„Știința pe înțelesul tuturor” cu Dumitru Prunariu, dar și alte evenimente de...

„Știința pe înțelesul tuturor” cu Dumitru Prunariu, dar și alte evenimente de neratat, la Centrul de Cultură și Artă Timiș. Vezi programul complet

0
DISTRIBUIȚI

Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș a pregătit pentru iubitorii de artă și cultură un bogat program alcătuit din ateliere de creație, recitaluri de pian, vioară, chitară, canto, flashmob de folclor, artă din materiale reciclabile, pictură, olărit, dansuri, expoziții și aerobic interactiv care va avea loc în data de 11 mai la sediul din strada E. Ungureanu.

Cel mai atractiv eveniment va fi seminarul „Știința pe înțelesul tuturor. Despre lumea de deasupra noastră –  Negru întreabă, singurul astronaut român răspunde”, care va avea loc la ora 19:00, invitat de onoare fiind inginerul aeronautic Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic. El va răspunde întrebărilor cunoscutului jurnalist Dan Negru, timișorean de origine, și va dezvălui amănunte interesante despre experiența pe care a trăit-o în spațiul cosmic cu prilejul zborului de șapte zile, 20 de ore și 41 de minute și 52 de secunde început în 14 mai 1981, ora 21:17, în misiunea SOIUZ-40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, când, împreună cu Leonid Popov, a străbătut 5.226.000 de kilometri, efectuând 125 de rotații în jurul Pământului. Dumitru Prunariu a fost, succesiv, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al aviației civile române, președinte al  Agenției Spațiale Române , ambasador al României în  Federația Rusă , președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic și vicepreședinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. A fost decorat cu importante distincții de-a lungul timpului și a devenit membru de onoare al Academiei Române. „De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică.


În Cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune globală a fenomenelor și activităților terestre”, mărturisește astronautul.

Programul complet al zilei este următorul:

Ora 17:00:

– Flashmob – Ansamblul Profesionist Banatul

– Moment coregrafic și aerobic interactiv – trupa Chic Dans (prof. Adela Scorobete)

– Workshop de pictură (prof. Lucia Stoica)

– Workshop de creație & pictură pentru copii (prof. Liliana Georgiades)

– Moment muzical – recital de vioară și chitară (prof. Edmund Dandoți și prof. Alexandru Faur)

Ora 17:30 – Curtea Franciscană a Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș:

– Workshop de olărit (prof. Remus Irimescu)

– Workshop – Atelier de creație din materiale reciclabile (prof. Gabriela Muscan)

– Recital de pian, vioară, chitară și canto muzică ușoară (susținut de cursanții Școlii de Arte, coordonatori: prof.Roxana Pîrvu, prof. Mariana Sînmărtinean, prof.Vanana Ciolac, prof. Edmund Dandoți, prof. Alexandru Faur)

– Prezentarea expozițiilor claselor de Arte vizuale (coordonatori: prof. Constantin Huțanu, prof. Lucia Stoica, prof. Liliana Georgiades, prof. Gabriela Muscan, prof. Remus Irimescu)

Ora 19:00 – Sala Festivă a Centrului de Cultură și Artă al județului Timiș:

– Dan Negru și Dumitru Prunariu prezintă seminarul de educație și cultură „Știința pe înțelesul tuturor. Despre lumea de deasupra noastră –  Negru întreabă, singurul astronaut român răspunde”.

Accesul publicului la întregul program este liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.