Război în Israel, ziua 33. Un nou grup de cetăţeni români urmează...

Război în Israel, ziua 33. Un nou grup de cetăţeni români urmează să fie evacuaţi din Fâşia Gaza

0
DISTRIBUIȚI

93 de români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo, a precizat, în noaptea de marți spre miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.

Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

„MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.


MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”, a transmis ministerul.

Alți 51 de români sunt evacuați, miercuri, din Fâșia Gaza. Vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de miercuri, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică și le vor oferi asistența necesară până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.