Evenimente speciale la Zilele Complexului Muzeal Arad, care sărbătorește 130 de ani...

Evenimente speciale la Zilele Complexului Muzeal Arad, care sărbătorește 130 de ani de la înființare (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1770862833">

În aceste zile se desfășoară prima ediție a Zilelor Complexului Muzeal Arad, care sărbătorește 130 de ani de la înființare, evenimentul fiind dedicat valorificării patrimoniului cultural european prin expoziții, un film documentar, „Sântana. Cetatea veche”, realizat în timpul campaniei arheologice din 2022 pe locul în care a fost descoperită una din cele mai importante cetăți din epoca bronzului în această zonă și care va fi prezentat astăzi, 12 octombrie, de la ora 19:00, la cinematograful „Arta”, concerte ale unor artiști consacrați pe plan internațional și ateliere meșteșugărești care aduc la Arad meșteri și tradiții din diferite zone etnografice: împletitul nuielelor pe Valea Crișului Alb cu meșterul popular Constantin Perva din Ineu, meșteșugul confecționării lingurilor de lemn în Banat cu meșterul popular Dusan Novicic din Timișoara și atelierul „Zâna satului”, un atelier pentru cei mai mici vizitatori, unde descoperă povești dar și arta confecționării păpușilor tradiționale pe Valea Mureșului, alături de artista populară Loredana Postolache din Roșia Nouă. Muzeograful dr. Adrian Sandu va prezenta, la rândul său, un atelier inedit de imprimare tradițională pe pânză iar elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad vor susține un concert de muzică populară din zona Aradului.

Expoziție internațională cu invențiile lui Leonardo da Vinci

Vineri și sâmbătă, când muzeul de artă va fi deschis pentru public între orele 10,00 și 21,00, vizitatorii vor putea vedea galeria de artă românescă, expoziția „Nașterea luminii”, cu lucrări semnate de regretatul artist Onisim Colta, și o expoziție internațională itinerantă prezentată în premieră la Arad, „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”, care va fi vernisată vineri, 13 octombrie, la ora 18:00, în prezența Excelenței Sale Roberto Sperandio, consul onorific al Italiei la Arad, și va fi deschisă până la sfârșitul acestui an.

Expoziția, aflată sub patronajul Ambasadei Italiei în României, a Institutului Italian de Cultură și a Muzeului Leonardo da Vinci, prezintă 45 de modele realizate de pricepuți meșteșugari italieni care au creat Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze, din materiale care ar fi fost folosite și în Renaștere, și care reproduc fidel schițele și proiectele originale de acum 500 de ani ale uneia din cele mai luminate minți ale Renașterii italiene și nu numai. Expoziția a fost  prezentată până acum în 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală și înscriindu-se, astfel, în galeria marilor evenimente culturale internaționale. Grupate în cinci categorii – mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război – ele sunt adevărate minunății ale tehnicii care uimesc și astăzi prin ingeniozitatea cu care au fost create de pictorul, sculptorul, arhitectul, muzicianul, inginerul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful și scriitorul renascentist Leonardo da Vinci, un etalon al spiritului universal.

Cu prilejul vernisajului expoziției, elevii Liceului „Sfânta Maria” Arad – clubul Robo Team Alpha sunt invitați să prezinte rezultatele muncii lor în domeniul roboticii, iar de la ora 19:30, chitaristul Costin Soare, concertează la muzeul de artă prezentând un program care începe cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci.

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18:00, Mike Godoroja & Blue Spirit va susține un concert care se evidențiază printr-un amestec de blues acustic arhaic cu sunete electrice experimentale de la rock progresiv la folk și soul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.