Multiculturalitate în Timișoara: compilație sonoră cu arome tradiționale diverse sub genericul „Eastim”

Multiculturalitate în Timișoara: compilație sonoră cu arome tradiționale diverse sub genericul „Eastim”

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua lansare oficială a compilației sonore Eastim, ce are la bază integrarea comunității de migranți din Timișoara, prin muzică, în fibra artistică a orașului, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la clubul Pixel din Timișoara,

Lansarea acestui album dicografic apărut pe vinil a avut loc în luna noiembrie a anului trecut prin două evenimente: unul în capitala europeană a culturii, Timișoara, și altul în capitala Uniunii Europene, Bruxelles. De această dată, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o nouă lansare, în cadrul căreia cei prezenți au intrat și în posesia vinilului Eastim.

„Scopul proiectului îl reprezintă crearea unui context social și a unei platforme în care publicul larg se întâlnește cu comunitatea migranților din Timișoara, de pe un picior de egalitate: împreună cu artiști consacrați, aceste grupuri de migrați devin co-creatori a unui produs cultural care celebrează multiculturalitatea actuală a Timișoarei. Astfel, începând din luna aprilie, am demarat un proces de selecție a migranților cu pasiuni și talente muzicale prin întâlniri de tip jam session. Pe parcursul mai multor luni, acestora, adică lui Samet Ucar Abdullah, Ahmad Al Shuraiqi, Yonca Yuce, și lui Eddin Alhalabi Salah, li s-au alăturat o serie de artiști marcanți, precum Marcelle Poaty-Souami, Lucian Nagy, Ioan Kui, și Radu Pieloiu înregistrând și producând în cadrul unor sesiuni de studio o serie de piese.


Albumul cuprinde elemente din folclorul național și cel specific Orientului Apropiat, specificități ale tradiției muzicale din țările de proveniență ale participanților, combinate cu muzica de școală vestică. Un strat adițional al acestui album îl reprezintă remixurile realizate de producători locali – K-lu, Injektah și Mighty Boogie – care prin contribuția lor oferă o nouă perspectivă de ascultare și înțelegere a pieselor, prin lentilele muzicii electronice, care în mod tradițional rezonează cu publicul timișorean“, au transmis inițiatorii acestui proiect.

„M-am născut în Turcia și am venit în România cu doi ani în urmă. Studiez doctoratul în socilogie la Timișoara. Am cântat în Turcia, am avut o trupă, dar a fost cu mult timp în urmă. Acum am găsit acest proiect minunat și am vrut să particip fiindcă mi-a plăcut ideea. Am cântat muzică tradițională turcească. Piesa de pe album este tradițională dar amestecăm world music cu influențe internaționale. Îmi place muzica rock. De fapt, dacă e muzică de calitate, îmi place orice gen muzical. Îmi doresc să cânt în continuare și sper să am această posibilitate”, ne-a declarat Yonca Yuce, solista care apare cu piesa Reverberations, pe această compilație care se poate asculta în întregime aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.