Senatorul de Timiș Raoul Trifan, proiect de modificare a legii pentru restaurarea...

Senatorul de Timiș Raoul Trifan, proiect de modificare a legii pentru restaurarea clădirilor istorice. Ce schimbări propune

3
DISTRIBUIȚI

Senatorul de Timiș Raoul Trifan de la USR PLUS a depus în Parlament un proiect de modificare a Legii 153/2011 pentru a facilita restaurarea cât mai multor clădiri de patrimoniu într-un timp cât mai scurt.

Potrivit parlamentarului, ultimul „recensământ” al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României. Multe dintre acestea se află în Timișoara. Faptul că majoritatea se află într-o stare avansată de degradare pune în pericol siguranța populației și afectează negativ calitatea vieții în localități.

Legea actuală obligă deținătorii unor astfel de imobile să intervină pentru reabilitarea clădirilor.


La rândul lor, autoritățile administrației publice locale au obligația de a elabora, organiza și monitoriza realizarea unor programe multianuale de reabilitare.

Însă obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate.

„Pornind de la această realitate, ne-am dorit o flexibilizare a mecanismului de cofinanțare, care să contribuie la îmbunătățirea patrimoniului cultural al orașelor din România și, în același timp, la atracția lor turistică.

Prin modificarea legislativă propusă de mine, procentul de cofinanțare din bugetul local va fi variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă având posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate.

Acest lucru va permite crearea de programe de finanțare accesibile unui număr mai mare de proprietari în același timp.

Sper ca în anii următori să vedem cât mai multe lucrări de reabilitare începute și finalizate, cu efecte pozitive pe termen lung pentru patrimoniul local și național”, a transmis senatorul Raoul Trifan de la USR PLUS.

3 COMENTARII

  1. Gargara USR. Parca domnul Trifan nu avea facultatea facuta, poate ma insel. De unde stie domnul Trifan ce si cum se intampla cu monumentele istorice ? Ce experienta are in domeniu ? De unde vin toate aceste propuneri ? Nu ar dori, mai bine , sa se inscrie la o facultate din domeniu, sa capete ceva experienta, si dupa sa vorbeasca despre propuneri legislative ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.