„The Unseen falls in Black & White”, inedită expoziție de fotografie la...

„The Unseen falls in Black & White”, inedită expoziție de fotografie la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Nopții Muzeelor, galeria timișoreană Calpe din bastionul Theresia găzduiește expoziția personală a artistului și cercetătorului interdisciplinar Cristian Graure – interesat în principal de studiul fotografiei – „The Unseen falls in Black & White  – Solo Art Show”, o expoziție de fotografie și de artă vizuală gestuală.

Propunerea acestei expoziții are ca fundament o serie de cercetări recente referitoare la percepția culorilor și este o modalitate de a pune în perspectivă investigațiile personale asupra relației filosofice dintre fotografie și reprezentarea gestuală redată prin tehnici personale. Acest concept poate fi o modalitate de a aborda subiectele și puncte de interes contemporane, printr-un „dialect” vizual care îndeplinește scopuri multiple și experiențe vizuale comune. Expoziția va fi însoțită de lansarea unui catalog, în paginile căruia, alături de lucrările artistului, au fost selectate mai multe opinii despre creațiile sale.

Cristian Graure dă detalii despre universul creațiilor sale: „Revizitând semantic fotografia, «The Unseen falls in Black & White», transcede preocupările generice din sfera imaginii, printr-o fragilă nevoie de cunoaștere a materiei, aflată sub imperiul unor nostalgii personale.  Această «rătăcire» cuprinde și o realitate vizuală fugitivă, însă constantă, una conform căreia actul creator pare că a luat naștere printr-un fel de decreație, cu o ruptură a lumii, o expulzare din sine și apoi o readucere la origini. Înghețate uneori în fragmente ale conștiinței, aceste noi «amestecuri senzoriale» sunt indisolubil legate de substanţa memoriei care străbate straturile timpului şi se confruntă cu un prezent volatil, în perpetuă schimbare. Cu riscul de a deveni generative ale unor forme fără conținut, deliberate în timp ale determinismului tehnologic specific fotografiei de consemnare, o bună perioadă de timp aceste preocupări ce interoghează materia au fost marginalizate, lăsate în așteptare pe marginea unui orizont indefinit. Traversând sfera imaginarului utopic specific relicvelor simbolice și proprie confruntărilor temporale, axa percepţiei liniare a timpului ne dezvăluie prin evoluția fotografiei, povestea primei imagini latente care a prins viață în lumea materială, imperceptibilă încă ochiului liber, «salvată» însă de Niépce prin chimia sărurilor de argint din întunericul absolut. În timpul expunerii, lumina soarelui a traversat timp de peste opt ore orizontul zilei, din zorii dimineţii şi până spre finalul ei, când s-a «consumat» treptat din crepuscul, spre întunericul nopţii. Această perspectivă temporală dintre privitor și natură, dintre spectrul luminii și reacția cromatică a realității materiale, devine una intimă, particulară, atât prin intensitate, cât și prin timpul percepției. În interiorul acestei realități, atribuim retroactiv culorile în calitate de observatori ai lumii în general, atunci când experiența inițială  este pusă într-o relaţie constantă cu o amintire similară, recurentă. Această re-cunoaștere periodică trăiește cel mai aproape de prezentul și lumea perceptorului, în sedimente ale timpului reprimat”.

Expoziția, care va fi  vernisată sâmbată, 14 mai 2022, de la ora 19:00, va fi prezentată de scriitorul Robert Șerban, care crede că „Cristian e martorul, după câteva miliarde de ani, al primei clipe.


Bucăți, fragmente, gravitație, imponderabilitate, alb, negru. Din jocul acesta de-a demiurgul și martorul său, lucrările sale nu spun doar o posibilă poveste a începutului și nici nu reduc semnificațiile la simple geometrii, ci dă seama despre nostalgia pe care un punct ce tocmai a prins viață o are atunci când este într-o călătorie. În ce cuvinte s-ar putea converti altfel starea aceasta de grație încât ea să nu se risipească?”

„The Unseen falls in Black & White – Solo Art Show” va putea fi vizitată până în data de 24 mai, programul de vizitare fiind de luni  până vineri, între orele 12:00 – 17:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.