Despăgubiri mai mari pentru românii care își asigură locuințele în caz de...

Despăgubiri mai mari pentru românii care își asigură locuințele în caz de cutremur sau inundații

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Românii care au încheiate asigurări obligatorii ale locuințelor vor primi despăgubiri mai mari, proporțional cu sumele plătite, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Pollyanna Hangan.

„Prin modificările aduse de PSD-PNL Legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor, începând cu data de 11 noiembrie 2023 românii vor plăti cu 30% mai mult decât în prezent pentru asigurare.


Concret, pentru o locuință de tip A, prima de asigurare a fost crescută la 130 de lei (față de echivalentul a 20 de euro, cât este în prezent). În schimb, suma asigurată a rămas similară ca valoare celei de acum (100.000 lei). Proiectul USR vine să corecteze această anomalie, astfel încât să existe o proporționalitate între valoarea primei de asigurare și valoarea sumei asigurate”, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, elimină posibilitatea ca Autoritatea pentru Supraveghere Financiară să poată modifica, prin norme, cuantumul primei și al despăgubirii, în condițiile în care ele sunt prevăzute în lege și normele ASF nu pot amenda o lege.

„Pentru că românii sunt și așa împovărați de prețuri, majoritatea PSD-PNL s-a gândit să crească și costul asigurării obligatorii a locuinței. În loc de 100 de lei pentru o valoare asigurată a locuinței de 100.000 de lei, cât este acum, românii vor trebui să plătească 130 de lei prima de asigurare pentru aceeași valoare asigurată. Au invocat inflația, de care tot ei sunt vinovați. Dacă tot au invocat inflația, atunci am aplicat și noi rata inflației la valoarea asigurată, astfel încât prima de 130 de lei să se plătească doar pentru o valoare asigurată a locuinței de 130.000 de lei. Așa e corect. Sper că propunerea noastră să fie votată pentru a-i ajuta pe oamenii care au mai puține venituri și locuiesc în condiții precare”, declară Pollyanna Hangan.

Conform ultimelor date statistice, doar aproximativ 20% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.