăriei Timișoara”. Mâțu a început să-i certe pe consilierii locali, spunându-le pe un ton arțăgos ”nu au fost bani, nu putea CA să scoată banii din pălărie. Trebuie să știm și nu trebuie să ne ascundem că societatea este pe pierdere de ani de zile. Banii nu există. Nu vă mirați că nu sunt bani. Nu ați știut că nu sunt bani? Noi am venit din timpul nostru ca să încercăm ceva să facem ceva să salvăm orașul. Să ne terfeliți în dispute politice pe care nu le înțelegem”. Nu a explicat însă de ce nu a convocat consiliul de administrație, dar a susținut că problema certificatelor a fost discutată în cele cinci ședințe ale CA de până acum.

Directorul general, Petre Nenu, a susținut de mai multe ori că anul trecut costul pentru certificatele de CO2 au fost mult mai mici, de doar 18 milioane lei, în timp ce anul acesta sunt costuri de aproximativ 55 de milioane de lei. A tăcut când fostul viceprimar PNL Dan Diaconu i-a spus că de fapt, în 2020, s-au plătit aproximativ 40 de milioane de lei, nu 18. Nenu a susținut că o soluție ar fi atacarea deciziei de impunere pentru cele peste 20 de milioane de euro în instanță, dar Roxana Iliescu i-a atras atenția că nu se va suspenda executarea silită de către ANAF, termenul de plată fiind 20 iunie. Viceprimarul Tabără i-a transmis directorului Nenu că ”încercarea de a vă disculpa nu ține. Puteați să faceți orice din februarie de când ați acceptat să fiți director general – să plângeți că nu aveți bani, să convocați AGA să discutăm, orice”.

În apărarea actualei conduceri și a consiliului de administrație au sărit consilierii locali USR care au evitat să spună vreun cuvânt despre uriașa amendă, dar la unison au susținut că ”li se cere celor care sunt în CA să găsească soluții deși sunt de doar două luni. Nu înțelegem de ce sunt supuși acestui linșaj politic”.

La finalul discuțiilor, președintele de ședință, Radu Țoancă, i-a spus președintelui CA, Cristian Mâțu, că ”atunci când ne înjurați să o faceți în gând. V-am auzit  și eu și alți colegi când ați spus ”Să vă ia dracu de politicieni”. Am vrut să vă scot din sală, dar mi-a fost rușine de părul dumneavoastră alb”. Mâțu nu a negat incidentul, preferând să părăsească sala de consiliu. Anterior, o propunere a Roxanei Iliescu de revocare din CA a lui Mâțu pentru ”lipsa răspunsurilor la întrebările noastre și neconvocarea AGA” a picat la vot pentru că liberalii au anunțat că se abțin să discute subiectul până la viitoarea ședință care ar trebui să fie peste două săptămâni.

 

 

 

5 COMENTARII

  1. Fritz a zis ca deocamdata nu sunt motive de ingrijorare. Eu il cred pe fritz, caci prognoza meteo pentru vara e buna. Ne ingrijoram la iarna, acum party! ( ne bucuram ca e draggnniiia la puscherie, cam asta s a votat, asta avem)

    • pai or fost alesi in mod democratic… deci reclamatiile si dedicatiilemuzicale sa fie pt cei care i au ales, zic.

  2. normal ca se pisa pe voi, politicienilor. voi sunteti agentii lui de vanzari. banii intra in buzunarul lui, si voi primiti un os. sa ma pis si pe voi, politicienilor, iar voi, astia directorasi, voua va doresc un cancer din ala grav la koae, cat mai dureros. sa aveti pe ce cheltui banii, ratatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.