Celelalte Cuvinte aniversează patru decenii de existență cu un concert special la...

Celelalte Cuvinte aniversează patru decenii de existență cu un concert special la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Formația Celelalte Cuvinteva susține un concert aniversar care marchează 40 de ani de existență a formației, evenimentul urmând să se desfășoare sâmbătă 30 aprilie de la ora 19 la Casa Tineretului.

Primul concert al legendarei formații care de-a lungul anilor a lansat o serie de albume de succes, a avut loc în 13 decembrie 1981 la Casa Studenților din Timișoara.

„Aveam posibilitatea de a da un concert integral la Casa Studenților. Înainte cu destul timp (sala era foarte ocupată cu multe spectacole) s-a găsit singura dată posibilă, 13 decembrie. Nu mi-a plăcut ideea datorită numărului despre care se spunea că ar purta ghinion, dar nu am avut ce face. Trebuia să avem repertoriu măcar de 50 de minute – o oră. Deoarece eram aproape total necunoscuți publicului timișorean am invitat pentru prima parte a concertului un duet timișorean de folk foarte cunoscut și apreciat în acele vremuri – Adrian Dinu Schwartz și Miruna Mureșan. După câteva probe anemice de sunet cu amplificatoarele Vermona din dotarea Casei Studenților am început să așteptăm. Era ora 15. Sâmbătă. La ora 20 era pus concertul. Peste toate a început să și ningă gros. Stăteam cu capul în palme la geamul Casei Studenților și mă întrebam cu groază… cine naiba o să mai vină la concertul ăsta? Sala era ocupată de public pe trei sferturi și, până am început noi, aproape că se umpluse. Surpriză mare. S-a cântat bine, cu chef… și lumea a plecat mulțumită acasă. Acesta este actul oficial de naștere al trupei, chiar dacă începuturile au fost mai în spate“, își amintește solistul trupei Celelalte Cuvinte, Călin Pop.

Playlist-ul primului concert Celelalte Cuvinte susținut la Timișoara

Unul din concertele memorabile ale trupei din Timișoara a avut loc în 1984, în Parcul Rozelor, unde spectatorii i-au chemat la bis,.


„Programul a fost decalat şi am apucat să cântăm doar câteva piese, restricţiile de oră impuse de Miliţie, la vremea aceea, fiind drastice. Publicul ne chema înapoi, la bis, dar noi nu mai aveam voie să urcăm pe scenă. Însuşi primarul de atunci, secondat de forţele de ordine, ne interzicea acest lucru. Drept urmare, publicul, în cel mai spontan mod posibil, a început să cânte «Deşteaptă-te române», un lucru interzis la vremea aceea. Practic, spectatorii au înfruntat sistemul, ca să susţină trupa Celelalte Cuvinte. Am fost toţi foarte mişcaţi”, îşi aminteşte Călin Pop.

Adeseori primul album al unei trupe rămâne unul special, atât pentru artiști, cât si pentru fani. După mai bine de 31 de ani de la lansare, Celelalte Cuvinte a cântat integral piesele de pe primul album al trupei, celebrul album “cu pătrățele”, în 2018 la Reflektor Venue. „Albumul cu pătrățele” și-a primit numele după ce prima variantă a coperții, realizată de Alexandru Andrieș, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din București sau la cutremur. Prin urmare, Andrieș a venit cu o altă idee grafică, mult simplificată, datorită căreia discul este numit și azi „albumul cu pătrățele”.

În deschiderea concertului Celelalte Cuvinte va urca pe scenă trupa timișoreană Sanctuar, iar biletele se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.