RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 67. Rusia afirmă că Ucraina își bombardează proprii...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 67. Rusia afirmă că Ucraina își bombardează proprii civili în Herson UPDATE 8 Incendiu uriaș la o unitate militară din Rusia, în apropierea graniței cu Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 8 Mai multe incendii de mari proporții au izbucnit la o unitate militară din Belgorod, Rusia, anunță CNN.

Incendii și coloane de fum negru sunt duminică la o unitate militară din apropierea orașului Belgorod din Rusia, nu departe de granița cu Ucraina. Poliția redirecționează traficul în afara zonei și elicopterele zboară deasupra orașului.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyascheslav Gladkov, a anunțat pe Telegram că un incendiu a izbucnit la o instalație aparținând Ministerului Apărării.

„La granița a trei municipalități, districtele Borisov și Belgorod și districtul urban Yakovlevsky, a avut loc un incendiu pe teritoriul uneia dintre instalațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse”, a spus guvernatorul.

Cauza incendiului este necunoscută.

UPDATE 7 Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că duminică este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informația a fost confirmată și de un purtător de cuvânt al ONU, anunță BBC.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.

„CICR confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia a declarat că grupuri de 25 și 21 de persoane au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, ultima parte a orașului rămasă sub controlul trupelor ucrainene.

Soldații ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit sâmbătă oțelăria.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți prinși în complexul industrial.

Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicații în tot orașul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri rusești.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuții intense” pentru a conveni asupra unei operațiuni de evacuare, după întâlniri cu președintele Zelenski la Kiev și cu președintele Putin la Moscova.

UPDATE 6 Procurorul general al Ucrainei spune că sunt investigate peste 9.000 de cazuri de crime de război, anunță CNN.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că biroul deschide noi cazuri de presupuse crime de război comise de forțele rusești. Astfel, s-a ajuns la un total de 9.158 de dosare penale „care implică pur și simplu crime de război”.

„Am identificat deja criminali de război. Sunt 15 persoane în regiunea Kiev, de exemplu, 10 dintre ele în Bucea. Îi tragem la răspundere pentru tortură, viol și jafuri”, a declarat Iryna Venedictova.

Săptămâna trecută, procurorii ucraineni au numit zece soldați ruși suspectați de o serie de crime la Bucea.

În ceea ce privește identificarea victimelor de la Bucea, Venedictova a declarat că unele cadavre nu pot fi identificate și că se colectează mostre de ADN.

„Din păcate, avem motive să deschidem noi cazuri în fiecare zi: moartea civililor, bombardamente, deportarea cetățenilor și copiilor noștri în teritoriile ocupate și pe teritoriul statului agresor”, a spus ea.

Procurorul a explicat că aceste cazuri sunt în regiunile Kiev, Cernihov și Sumî.

Venedictova a mai spus că Ucraina primește asistență internațională în cadrul investigațiilor sale.

„Acum avem o echipă de experți francezi, precum și experți din Slovacia. Marțea viitoare îi așteptăm pe experții din Lituania”, a precizat ea.

UPDATE 5 Guvernatorul regiunii Harkov a făcut apel la oameni să nu iasă din adăposturi, afirmând că orașul este în continuare supus bombardamentelor intense ale rușilor.

Oleh Synyehubov a scris pe Telegram că „îi îndemnăm pe locuitorii din zona de nord și est a Harkovului să nu părăsească adăposturile în cursul zilei, decât în situații de urgență, ca urmare a bombardamentelor intense”.

 

UPDATE 4 Rusia a declarat – duminică – că a atacat aeroportul din Odesa, în sudul Ucrainei, cu rachete de înaltă precizie pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi ţări europene, relatează EFE.

„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Comandamentul operaţional din sud al forţelor armate ucrainene a confirmat sâmbătă că pista aeroportului din Odesa a fost avariată şi făcută inutilizabilă ca urmare a atacului cu rachete ruseşti.

Konaşenkov a spus că rachete de înaltă precizie ale Forţelor aerospaţiale ruse au lovit şapte instalaţii militare în Ucraina, inclusiv patru zone unde sunt concentraţi soldaţi şi echipamente militare, precum şi trei depozite de rachete şi arme de artilerie şi de muniţie în regiunile Doneţk şi Harkov.

Totodată, aviaţia operativ-tactică rusă a distrus două sisteme de rachete antiaeriene S-300 ucrainene în regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au atacat şi două depozite de muniţie şi combustibil, precum şi 15 bastioane şi zone de grupare a soldaţilor şi echipamentelor ucrainene, potrivit acestuia.

În urma atacurilor, până la 140 de soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 19 vehicule blindate ale forţelor armate ucrainene au fost eliminate, a mai spus Konaşenkov.

În cursul zilei, forţe de rachete şi artileria ruse au lovit 786 de zone de grupare a soldaţilor şi echipamentelor ucrainene, 24 de posturi de comandă şi trei depozite de rachete şi arme de artilerie şi muniţie în zona Gruşevaha în regiunea Harkov.

Sisteme ruseşti de apărare aeriană ar fi doborât şi două bombardiere Su-24M ale forţelor aeriene ucrainene în zona Petrovskoe din regiunea Harkov, potrivit Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 3 Două grupuri de civili au părăsit sâmbătă clădirile din apropierea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.

25 au plecat sâmbătă după-amiază, iar alte 21 după lăsarea întunericului, au precizat reprezentanții ministerului într-o postare pe Telegram.

Conform acestora, civililor le-au fost asigurate hrana, cazarea și asistența medicală.

BBC anunță că nu a reușit să confirme această informație din surse independente.

Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că aproximativ 1.000 de civili au rămas la uzina siderurgică, iar unii dintre ei se află „la granița dintre viață și moarte”.

UPDATE 2 Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv (Nikolaev) şi Krivoi Rog (Kryvyi Rih), potrivit unui nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front, în cea de 67-a zi a invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.

Armata rusă ia măsuri pentru a-şi consolida potenţialul de atac şi a accelera ritmul ofensivei sale, transferă arme şi echipamente militare pe calea ferată din alte zone ale ţării, conform raportului citat.

De asemenea, comandamentul ucrainean semnalează că „unele unităţi ale armatei belaruse acoperă frontiera în regiunile Brest şi Gomel”.

Kievul estimează că există ameninţarea ca „Rusia să lanseze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din toată Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus”.

În regiunea Harkov, nord-est, Rusia „efectuează atacuri aeriene şi tiruri de artilerie” şi încearcă „operaţiuni ofensive în direcţia Izium”, inclusiv transferul de arme şi persoane mobilizate de pe teritoriile republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

Atacurile aeriene ruseşti şi tirurile de artilerie continuă asupra aşa-numitelor „linii de contact” din regiunea Doneţk, care separă zonele proruse ale regiunii de cele care se află în mâinile ucrainenilor.

Numai în regiunile Doneţk şi Lugansk, nouă atacuri inamice au fost respins în ultimele 24 de ore, fiind distruse opt tancuri, un sistem de artilerie, 24 vehicule blindate de luptă, un vehicul special şi cinci maşini (inclusiv două camioane cisternă pentru combustibil), afirmă armata ucraineană.

Potrivit ultimului buletin al Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, trupele ruse din Herson încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice şi se regrupează pentru a relua ofensiva şi a captura graniţele administrative ale regiunii.

Ruşii, potrivit acestuia, chiar dacă desfăşoară mai multe forţe spre Izium, „pare puţin probabil că vor fi capabili de noi progrese”.

„Pare din ce în ce mai puţin probabil ca forţele ruse să obţină succese majore în estul Ucrainei şi este posibil ca forţele ucrainene să poată efectua contraatacuri mai ample în zilele următoare”, apreciază ISW.

UPDATE 1 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă soldaţilor ruşi, recomandându-le într-un mesaj video că „mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina”, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean, relatează agenţia de presă Liga.net.

Comandamentul Federaţiei Ruse nu le spune soldaţilor săi despre pregătirea unor frigidere mobile suplimentare pentru cadavre şi nu spune adevărul despre pierderile suferite în Ucraina, a afirmat Zelenski.

„Fiecare soldat rus poate încă să-şi salveze viaţa.


Este mai bine pentru voi să supravieţuiţi în Rusia decât să muriţi pe pământul nostru!”, a lansat preşedintele ucrainean, vorbind în limba rusă în această parte a mesajului său.

Totodată, el a afirmat că guvernul său face „tot ce este posibil” pentru a garanta evacuarea celor rămaşi în Mariupol, oraş din estul ţării devastat de armata rusă, relatează EFE.

Potrivit autorităţilor citate de agenţia locală de presă Ukrinform, aproximativ 1.000 de civili şi soldaţi ucraineni se află în continuare la combinatul siderurgic Azovstal, inclusiv aproximativ 600 de răniţi.

„Mulţi lideri din lume încearcă să-i salveze pe apărătorii curajoşi ai oraşului”, a spus Zelenski în acelaşi mesaj video.

„Facem tot posibilul pentru ca misiunea de evacuare din Mariupol să aibă sorţi de izbândă”, a adăugat preşedintele ucrainean, care a menţionat că 340 de grăniceri luptă în oraşul-port de la Marea Azov.

Sâmbătă seara, 20 de civili, femei şi copii, au fost evacuaţi din oţelăria asediată de ruşi, a informat Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului Regimentului Azov, potrivit agenţiei de presă ucrainene.

Conform Kievului, Mariupolul se confruntă cu o catastrofă umanitară provocată de invazia Rusiei, pe care o acuză că a bombardat locuitorii neînarmaţi, a blocat livrarea ajutoarelor umanitare şi a deportat cetăţeni ucraineni în regiuni defavorizate ale Federaţiei Ruse.

Zelenski, pe de alta parte, a spus că forţele ucrainene au distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti, aproape 200 de avioane şi 2.500 de vehicule blindate de luptă ale trupelor ruse de la începutul invaziei în 24 februarie.

Bombardamentele ucrainene au ucis și rănit proprii civili în Herson, a acuzat duminică Rusia, potrivit Reuters.

Moscova și-a îndreptat atenția spre sudul și estul Ucrainei după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev, într-un asalt de nouă săptămâni care a distrus orașe, a ucis mii de civili și a forțat peste 5 milioane de persoane să fugă în străinătate.

Rușii au capturat orașul Herson și au ocupat în mare parte Mariupol, orașul port strategic din estul țării, situat la Marea Azov.

Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir din satele Kyselivka și Shyroka Balka din regiunea Herson, a anunțat duminică agenția rusă de știri RIA.

Ministerul nu a oferit alte detalii.

Rusia și-a anunțat victoria în Mariupol în 21 aprilie, chiar dacă sute de soldați și civili ucraineni s-au adăpostit în combinatul siderurgic Azovstal. Sâmbătă, un luptător ucrainean a declarat că aproximativ 20 de femei și copii au reușit să scape din uzină.

Încă de la intrarea trupelor ruse în Herson, numeroși ucraineni au ieșit în stradă pentru a protesta pașnic împotriva ocupației. La mijlocul acestei săptămâni, cel puțin patru persoane au fost rănite după ce soldații au deschis focul asupra manifestanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.