Război în Gaza, ziua 143. Armata israeliană a propus un plan de...

Război în Gaza, ziua 143. Armata israeliană a propus un plan de „evacuare” a civililor

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-912042863">
Foto: arhivă

Armata israeliană a propus luni un plan de „evacuare” a civililor din Fâșia Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că o invazie terestră a orașului Rafah, situat în sudul teritoriului palestinian, este necesară pentru „victoria totală”.

Guvernele străine și organizațiile umanitare și-au exprimat în repetate rânduri temerile că o astfel de operațiune va provoca pierderi masive de vieți omenești în rândul civililor din Rafah, unde s-au adunat aproximativ 1,4 milioane de palestinieni – majoritatea strămutați din alte zone -, relatează AFP.

Acesta este, de asemenea, punctul de intrare pentru ajutorul de care au nevoie, adus prin Egiptul vecin.

Armata israeliană „a prezentat Cabinetului de Război un plan de evacuare a populației din zonele de luptă din Fâșia Gaza, precum și viitorul plan operațional”, se arată într-o declarație a biroului lui Netayahu, transmisă luni.

Declarația nu a oferit niciun detaliu despre cum sau unde vor fi mutați civilii.

Anunțul vine după ce „experți” egipteni, qatarezi și americani s-au întâlnit la Doha pentru discuții la care au participat și reprezentanți israelieni și ai Hamas, a declarat presa egipteană legată de stat, acesta fiind cel mai recent efort de a asigura un armistițiu înainte de luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Statele Unite, aliatul Israelului, au declarat că eforturile de mediere în curs de desfășurare au produs „o înțelegere” în vederea unei încetări a focului și a eliberării ostaticilor, în timp ce o sursă Hamas a declarat că grupul a insistat asupra retragerii forțelor israeliene.

Dar Netanyahu a declarat că o invazie terestră la Rafah ar pune Israelul la câteva săptămâni distanță de „victoria totală” asupra Hamas, al cărui atac din 7 octombrie a declanșat războiul.

„Dacă vom avea un acord (de armistițiu), acesta va fi oarecum întârziat, dar se va întâmpla”, a spus el despre invazia terestră într-un interviu acordat duminică postului CBS.

„Trebuie să se facă pentru că victoria totală este obiectivul nostru și victoria totală este la îndemână – nu la câteva luni distanță, la câteva săptămâni distanță, odată ce vom începe operațiunea”.

Pe fondul unei crize umanitare în ascensiune, principala agenție de ajutorare a palestinienilor din cadrul ONU a îndemnat la acțiuni politice pentru a evita foametea în Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.