Corespondență specială de la Expo Dubai 2020. Acțiunea de promovare ”mondială” a...

Corespondență specială de la Expo Dubai 2020. Acțiunea de promovare ”mondială” a Timișului, exercițiu trist de imagine cu audiență exclusiv din România

5
DISTRIBUIȚI

Expoziția mondială Dubai 2020. Mașini pe perne de aer și polițiști roboți care te avertizează să-ți pui masca. Standul României rămas pe la nivelul anilor 90. Niște mărțișoare cu o foaie printată la imprimanta de acasă, pe post de explicație. Câteva fotografii cu imagini de prin țară. Monotonia e ”spartă” de pereții de monitoare pe care rulează filmulețe. Câteva obiecte făcute manual din lemn și alte materiale de prin natură puse ”futurist” sub niște clopote de plastic. ”Sunt foarte mulțumit cu ce avem acum. Ce nu vă place? Avem expoziție interactivă, cei care vin pot să picteze căsuțe de lut. Le explicăm la oameni despre ce avem în țară. După perioada asta cu covid, interacționăm cu oamenii, Suntem printre puținele standuri care facem asta”, încearcă să ne convingă Ferdinand Nagy, comisarul general al Românie la Expo Dubai 2020.

Pe la 14,00, oficialul iese în fața standului să-l întâmpine pe Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care apare urmat de consilier personal, câțiva consilieri județeni și reprezentanți ai instituțiilor din subordine. Începe oficial săptămâna Timișului la expoziția mondială în care județul ”va fi în atenția publicului internațional cu planurile sale de investiții, oportunitățile de business, destinațiile turistice, cultura și cele patru universități de tradiție”. Teoretic.

Practic – câteva zeci de secunde pentru fotografia perfectă de bun venit cu zâmbetele de protocol atașate. ”Foarte mulți oameni vin și stau aici și ne întreabă cine-s cei din filmul de prezentare”, se laudă comisarul Nagy lui Nica în fața primului perete de monitoare, urmat de delegația venită din România.


Un mic popas la expoziția interactivă unde președintelui CJ Timiș i se explică despre cum străinii colorează căsuțe. În următoarea sală, Nica stă câteva minute cu ochelarii de realitate virtuală puși și se minunează de prezentare. Până-n momentul în care constată ”pe foaia asta nu este scris nimic”. ”Probabil e o eroare de soft”, se scuză cei de la stand. Salvează situația prezentarea digitală a celor de la Muzeul Banatului cu descoperirile arheologice. Muzeul de Artă nu a ajuns la expoziția mondială decât cu un puzzle uriaș pentru că obiectele trimise nu au trecut nici până acum de vamă.

Pe scena unde pe fundal curg luminițe ca-ntr-o disotecă sătească, se improvizează un fel de inaugurare oficială. Comisarul Nagy vorbește pompos despre evenimentul Timișului. Audiența – delegația din Timiș și câțiva vizitatori care nu înțeleg ce se întâmplă.

Alin Nica explică în engleză ”vom încerca să aducem în fața dumneavoastră tot ce avem mai bun în Timiș și Timișoara, în vestul României. Vă vom prezenta universitățile, baza pe care ne bazăm pentru creșterea din următorii ani, să vă arătăm că suntem competitivi în multe direcții. Să prezentăm posibilitățile de investiții care există deja în Timișoara și vestul țării. Și desigur, capul de afiș este Capitala Europeană a Culturii, Timișoara va fi în lumina reflectoarelor pentru întreaga lume în ceea ce privește cultura, turismul, și vrem să promovăm toate aspectele vieții de acolo”.

Urmează o discuție despre oferta universităților timișorene, care au un mic stand cu oferte și materiale promoționale. Prezenți – exclusiv delegații din Timiș și câțiva bucureșteni de la standul României. ”Să vorbim în engleză că suntem la un eveniment internațional”, îndeamnă moderatorul. Alin Nica alege româna când i se confirmă că în sală nu e niciun străin care să afle informații despre universitățile de pe Bega. Discursuri plicticoase în care oficialii de la Timișoara îți fac prezentări unii altora la Dubai.

Urmează câteva ”crâmpeie” artistice ale Timișului – ansamblul Banatul, dans modern cu Matrix și magicianul Lorenzo. O fotografie la final cu Alin Nica lângă panoul imens pe care stă scris ”Timișoara 2023 – capitală europeanî a culturii”. Prezentarea ”obiectivelor strategice” ale județului rămâne doar în comunicatul de presă care a anunțat evenimentul. Pentru că președintele Consiliului Județean Timiș pleacă de la standul României fără să se întâlnească cu vreun oficial străin. La expoziția mondială continuă agitația. Deasupra zboară avioane de luptă. Amintind că acasă, războiul e aproape de granițe.

5 COMENTARII

  1. Ca nu va mințiți cititorii, adică sunteți JURNALIȘTI PROFESIONIȘTI.
    Și NU va lăsați cumpărați de politrucii mincinoși care mereu încearcă sa își as ii da INCOMPETENȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.