Război în Ucraina, ziua 315. Utilizarea telefonului, cauza pentru atacul care a...

Război în Ucraina, ziua 315. Utilizarea telefonului, cauza pentru atacul care a dus la moartea a zeci de soldaţi ruşi

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1900548123">
Foto: arhivă

Ministerul rus al Apărării a acuzat miercuri utilizarea ilegală a telefoanelor mobile de către soldații săi pentru atacul mortal cu rachete din Ucraina care a ucis 89 de militari, relatează Reuters.

Moscova a declarat anterior că 63 de soldați ruși au fost uciși în atacul din weekend. Reacția ministerului a venit pe fondul furiei crescânde a unor comentatori ruși, care sunt din ce în ce mai vocali cu privire la ceea ce ei consideră a fi o campanie lipsită de curaj în Ucraina.

Cea mai mare parte a furiei de pe rețelele de socializare a fost îndreptată împotriva comandanților militari, mai degrabă decât împotriva președintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat public atacul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ucrainene au lovit o cazarmă rusă temporară aflată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Deși a fost lansată o anchetă oficială, principalul motiv al atacului a fost în mod clar utilizarea ilegală în masă a telefoanelor mobile de către militari, a declarat ministerul.

„Acest factor a permis inamicului să urmărească și să determine coordonatele locației soldaților pentru un atac cu rachete”, a precizat acesta într-un comunicat emis miercuri, imediat după ora 01.00 la Moscova (22.00 GMT marți).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care rareori comentează atacuri militare ucrainene specifice, nu a făcut nicio mențiune despre atac într-un discurs video marți, în care a declarat că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă majoră.

„Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului și cel puțin să întârzie înfrângerea lor”, a declarat Zelenski.

„Trebuie să perturbăm acest scenariu rusesc. Ne pregătim pentru acest lucru. Teroriștii trebuie să piardă. Orice încercare de nouă ofensivă a lor trebuie să eșueze”, a continuat el.

Armata ucraineană a declarat că a lansat o lovitură care a dus la pierderea de echipamente și, posibil, de personal rusesc în apropiere de Makiivka, dar nu a oferit alte detalii.

Bloggerii naționaliști ruși și unii oficiali pro-ruși din regiune au estimat că numărul morților de la Makiivka se ridică la câteva sute, deși unii spun că aceste estimări sunt exagerate.

Generalul Valery Zaluzhny, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că situația de pe linia frontului din apropierea orașului Bakhmut din estul țării este deosebit de dură.

Forțele rusești au încercat în mod repetat să cucerească Bakhmut și zona înconjurătoare, în unele cazuri avansând literalmente peste cadavrele propriilor soldați, a scris Zaluzhny pe aplicația de mesagerie Telegram, spunând că forțele ucrainene rezistă.

Un grup patriotic puțin cunoscut, care sprijină văduvele soldaților ruși, îi cere lui Putin să ordone o mobilizare pe scară largă a milioane de oameni și să închidă granițele pentru a asigura victoria în Ucraina.

Zelenski a reiterat afirmațiile ucrainenilor potrivit cărora Moscova plănuiește o mobilizare la scară largă, un pas despre care oficialii ruși spun că nu este luat în considerare în prezent.

Putin intenționează să vorbească miercuri cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Interfax, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de conversații pe care cei doi le-au avut de la începutul războiului.

Turcia a acționat ca mediator alături de Națiunile Unite anul trecut pentru a stabili un acord care să permită exporturile de cereale din porturile ucrainene, dar șansele unor discuții de pace serioase par îndepărtate, mai ales că luptele continuă să facă ravagii.

Generalul ucrainean Zaluzhny, rezumând o convorbire telefonică de marți cu președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley, i-a mulțumit americanului pentru că a contribuit la asigurarea furnizării de sisteme de arme antirachetă despre care Kievul spune că doboară din ce în ce mai multe rachete rusești care vizează centralele electrice.

Zaluzhny a declarat că a discutat despre echipamentele de care Ucraina are nevoie pentru a-și spori șansele împotriva Rusiei.

„Chiar acum este momentul în care, împreună cu partenerii noștri, ar trebui să ne consolidăm apărarea”, a declarat Zelenski.

Între timp, premierul britanic Rishi Sunak i-a spus lui Zelenski că poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung „așa cum a demonstrat-o recenta livrare a peste 1.000 de rachete antiaeriene”, a declarat marți biroul lui Sunak.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.