„Ziua Internațională a Iei Românești”, celebrată în vestul țării cu expoziții și...

„Ziua Internațională a Iei Românești”, celebrată în vestul țării cu expoziții și muzică populară

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1273100216">
Regina Maria și Principesa Ileana

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea a Sânzienelor este, totodată, și „Ziua Internațională a Iei Românești”, o sărbătoare instituită în urmă cu zece ani. Ia este  una din cele mai spectaculoase piese ale portului popular românesc, o mărturie a măiestriei fetelor și femeilor care le-au împodobit cu cusături din vremuri străvechi, folosind motive decorative în diferite culori, de o mare varietate, pline de simboluri de o frumusețe unică. Ia românească este sărbătorită astăzi în peste 50 de țări de pe șase continente, fiind recunoscută ca un simbol identitar al culturii românești tradiționale, care a fost purtată de reginele României, a inspirat artiști, dar și creatori de modă din întreaga lume.

Muzeul Național al Banatului sărbătorește această zi oferind, sâmbătă, fetelor și femeilor care vizitează sălile de expoziție îmbrăcate în ie gratuitate, dar și premii celor care se fotografiază în timpul vizitei și postează fotografiile pe rețele de socializare.

Ia și Sânzienele sunt sărbătorite și la muzeul de istorie și etnografie din Brad, unde vizitatorii vor avea prilejul să afle noi detalii despre costumul popular românesc și, mai cu seamă, despre cel din Țara Zarandului, și vor avea parte de un program de muzică populară și poezii dedicate acestor sărbători. Tot în județul Hunedoara, tradiționala cămașă românescă va avea parte de evenimente artistice speciale în stațiunea Straja și la cetatea medievală Mălăiești, cu ansambluri folclorice și soliști cunoscuți, dar și cu multe produse tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.