INTERVIU Emil Biebel despre sunetul de Timișoara: „Fiecare artist vine de acasă...

INTERVIU Emil Biebel despre sunetul de Timișoara: „Fiecare artist vine de acasă cu bagajul lui, pe care-l varsă în muzica pe care o face trupa“

0
DISTRIBUIȚI

Indubitabil, Emil Biebel este o personalitate binecunoscută în rândul melomanilor din întreaga țară. Atât pentru faptul că a fost fondatorul unuia din primele magazine de muzică din România post-revoluționară (Rocka Rolla), pentru activitatea sa de manager și promotor de concerte rock din Timișoara sau pentru rolul său de curator în proiectul Lost Tapes, care își propune să recupereze frânturi din istoria muzicală a orașului nostru. Ideea realizării unor compilații cu muzica pierdută din Timișoara i-a venit cu ceva vreme în urmă, pe vremea când a participat la mixajul albumului Permis Portsinucidere cu Implant pentru Refuz în studioul lui Sorin Bârcă, iar înaintea lansării celui de-al treilea volum al acestui vinil am realizat un interviu cu melomanul care este cunoscut și pentru faptul că a pus bazele magainului Viniloteca.

– Peste câteva zile se lansează volumul trei din compilația Lost Tapes, dedicată muzicii din anii ’80. Cum au fost primite vinilurile din seria Lost Tapes?

– Chiar dacă este volumul cu numărul trei, cronologic asta ar trebui să fie prima compilație, fiindcă e despre anii ’80. Și ar trebui să încheiem acest cerc cu anii 2000… dar nu mai putem fiindcă chestia asta a fost făcută de cei de la Made in TM. Ei au făcut treaba asta mai isteț din punctul meu de vedere… au adus trupele în studio și le-au tras… nu au stat să caute materiale care nu erau și să facă din materiale proaste mai bune. Feedbackul a fost extraordinar. Au fost mulți oameni din țară care chiar și-au dorit volumele astea și care după ce le-au primit au lăudat proiectele. Nu dor inițiativa în sine ci și muzica de pe viniluri. Mai ales primul volum din Lost Tapes, care a fost un triplu vinil a avut ecouri foarte faine în țară.

– Vinilul Lost Tapes va avea și un fanizn. Ce ne poți spune de el?

– Da, va fi un fanzin, un fel de revistă …cu 29 de pagini cu interviuri realizate cu artiștii care apar pe compilație. Și designul revistei se inspiră din designul coperții albumului, dar e altă poveste. Interviurile sunt frumoase, iar fanzinul ăsta nu va apărea și separat, va fi doar pentru cei care intră în posesia vinilului.

Ce reprezintă pentru tine artiștii care se vor regăsi pe acest dublu – vinil?

Sunt trupele tinereții mele. Metamorf și Autostop erau trupele preferate din grupul meu de prieteni. Mergeam la clubul Electromotor, unde cei de la Metamorf aveau sala de repetiții. Adi Popescu și Sorin Grăjdeanu, doi dintre membrii trupei Metamorf, erau colegi de clasă cu fratele meu Bruno Biebel. La o cântare Autostop la care mergeam by default au cântat și ei în deschidere. Cumva, la momentul ăla chiar au prins. Nu știu dacă cântau bine, dacă piesele erau senzaționale. Era acolo o chestie de atitudine și imagine care la momentul ăla te fura. În vremurile alea noi veneam de la un concert și spuneam …s-a cântat AC/DC, a fost fain. La Metamorf nu se cânta AC/ DC, ci „Uba Duba Vine Duba“. Nu erau textele alea clasice pe care le auzeai tot timpul. Autostop e prima trupă care a cântat în România new wave-ul ăla de salon, gen Men at Work sau The Police. Se cântau chestii care atunci erau foarte la modă în Timișoara.


Transformarea Autostop în Cargo n-a fost cea mai bună chestie din punctul meu de vedere, dar asta e altă poveste. Tibi Bako a apărut pe compilația asta pentru că a cântat în toate trupele astea mari ale Timișoarei, în afară de Phoenix. A cântat cu multe trupe și a fost cumva pedepsit, nu apare pe niciun disc. Și mi-au plăcut piesele lui. Impact aș fi vrut să fie mai multe piese, din păcate calitatea pieselor pe care le-am primit deși au fost trase în studio n-a fost chiar cum trebuie. Iar ARCA era clar că o să intre pe disc…

– Ai spus de mai multe ori că Timișoara a avut și are un sound aparte. Care este acesta?

– Componența trupelor din Timișoara de-a lungul timpului e foarte eterogenă din punct de vedere cultural, național. Într-o trupă din Timișoara nu-s numai români Fiecare vine de acasă cu bagajul lui care-l varsă în muzica pe care o face trupa. Ș-atunci e clar că iese o ciorbă mai faină. Nu e doar ciorbă cu perișoare …mai sunt și alte chestii pe acolo.

– Cum reacționează publicul tânăr la poveștile despre istoria muzicală a Timișoarei?

– Hmmm… Nu știu, habar n-am. Principalul e că la aceste manifestări vin mulți tineri. Au venit de exemplu și recent la Casa Tineretului, la discuția cu Doru Ionescu în care s-a povestit despre istoria muzicală a Timișoarei. Ce gândesc cei care n-au prins acele vremuri despre ceea ce povestim noi, habar n-am. De-a lungul timpului am tot spus multe lucruri în care cred cu adevărat. Și unele dintre ele mi-au adus și feedback mai puțin plăcut. Dar asta e.

– Ce mai urmează cu proiectul Lost Tapes?

– Avem idei. Mi-ar plăcea să fac o compilatie Lost Tapes de muzica electronica. Sau sa facem splituri cu trupele cele mai bune din cele trei compilații. Splituri adică o față o trupă de vinil și alta, altă trupă. Ca și fostele viniluri Formații Rock editate de Electrecord. Se poartă și afară, e o idee. La muzică rock ar mai fi multe de spus dar nu mai sunt materiale. Multe înregistrări au ramas la Sorin Bârcă, care a murit intre timp. Vom încerca să recuperăm din ele, dacă se poate.

– Unde se va găsi de cumpărat acest vinil?

– Discul se va găsi la evenimentul de lansare de la Casa Tineretului și va costa 150 de lei cu booklet. Este o ediție limitată de 300 de bucăți iar dacă vor mai rămâne exemplare și după lansarea acestea se vor putea găsi pe site-ul magazinului Viniloteca.

 

Proiectul LOST TAPES este dezvoltat de asociația Noi Re-Creăm, în parteneriat cu Muzicon și Viniloteca, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Lansarea oficială a acestui dublu – vinil va avea loc sâmbătă 25 noiembrie, de la ora 20, la Casa Tineretului din Timișoara și va cuprinde o discuție despre acest proiect alături de Emil Biebel și Mimo Obradov și concerte susținute de Marius Mihalca (Foileton), Mircea Nedelcu (Autostop) și formația ARCA, care va cânta în formula Zsolt Ferencz, Vali Potra, Ștefan Mardare, Victor Miclăuș și invitata specială Dana Borteanu. Pe disc apar urmatoarele trupe/piese:

• Arca – De ce nu vii; Arca – Triunghiul Bermudelor; Arca – Arca;
• Autostop – Acelasi Gand; Autostop – Caz de boala; ABRA – Calauza;
• Metamorf – Energia; Metamorf – Melcul; Tibi Bako – Numabas; Tibi Bako – Tonite;
• Sector 3 – Broscuta Oac; Sector 3 – Troleibuzul 10; Impact Music Project – Omul de zapada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.