Administrația Fritz a plătit avocații de la Schönherr pentru acte ilegale în...

Administrația Fritz a plătit avocații de la Schönherr pentru acte ilegale în scandalul Colterm. Decontări scandaloase din bani publici

9
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro a intrat în posesia rapoartelor de activitate ale firmei Schönherr și Asociații SCA și a rapoartelor de analiză în baza cărora au fost decontați de către Primăria Timișoara peste 300.000 lei pentru primele 37 de zile de contract, care avea ca principal scop să ajute municipalitatea în găsirea soluțiilor pentru societatea de termoficare. Vă reamintim că administrația Fritz a refuzat solicitarea PRESSALERT.ro de a comunica rapoartele de activitate ale firmei în baza cărora a fost plătită invocându-se inclusiv ”privilegiul avocat – client”. Firma austriacă a fost angajată după ce a a primit cel mai mare punctaj chiar dacă a avut oferta cea mai scumpă ofertă, valoarea totală a contractului fiind de 1.060.500 lei +TVA.

Am constatat că Primăria Timișoara a transmis greșit sumele plătite deoarece la valoarea finală a facturilor firmei austriece de avocatură, în răspunsul transmis redacției, a mai fost adăugat încă o dată TVA. Parcurgând documentele am înțeles de ce administrația Fritz a încercat să blocheze accesul la aceste informații – nu pentru că erau soluții miraculoase, care odată dezvăluite de presă ar fi fost compromise, ci pentru că reiese faptul că banii publici au fost ”tocați” și pentru probleme aflate în afara contractului, multe informațiile clasificate ca și ”confidențial” de firma de avocatură sunt, de fapt, date pe care Primăria Timișoara le avea din raportările structurilor din subordine sau ale Colterm, rapoartele prezentate au fost ”umflate” cu zeci de pagini în care sunt reluate sentințe sau rapoarte de control, despre care primăria avea, anterior, toate informațiile și că există un evident conflict de interese legat de Colterm SA. În următoarele zile, PRESSALERT.ro va face o analiză asupra principalelor teme de interes din aceste documente.

Record la decontări

Avocații de la Schoenherr sunt plătiți de Primăria Timișoara cu 350 lei+TVA/oră, în primele cinci zile lucrate în luna mai, firma de avocatură decontând un total de 164h și 45 de minute, iar în luna iunie fiind decontate 563 de ore și 44 de minute de lucru. Pe scurt – 303.413,27 lei.

Analiza pe zile și pe ore decontate arată că avocatul Bogdan Ioniță a avut nu mai puțin de șapte zile în care a lucrat eroic, având peste opt ore pe zi muncite pentru a desluși ce se întâmplă la Colterm și ce este de făcut. Recordul absolut a fost stabilit în 26 mai când a lucrat 13 ore și jumătate, după ce în 25 mai a trudit nu mai puțin de 13 ore din cele 24 ale zilei. În 27 mai, a muncit 10 ore și 30 de minute și nu s-a oprit nici în 28 iunie când i s-au decontat alte 10 ore de analiză și studiu. Tot 13 ore a prestat și în 2 iunie, în 17 iunie – 12 ore, în 18 iunie – 11 ore, 16 iunie – 10 ore și în 3 iunie – 9 ore și jumătate. Acesta a avut, în perioada decontată, cele mai multe ore dintre toți avocații firmei- 198, adică o medie de șase ore pe zi în cele 33 plătite. Alți doi avocați, au avut câte o zi, cu peste opt ore pe zi decontate – Nicolae Mihu – 11 ore și 30 de minute și Matei Florea – 10 ore.

Bani pentru secretizare

Primăria Timișoara a plătit consultanță juridică pentru lucruri care le-ar fi aflat de la ultimul angajat al Serviciului Juridic – ”analiză juridică privind poziția vacantă din CA Colterm și respectiv atribuțiile AGA stabilite prin lege și prin actul constitutiv al Colterm pentru a oferi consultanță PMT cu privire la desfășurarea AGA Colterm din data de 27.05.2021” , ”analiză juridică referitor la prelungirea concesiunii cu trei luni” sau ” analiză juridică a problemelor de cvorum și majoritate a Consiliului Local în adoptarea de hotărâri AGA în calitate de acționar unic al Colterm”.


