Pregătiri pentru deschiderea expoziției Brâncuși de la Timișoara. Informații utile

Pregătiri pentru deschiderea expoziției Brâncuși de la Timișoara. Informații utile

0
DISTRIBUIȚI

Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea celei mai așteptate expoziții din anul capitalei europene Timișoara, cea mai mare dedicată sculptorului Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol, organizată de muzeul de artă timișorean sub egida consiliului județean, în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, filiala timișoreană. Expoziția este curatoriată de Doina Lemny, doctor în istoria artei și expert în opera brâncușiană.

Tarife pentru expoziția Brâncuși

Pe site-ul https://brancusi-2023.info au fost deja vândute mii de bilete iar expoziția va putea fi vizitată printr-o rezervare anterioară a zilei și orei dorite, în limita disponibilității, urmând ca în prima zi de miercuri a fiecărei luni, accesul publicului să fie gratuit, dar tot în urma unei rezervări prealabile online. Pe lângă biletele care pot fi rezervate din timp, în fiecare dimineață va fi disponibil la casieria muzeului un număr de bilete care pot fi cumpărate pentru ziua respectivă. Prețul unui bilet pentru expoziția Brâncuși este de 88 lei și 100 lei pentru vizitarea tuturor expozițiilor muzeului, pentru studenți 22 lei, iar pentru pensionari 55 lei.

Vor fi organizate, de asemenea, tururi ghidate și programe de mediere pentru copii. Taxa unui tur ghidat pentru clase între 20 și 30 de elevi, pentru grupe de 10-15 studenți sau pentru grupuri de 10-15 adulți va fi de 500  lei. Programul de vizitare va fi unul special, de miercuri până duminică, între orele 10,00 și 20,00, muzeul fiind închis luni și marți, precum și în zilele de Crăciun și an nou, care sunt sărbători legale.

Reduceri pentru catalogul Brâncuși

Catalogul oficial al expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” bilingv, în română și engleză, cuprinde texte ale unor istorici de artă români, francezi și englezi, o biografie a sculptorului și 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor sale, precum și imagini documentare.


Catalogul, coordonat de Doina Lemny și apărut la Editura Art Encounters, poate fi cumpărat cu 10% reducere până miercuri, 27 septembrie și poate fi precomandat pe site-ul https://ladouabufnite.ro/ sau pe https://brancusi-2023.info/, care este site-ul oficial al expoziției.

Securitate specială pentru operele lui Brâncuși

Piesele de patrimoniu aduse la Timișoara, care ilustrează toate perioadele de creație ale artistului, sunt evaluate la jumătate de miliard de euro, iar pentru protejarea acestora s-au investit 2,5 milioane de euro în sistemul de securitate. Accesul în muzeu se va face printr-o poartă de detectat metale, au fost instalate camere de supraveghere monitorizate în permanență și sisteme de alarmă, o firmă de securitate va dubla paza lucrărilor expuse. S-au modernizat și instalațiile de căldură și umiditate din spațiul muzeal pentru a asigura condiții optime de conservare a exponatelor.

Vizitatorii expoziției vor avea poate unicul prilej de a admira câteva din lucrările celebre ale lui Constantin Brâncuși, printre care Măiastra, Sărutul, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Somnul sau Cap de copil, dar și altele mai puțin cunoscute, care vor fi expuse în 11 săli ale muzeului. Lucrrările, aduse cu transporturi specializate, se află deja la Timișoara și în aceste zile se lucrează la amenajarea expoziției. Sunt piese aduse  de la Muzeul de Artă Modernă și Centrul Pompidou din Paris, unele lucrări părăsind pentru prima dată Franța, de la Tate Gallery din Londra sau de la Fundația Guggenheim și de la muzeele de artă din București și Craiova, precum și din trei colecții particulare. Printre cele peste o sută de lucrări importante care vor putea fi văzute  în expoziția de la Timișoara, se află 22 de sculpturi, 55 de fotografii și 11 desene. Expoziția va fi deschisă din 30 septembrie până în 28 ianuarie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.