Curtea de Conturi cere anchetă penală la Primăria Timișoara. Cine sunt vinovații...

Curtea de Conturi cere anchetă penală la Primăria Timișoara. Cine sunt vinovații pentru amenzile de peste 170 de milioane lei primite de Colterm pentru neachiziționarea certificatelor de CO2

6
DISTRIBUIȚI

Curtea de Conturi a identificat, în urma controlului de la Primăria Timișoara,  vinovații pentru amenzile uriașe încasate în timpul administrației conduse de Dominic Fritz de către societatea de termoficare Colterm SA pentru neachiziționarea, în ultimii doi ani, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și a constat că depunerea cererii de intrare în insolvență s-a făcut cu nerespectarea legii.

Auditorii au stabilit, în urma analizei documentelor primite de la instanță, că s-a depus cererea prin care s-a solicitat intrarea societății de termoficare în insolvență printr-un document ”sub semnătura Președintelui CA CLT COLTERM SA, Ioan Silviu Doboși, fără a exista o hotărâre AGA în scopul deschiderii acestei proceduri și fără existența unei împuterniciri din partea CA pentru ca președintele acesteia să introducă cererea”. Vă reamintim că, la ultimul termen din procesul de insolvență, avocatului de la Schoenherr și Asociații, care reprezintă Primăria Timișoara, i s-a cerut să prezinte la următorul termen de judecată  mandatul de reprezentare care trebuia dat prin hotărâre de consiliu local.

În cazul amenzii din 2021 de peste 106 milioane lei, primită de Colterm SA de la Administrația Fondului de Mediu, Curtea de Conturi a confirmat, și în acest caz, dezvăluirile PRESSALERT.ro, constatând că, în ședința AGA din 25 martie 2021, viceprimarul Ruben Lațcău i-a mințit pe consilierii locali, spunându-le că există soluții de cumpărare a certificatelor și că o să fie convocată urgent o noua adunare, lucru care nu s-a mai întâmplat, venind amenda istorică. ”Având în vedere evenimentele ulterioare, concluzionăm că asigurarea dată de viceprimarul Ruben Lațcău, în calitate de președinte AGA, în cadrul ședinței din data de 25.03.2021, cu privire la achiziționarea de certificate de gaze cu efect de seră, nu a fost susținută în realitate  de acțiuni concrete luate de administrația municipiului Timișoara respectiv de CLT COLTERM SA.


Întrucât ulterior, nu a mai fost convocată AGA în regim de urgență, pentru a se prezenta motivele pentru care certificatele de CO2 nu pot fi totuși achiziționate, în vederea identificării unei noi soluții, reținem în fapt nejustificată inacțiunea atât a factorilor de decizie ai CLT COLTERM (Consiliu de Administrație și directorat) cât și a conducerii executive a administrației locale de neconvocare și neinformare a AGA și implicit a Consiliului Local asupra situației existente cu privire la acțiunea de achiziție a certificatelor EUA. (…) Penalitatea AFM putea fi evitată dacă organele de conducerea a debitoarei își îndeplineau sarcinile de serviciu, nu rămâneau pasive și achiziționau certificatele CO2 necesare. Organele de conducerea a CLT COLTERM SA știau și puteau să achiziționeze certificatele CO2 necesare, au ales însă, fără explicație, să nu facă acest lucru”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Având în vedere că și anul acesta s-a încasat o nouă amendă de la AFM, ajungându-se la suma  totală de 178.725.554 lei, care reprezintă 43,10% din sumele datorate de Colterm în procedura insolvenței, auditorii au concluzionat că ”starea de insolvență a debitoarei a fost cauzată și de pasivitatea membrilor organelor de conducere din cadrul societății în exercitarea atribuțiilor care le reveneau, conduită pe fondul căreia, pasivul debitoarei a cunoscut o creștere egală cu penalitatea aplicată de AFM. Ca atare, apreciem că fiind incidente dispozițiile prevăzute la art. 169 alin. 1 lit. h din Legea 85/2014, în sensul că membrii organelor de conducere din cadrul societății au contribuit la starea de insolvență a acesteia, prin conducerea deficitară a activității debitoarei”. De asemenea, Curtea de Conturi a subliniat căadministrația municipiului Timișoara era și este obligată să asigure veniturile necesare acoperirii secțiunii de funcționare”, asta în condițiile în care primarul Dominic Fritz a susținut, în repetate rânduri, că nu e treaba administrației sa nu are nicio obligație și că este treaba conducerii companiei de termoficare să se descurce. Și în acest caz, primarul Dominic Fritz a refuzat să dea explicații auditorilor.

Curtea de Conturi a stabilit că pentru remedierea situației se impune ”sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la neluarea de către Adunarea Generală a Asociaților (AGA) a  CLT Colterm SA,  a măsurilor de evitare a sancționării societății de către Administrația Fondului de Mediu cu contravaloarea penalității de 178.725.554 lei, aceasta constituind un factor determinant care a condus și la declanșarea stării de insolvență, având în vedere atribuțiile entității auditate privitor la asigurarea continuității activității CLT Colterm SA, conform prevederilor O.U.G. nr. 109 din 30 noiembrie 2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (M.O. nr. 883 din 14 decembrie 2011), precum și a Legii nr.31/1991 privind societățile (M.O. nr.1066/17.11.2004)”.

 

6 COMENTARII

  1. Dar dragi Timisoreni.Si eu la varsta mea trebuia sa imi intemeiez o familie.Conditia pusa de prietena mea pe atunci a fost sa am un serviciu stabil nu somer si am optat sa fiu primar, Sa am o locuinta decenta asa ca am cumparat o vilisoara de 300000 de euro. De unde sa am eu bani sa indeplinesc aceste criteri trebuia sa iau de undeva.Dar Timisoreni bate iarna la usa si eu am inceput demersurile pentru caldura de la iarna” GUVERNUL NU AJUTA TIMISOARA,GREAUA MOSTENIRE mai platim facturi din 1994,PSD si PNL ul ne SABOTEAZA

  2. Pentru ăștia trebuie condamnare penală și să plătească pagubele produse, pentru că acestea nu trebuie lăsate în cârca Timișorenilor, că doar nu ei sunt vinovați de incompetență și hoție Usr-iștilor.
    Bravo Curtea de conturi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.