Curtea de Conturi: Administrația Fritz a ignorat, din 2020, soluția pentru securizarea...

Curtea de Conturi: Administrația Fritz a ignorat, din 2020, soluția pentru securizarea patrimoniului Colterm. De ce s-au dat bani degeaba avocaților

12
DISTRIBUIȚI

Agitație mare în Primăria Timișoara și la Colterm SA după ce Curtea de Conturi a încheiat controalele în paralel la cele două instituții referitoare. Asta pentru că verificările auditorilor publici au scos la iveală informații care spulberă, practic, scuzele administrației Dominic Fritz în scandalul căldurii. Supărarea este și mai mare pentru că printre cei indicați ca fiind vinovați se numără primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău. Demn de remarcat este că primarul Timișoarei, care susține că este un apărător al legalității, i-a sfidat pe cei de la Curtea de Conturi și a refuzat să dea răspunsuri la întrebările care i-au fost transmise. PRESSALERT.ro a intrat în posesia documentelor și va publica, începând de astăzi, principalele probleme descoperite de către Curtea de Conturi.

Soluția ignorată de administrația Fritz

Una dintre principalele probleme ale Primăriei Timișoara a fost securizarea patrimoniului Colterm având în vedere situația economică a companiei. Vă reamintim că în martie 2021, administrația Fritz a introdus, de urgență, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara un proiect pentru achiziționarea de servicii juridice. Ulterior, a fost aleasă oferta cea mai scumpă de la Schoenherr și Asociații, de peste un milion de lei plus TVA, unul dintre obiective fiind găsirea de soluții pentru securizarea patrimoniului societății de termoficare.

Curtea de Conturi a descoperit că exista o variantă propusă încă de la sfârșitul anului 2020, dar care a fost ignorată de administrația Fritz.  ”În data de 31 decembrie 2020, societatea locală de termoficare transmite electronic pe adresa de contact a municipalității (primariatm@primariatm.ro) un mail având ca subiect ”preluare active funcționale”, având atașată adresa nr. 25895/31.12.2020.  În cuprinsul adresei nr. 25895/31.12.2020, se solicită conducerii executive a Municipiului Timișoara să formuleze o ”adresă (scrisoare de intenție) în atenția Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de administrare a marilor contribuabili – prin care să vă exprimați intenția de a prelua în domeniul public al unității administrativ – teritoriale a activelor funcționale ale COLTERM SA în considerarea valorii de interes local al acestor servicii”.

Cei de la Colterm au invocat mai multe argumente juridice și au explicat faptul că ”stingerea creanțelor fiscale și bugetare administrate de MFP prin ANAF prin trecerea în proprietatea publică a statului și ulterior, în proprietatea publică a UAT a unor bunuri aferente unităților dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității sistemului electroenergetic și astfel se va asigura continuitatea în exploatare de către operatori economici care au capacitate economico-financiară și dispun de resursele financiare care să asigure funcționarea acestora”.


Altfel spus, ANAF prelua bunurile de la Colterm SA în contul datoriilor, iar, ulterior, prin hotărâre de guvern, bunurile ajunse în proprietatea statului român erau trecute în proprietatea publică a municipiului Timișoara. În cazul intrării în insolvență, Primăria Timișoara rămânea cu toată infrastructura.

În timpul controlului, însă, cei de la Curtea de Conturi au constatat că  ”reprezentanții municipalității nu au putut pune la dispoziția auditorilor acte și documente care să dovedească demersurile efectuate în acest sens. Menționăm că asemenea demersuri nu au fost puse la dispoziția auditorilor publici externi ca fiind făcute sau că ar fi făcut obiectul vreunei hotărări AGA a Colterm și/sau a Consiliului Local a municipiului Timișoara”.

Prin lipsa de reacție a Primăriei Timișoara și ignorarea acestei soluții legale ”a fost afectată buna gestiune economico – financiară a bugetului și a patrimoniului Municipiului Timișoara prin nerespectarea principiilor economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice ale bugetului local”.

Contractul cu Schoenherr, fără rezultate concrete

Auditorii publici au analizat și prima parte a contractului încheiat de Primăria Timișoara cu avocații de Schoenherr și Asociații. Deși la momentul controlului, s-au recepționat și plătit servicii de peste 300.000 lei de la firma de avocatură, cei de la Curtea de Conturi au constatat ”cu toate acestea, nu au fost puse la dispoziția auditorilor publici externi acte și documente din care să rezulte concretizarea prin acțiuni realizate de către UATM Timișoara, cel puțin în ce privește aspectele referitoare la bunurile de natura SACET, în condițiile în care, la data prezentului audit de conformitate, auditorii publici externi constată că se mențin abaterile pentru care au fost dispuse la operatorul CLT Colterm, prin Decizia nr.71/18.01.2021, măsuri de înlăturarea a acestora, cu termen de realizare până la data de 30.07.2021”. Primăria Timișoara a plătit bani pentru consultanță, dar nu a implementat nimic. Auditorii au solicitat punerea la dispoziție a tuturor documentelor care au fost întocmite/emise ca urmare a serviciilor pentru care entitatea a efectuat plăți, dar, până s-a încheiat contractul, nu au primit niciun act. Nicio măsură reală de securizare a patrimoniului nu a fost pusă în aplicare, în final Colterm intrând în insolvență.

