Tehnologie nouă testată de Primăria Timișoara. La ce ar putea fi folosită

Tehnologie nouă testată de Primăria Timișoara. La ce ar putea fi folosită

0
DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că municipalitatea testează o tehnologie care va rezolva o mare problemă, aceea de a afla cu mare precizie ce rețele edilitare se află sub pământ.

O firmă a făcut o demonstrație pentru tehnologie de scanare subterană și mapare a rețelei de utilități.

Modelul prezentat reprezentanților Primăriei Timișoara e de mărime medie și poate scana până la 5.000 de metri pătrați pe zi, iar modelul mare are o capacitate de 30 de kilometri pe oră (fiind tractat de un vehicul) și ar putea scana hectare într-o zi.

„Momentan, firma care ne furnizează această soluție ne oferă o mostră gratuită pentru șantierul de pe Bogdăneștilor și dacă se pretează așteptărilor, pornim procesul de achiziție.

Vrem să putem scana în faza de proiectare investițiile de infrastructură noi, dar și să sprijinim șantierele deja aflate în execuție. Tehnologia are o acuratețe foarte ridicată și ne lasă să vedem undeva până pe la doi metri sub pământ. Nu sunt multe orașe chiar și în Europa care știu exact unde se află rețeaua de utilități. Uneori nu există planșe ori când există, realitatea de pe teren poate să difere de cea de pe hârtie”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.

Cu această soluție putem avea o hartă reală a țevilor de termoficare, apă-canal, electrice, telecomunicații, gaz. Mai mult decât atât, firma care furnizează soluția va survola cu ajutorul unei drone amplasamentul și va corela poziția țevilor cu ceea ce a filmat.

Toate datele vor fi georeferențiate și integrate în baza de date a primăriei (GIS) și a proprietarilor de utilități cu ajutorul unei antene pe care o puteți vedea și în imagini.

„Astfel, cheltuim bani pentru ca să economisim și mai mulți bani și timp.


Timp economisit înseamnă restricții rutiere mai scurte și mai puțin trafic, lucru esențial cât timp punem la punct infrastructura de bază a Timișoarei.

Momentan beneficiem de o mostră și nu plătim pentru acest serviciu. Dacă soluția e bună, serviciul va fi realizat de o companie privată și compania care-l va presta va fi stabilită prin licitație”, a mai transmis edilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.