Și acestea sunt doar câteva exemple.

Administrația Fritz a plătit firmei austriece bani publici inclusiv pentru că avocatul Silviu Lazăr a avut ca activitate ” coordonarea echipei IT  Schoenherr și corespondența pe email cu Primăria Timișoara pentru a găsi soluția tehnică care să asigure confidențialitatea raportului la 7 zile și a rapoartelor viitoare”. Asta în condițiile în care vorbim de un raport plătit din bani publici pentru o instituție publică în care nu existau niciun fel de informații clasificate conform legislației în vigoare.

Cum faci bani cu certificatele de CO2

Problema amenzii de aproape 107 milioane lei încasată de Colterm pentru neachiziționarea certificatelor de CO2, deoarece administrația Fritz a refuzat să convoace AGA și să discute despre acest subiect a fost, evident, analizat și-n dungă de avocații angajați să asigure consultanță. În raportul preliminar, întocmit după prima săptămână de contract, avocații au opinat că o cerere de suspendare a deciziei Autorității Fondului de Mediu de amendare are ”șanse teoretice de reușită”. De asemenea, în documentul care a ajuns și la primarul Dominic Fritz se spune că ”nu vedem o posibilitate reală de a nu se achita sumele stabilite prin decizia AFM și nici posibilitatea de a nu se restitui certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Acest aspect rezultă și dintr-un principiu de bază din dreptul mediului, respectiv poluatorul plătește”.

Deși aceste lucruri clare erau știute încă dinainte de primirea amenzii record de 21 de milioane de euro, firma de avocatură a continuat să deconteze bani pentru că s-a documentat în vederea atacării în instanță a deciziei AFM. S-a ajuns până acolo, încât s-a plătit pentru a se verifica dacă este… constituțională aplicare amenzii. Asta în condițiile în obiectul contractului semnat cu Primăria Timișoara nu exista nicio referire la acțiunile din instanță ale Colterm. Aproape 100 de ore de consultanță au fost decontate, numai în luna iunie, pentru problema certificatelor de CO2.

Cum se sfidează legea

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit scandalul izbucnit în Primăria Timișoara când s-a vrut semnarea unui ”acord tripartit”  Schönherr, Primăria Timișoara și Colterm pentru ca firma de avocatură să reprezinte în instanță societatea de termoficare, urmând ca avocații să fie plătiți de municipalitate. Funcționarii s-au opus deoarece erau în afara hotărârii de consiliu local și nu s-a mai semnat niciun acord. Surpriză, cu toate că acordul respectiv era un document ilegal, cei de la Schönherr l-au facturat Primăriei Timișoara care a plătit pentru ”pregătire scrisoare de angajament tripartit”.

În 30 iunie, avocatul Iustin Armașu de la Schönherr și Asociații s-a prezentat în fața Curții de Apel Timișoara pentru Colterm SA în procesul în care societatea de termoficare solicita suspendarea amenzii de la AFM, dublând juristul instituției. Din răspunsul oficial primit de la Colterm SA, reiese că avocatul Armașu a fost prezent în fața instanței în baza unei împuterniciri avocațiale semnate de directorul general al companiei de atunci, Petre Nenu. De asemenea, se precizează că ”la Oficiul Juridic nu există contractul de asistență juridică” care a stat la baza semnării împuternicirii. Ba mai mult, cu o zi înainte de proces Nenu a primit un document de la Oficiul Juridic în care i se explica că se putea angaja o firmă de avocatură doar dacă exista o hotărâre de consiliu local care să aprobe acest lucru.