Printre cei găsiți răspunzători de aceste abateri sunt nominalizați primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău.

 

12 COMENTARII

  1. Simplu. Asa cum s-a laudat ca a facut plangere penala pentru cei cuprinsi in controlul Curtii de conturi de la Colterm. Cred ca e potrivit sa-si faca un autodenunt cat de curand. Si coroborat cu sloganul ” fara penali in functii publoce” solutia este sa pkece la Germanica. Liber la specializare .

  2. Curtea de conturi începe să probeze incompetența și hoția Usr-iștilor, care, dealtfel e evidentă.
    Nu poți face administrație publică fără să ai studii sau măcar experiență. Usr-iștii nu au nici una nici alta. Nici unul dintre ei.
    Pentru pagubele aduse societății, Timișoarei, cei care au greșit sau furat trebuie să înfunde pușcăria. Parchetele trebuie să intervină.

  3. Cu alte cuvinte ce ne spune dl.Bota : ca s-au implinit spusele lui Robu Nicolae din campania electorala ‘ forte straine de intersele Timisoarei vor sa puna mina pe oras „. Neamtul Fritz impreuna cu societatea de avocatura austriaca Schonherr au pus mina pe bijuteria coroanei Colterm. Si unde au dus-o : in patrimoniul Primariei. Mi-e dor de ziaristul de investigatii Dragos Bota, capabil de mari teme, de adevarate subiecte de presa. Acum a esuat intr-un mare fis, bate apa in piua pe Subiectul Colterm. Macar daca ne prezenta cum a ajuns Colerem in halul asta, o regie iertata de datorii in 2012.

  4. Fritz, deși cu bune intenții, își arata amatorismul, cu fiecare situație delicata. Minciuna lui din candidatura a interna în care-iaburea pe toți din USR cit e el de pregătit, ies la iveala tot mai tare. Minciuna mereu te ajunge din urma… La el mai e o problema cit casa:Prostu dacă nu e și fudul nevoie mare…

  5. Fritz e ținta atacurilor mafiei PSD/PNL pentru că nu e hoț. Poate Fritz e un primar mult prea bun pentru voi. El plătește acum gazul pe care nu l-a plătit Robu în 2014, așa că poate Curtea de Conturi joacă 100% politic, acum că Timișoara are un primar cinstit, pentru prima dată.

    • Curtea de conturi este cea mai obiectivă instituție din oraș pentru că a constatat în timp, cele mai multe nereguli(de exemplu la Primăria Timișoara ), așa că nu o putem suspecta de partizanat politic.
      Cât despre datorii, mai mult de un sfert sunt amenda cauzată de Friț la care se adaugă pagubele de proastă gestiune că nu a cumpărat cărbune ieftin vara și cumpără acum gaz scump prejudiciind bugetul statului și buzunarele timișorenilor.
      Pe tine Marcel, te putem suspecta și nu suntem psd/pnl, că ești un Usr-ist fanatic, care nu e bine informat, superficial sau care nu poate înțelege realitatea sau constatările unui organ de control. Dacă îi crezi pe incompetenții, care ne-au lăsat în frig, de la Usr, care mint, ești la fel ca ei.

  6. “Ruben este un inginer ieșit din comun. A fost creierul care a construit, timp de un an și coordonând o echipă de aproape de 100 experți, programul meu de guvernare pentru Timișoara. Poți să-l trezești la ora 3 noaptea și să-l întrebi (…) cum trebuie să restructurăm COLTERM, sau ce se va întâmpla cu zona metropolitană ca să atragem mai mulți investitori – și va da un răspuns detaliat, dar mai ales pasionat. Cu Ruben lângă mine, Primăria Timișoara va câștiga un strateg și un manager care împreună cu mine va transforma această instituție”
    Marcele eu cred ca te a batut soarele in cap sau creieri tai au inghetat din cauza calduri date de IDOLUL TAU DONIMIC FRIG

  7. Ar face bine sa dea rezultatele de la primaria din Timis unde edilul suspenda si demis a fost: dupa spusele lui „iertat” de la decizia prefectului de suspendare pentru incompatibilitate.
    Acest smecher abuzeaza in continuare si „freaca” masinile primariei cum doreste, pe banii contribuabililor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.