Tereza Catarov a lansat primul ei videoclip, la piesa „Infinity“, unde timișoreanca născută într-o familie eminamente muzicală are parte de o serie de colaboratori. Melodia este realizată alături de coproducătorul Nicholas Thaeyer (care s-a ocupat și de mixaj și master) iar la interpretarea piesei au mai colaborat la bas electric (fx) – Domen Bohte, vioara întâi – Ana Molnar-Popa, vioara a doua – Johanna Levitchi, violă – Ina Căpățână și contrabas – Tiberiu Petrean. Video-ul acestei piese a fost filmat în biserica din Piața Bălcescu de către Amalia Gaiță, Cristina Precupaș și Sol Faur (lumini).
„M-am născut în 19 septembrie 1995, în Timișoara și pasiunea mea pentru muzică vine din familie. Provin dintr-o familie în care muzica este o prezență continuă. Majoritatea dintre ei cânta la un instrument sau vocal. Muzica pentru noi e o chestiune de vocație. Nu îmi aduc aminte de nicio zi în casa noastră fără muzică și, de aceea, uneori simt că nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine. Mi se părea mereu amuzantă întrebarea: «Ce vrei să fii când vei fi mare?» Pentru mine era evident că nu voiam să fiu altceva decât muzician“, a spus Tereza, care a apărut în fața publicului încă de la vârsta de trei ani alături de tatăl ei, Teo Catarov, unul din cei mai avizați cunoscători și interpreți ai folclorului muzical bulgăresc bănațean, născut în Dudeștii Vechi.
Artista a început să studieze pianul de la vârsta de patru ani și a absolvit Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, iar acum este stabilită în capitala Regatului Unit, Londra.
„În Londra, am ajuns datorită faptului că am fost admisă în cadrul masterului de Jazz de la Guildhall School of Music and Drama, pe care l-am terminat de curând. Am fost mereu fascinată de scena muzicala de jazz din UK. Mi se pare că are un spirit aparte. Am considerat că prin intermediul unei școli îmi va fi mai ușor să mă adaptez scenei londoneze și să cunosc oameni din breaslă. Din fericire chiar așa a fost. Majoritatea profesorilor mei sunt muzicienii pe care, când am ajuns să-i cunosc personal, îi ascultasem deja cântând pe marile scene și de a căror muzică eram fascinată. Am fost surprinsă să aflu că și unii din colegii mei erau muzicieni pe care eu îi admiram, chiar înainte să ajung în Londra. De pildă erau studenți la master membri în trupele unor artiști ca Alfa Mist, Tom Misch sau în Ezra Collective. Sunt într-un mediu familiar, printre oameni extrem de creativi și comunicăm foarte bine prin muzică. Chiar și în pandemie, Londra e o mare scenă. Mereu se întâmplă ceva genial în materie de muzică“, spune ea.
Axa Londra – Olanda – Timișoara
Piesa „Infinity” a fost compusă cu câțiva ani în urmă, în timp ce Tereza a studiat pentru licență în Olanda, și a fost inspirata de un roman a lui Herman Hesse și de muzica lui Maurice Ravel.
„Îi sunt recunoscătoare Amaliei Gaiță pentru că a reușit să traducă atât de frumos în imagini mesajul pe care am vrut să-l transmit.
Cu această melodie am vrut să duc publicul într-o călătorie în zona dintre realitate și vis, conștient și subconștient. Compoziția a fost ca o revelație pentru mine. Am scris-o acum câțiva ani în timp ce studiam pentru licență la Conservatorul Prince Claus din Olanda. A fost inspirată de romanul «Siddhartha» a lui Herman Hesse și de muzica lui Maurice Ravel, dar este și o reflectare a experiențelor pe care le-am trăit în Olanda și a muzicii pe care am avut prilejul să o ascult și să o studiez acolo. Mesajul piesei este că infinitul se găsește în fiecare din noi, că ascundem posibilități nebănuite de exprimare. Inpirația mea vine din lucrurile care se întâmplă în viața mea, din experiențe provocate sau întâmplătoare, din lectura unor cărți și, în special, din muzica pe care o ascult și cu care intru într-un fel de dialog. Inspirația este ceva inepuizabil, în special în vremurile în care trăim în care avem acces la resurse atât de rapid. Tot ce trebuie să fac eu este să fiu prezentă și dispusă să văd, să ascult și să simt. Inspirația vine. De asemenea, eu o văd ca pe ceva reciclabil. Mă las inspirată de alți oameni și sper ca alți oameni să se lase inspirați de mine. De aceea, de foarte multe ori, aleg să las loc de interpretare în muzica pe care o compun, să las un fel de libertate în versurile pe care le scriu. Consider că, în felul acesta, fiecare ascultător poate găsi ceva în care se poate recunoaște cumva pe sine. Cred că, dacă cineva îmi ascultă piesele și mă vede doar pe mine în ele, nu va câștiga nimic din asta. În schimb, dacă va asculta și se va vedea pe sine, își va vedea propria-i durere sau fericire, poate va învăța ceva despre sine și poate va câștiga ceva din asta“, a mărturisit artista.
Chiar dacă s-a stabilit la Londra, Tereza este cât se poate de conectată cu viața muzicală din Timișoara. Cu doi ani în urmă, publicul prezent la festivalul Jazz TM a avut ocazia să asiste la un concert susținut de FrankieZ Experiment & Tereza Catarov, un proiect care s-a născut în Groningen (Olanda), iar pentru viitorul apropiat pregătește lansarea unui EP.
„Scena muzicala din Timișoara e și ea o sursă de inspirație pentru mine. Unul din mentorii mei este în continuare Toni Kuhn, care a fost primul care m-a introdus în sfera armoniei de jazz. Am fost norocoasă să cresc cu concertele de la Gărâna și JazzTM. I-am ascultat la Timișoara pe Chick Corea, Al Jarreau, pe Jazzmeia Horn și pe Jacob Collier. În 2019, am avut ocazia să cânt pe scena mare la JazzTM, într-un un proiect muzical creat în Olanda. Mi-aș dori să văd mai multe workshop-uri și oportunități de studiu cu artiști internaționali pentru tinerii din Timișoara, care vor să studieze și un alt fel de muzică decât cea clasică. Visez la ziua în care colegiul de muzică va avea secție de jazz. Ca și planuri…peste câțiva ani mă văd aducând din ce în ce mai multă muzică la lumină. Unul din planurile din viitorul apropiat este să scot un EP împreună cu artiștii pe care i-am cunoscut până acum pe parcursul călătoriilor mele muzicale“, a mai spus Tereza.