Basm fără cuvinte: Daniel Dorobanțu, pionierul muzicii ambientale din România a lansat...

Basm fără cuvinte: Daniel Dorobanțu, pionierul muzicii ambientale din România a lansat un nou album

0
DISTRIBUIȚI

Daniel Dorobanțu, artistul timișorean care este considerat pe bună dreptate un pionier al muzicii ambientale din țara noastră, a lansat un nou material discografic care poartă numele de „Veșnicii“.

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister.Un basm fără cuvinte, al cărui limbaj îl ştii dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii și tu. O experiență care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile tale“, spune artistul despre acest material discografic.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs o serie de albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român și Centrul Ars Electronica din Linz și menționate în The New York Times și The Guardian. Artistul a pus bazele proiectului Thy Veils, care a devenit un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional, fiind singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv în perioada 2014 – 2016.

„În 1995 am înregistrat nişte piese care au făcut parte dintr-un proiect dedicat lui Brâncuşi făcut de un prieten de la Facultatea Tibiscus.


Dacian Vâlcu din Romantic Jurgen ştia că mă pricep să scot sunete din computer şi vroia să îl ajut să facem ceva ce pe vremea aia se numea techno industrial. După aceea, i-am cunoscut pe cei de la Arc Gotic şi toată scena underground din Timişoara. Am descoperit o lume cu sensibilităţi specifice în care m-am simţit imediat acasă. După Arc Gotic, am cântat doi ani la clape cu Negură Bunget, iar după aceea am fost producător executiv la albumul Macadam al celor de la Blazzaj. Am lucrat cu Eddie Neumann care mi-a educat mult gustul în zona de jazz. A fost o frăţie care a contat mult. I-am cunoscut şi pe ceilalţi din Blazzaj şi am absorbit mult din know-how ul lor. Am avut şi o trupă cu Ionuţ Dorobanţu, Moebius Strip. Ionuţ fiind şi profesor, m-a ajutat mult, a avut o influenţă benefică asupra modului în care abordez viaţa. Am înţeles că e un lifestyle”, își amintește artistul despre începuturile sale muzicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.