Colterm SA nu a plătit niciun leu către firma Schönherr și Asociații pentru reprezentarea în instanță, în schimb, în 30 iunie, avocatul Iustin Armașu a decontat către Primăria Timișoara ”corespondență și actualizări legate de termen suspendare decizie”. Banii au fost plătiți, deși firma de avocatură nu a fost angajată de Primăria Timișoara să meargă în procesele Colterm SA, aceasta fiind în afara celor aprobate prin hotărârea de consiliu local.

Ba mai mult, este un evident conflict de interese în condițiile în care avocații de la Schönherr, înainte de a merge în instanță pentru Colterm, au susținut în consultanța acordată Primăriei Timișoara că nu trebuie să plătească societății de termoficare diverse sume de bani care ar fi putut fi folosite pentru achiziționarea certificatelor de CO2 sau plata amenzii de la AFM.

9 COMENTARII

 1. Si totusi, care este marea dezvaluire…Faptul ca s-au platit servicii scumpe?
  Aveti un standard de cost la care sa va raportati atunci cand spuneti ca serviciile sunt scumpe?
  Sau va referiti la marea dezvaluire ca au fost facturate 13 ore intr-o singura zi.
  E absurd sa ne gandim ca cineva poate lucra mai mult de 8 ore pe zi? DV nu vi s-a mai intamplat?

 2. Felicitari pentru rezilienta! Ca tot se vorbeste zilele astea despre hotii din PNL…cu nimic mai presus decat cei din USR…hotie fara frontiere!

 3. Domnule avocat de la șonăr. Marea dezvăluire e ca s au facturat sute de ore pt munca nefacuta, informațiile care reies din rapoartele de activitate fiind „din burta”, cum spuneți dumneavoastră, în domeniul consultantei, neavând nicio greutate juridica reala, ele fiind evidente la cea mai superficiala analiza.

 4. Ce romanism cretin: firma de avocatura nu trebuia sa verifice in toate cotloanele pentru ca „se stie” cum sta treaba. „Las ca merge si asa”. Cat despre facturare, absolut penibile „dezvaluiri” care arata ca autorul nu stie (sau mai degraba nu vrea sa stie) cum functioneaza munca in domeniu.

 5. Miroase a șantaj ce fa ți voi de la o vreme. Va promis Fritz niște contracte și nu lea onorat?

 6. Si biroul juridic al primariei? Dc se mai platesc din bani publici juristi la primarie da isi angajaza avocati pe sume exorbitante tot din bugetul primariei adica din banii platiti ce timisoreni?

 7. Stai ce?

  Eu la firma fac ore suplimentare si da, mare soc mare, imi sunt platite.

  De multe ori s-a intamplat sa fiu obligat sa stau peste program. Am avut si ture duble, 16 ore (8+8) care mi-au fost platite, cum este si normal.

  Avand in vedere natura meseriei de avocat si faptul ca ei lucrau cu termene, de pe o saptamana pe alta sau poate chiar mai din scurt, ce-i atat de socant sa aflii ca au fost multi care au lucrat MULT peste program?

  Inteleg politica ,,PressAlert”. Dam titlu bomba apoi in ,,reportaj” nu scriem mai nimic dar totusi… De ce au fost platiti pentru ore suplimentare? De ce nu ne-a raspuns Fritz? Cat de pueril.

  Maturizati-va si incepeti sa acoperiti stiri de doamne ajuta. Pica tara si voi, ,,jurnalistii pacii”, va scarpinati pe frunte.

 8. Problema gravă care trebuie eliminată rapid, prin legislație, este de ce o instituție a statului sau orice UAT care are consilieri juridici, plătiți tot din banii noștri, mai trebuie să angajeze avocați privați sa îi reprezinte în procese cu terțe persoane juridice. O anomalie care trebuie urgent remediată. Deci eu cetățeanul plătesc de două ori pt confortul primarului, nicidecum al meu.
  Domnule Boța, treceți vă rog și pe la Arad, e pâine bună pt presă acolo. Anomalii la primărie destule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.