Inaugurare cu fast a lucrărilor la stadionul „Lego” de la Timișoara. Fritz:...

Inaugurare cu fast a lucrărilor la stadionul „Lego” de la Timișoara. Fritz: „Este o zi în care renaşte de fapt tot fotbalul timişorean” (foto)

1
DISTRIBUIȚI

Cu o secetă acută de investiţii în infrastructura destinată sportului după ’89, Primăria Timişoara a organizat un eveniment în toată regula din „prima sapă” la viitoarea arenă de 10.100 de locuri din Calea Buziaşului. Primarul Dominic Fritz, precum şi viceprimarul Cosmin Tabără, unul dintre marii susţinători ai proiectului, sunt convinşi că pe noul stadion de categorie UEFA 4 se va lovi oficial mingea în anul 2026.

La conferinţa de inaugurare a lucrărilor, care vor fi realizate de firma Tehnodomus SA (cu firmele din subantepriză), au fost invitaţi numeroşi reprezentanţi ai cluburilor din zonă. În frunte cu cei de la Politehnica Timişoara, care au organizat şi o miuţă pe un teren improvizat cu juniorii din academie, precum şi o tombolă. Nu au lipsit nume precum Pantilimon, Rotariu, Codrea, Fl. Macavei, Fl. Bătrânu, Velcea, Rosenblum, Paleacu sau Mirel Albon. Arena va costa în total peste 23 de milioane de euro iar azi pe terenul viran de la „Optica” se aflau doar câteva împrejmuiri şi două excavatoare.

„Astăzi, acum 125 de ani s-a jucat primul meci de fotbal pe actualul teritoriu al României, în Timişoara, şi astăzi punem piatră de temelie pentru noul stadion al Timişoarei – Arena Eroii Timişoarei – şi este o zi în care renaşte de fapt tot fotbalul timişorean. O zi ce mulţi au crezut că n-o să vină. Dar mă bucur că cu toată echipa, cu multă muncă în ultimii trei ani, am ajuns aici, la acest proiect, la un stadion de 10.000 de locuri, de un pic peste zece mii chiar. Şi în care investim 115 milioane de lei în următorii trei ani, pentru a ridica acest stadion. Un stadion care dă speranţe jucătorilor tineri că vor avea unde să joace. Un stadion care se leagă de tradiţia timişoreană în fotbal. Suntem aici cu mulţi jucători legendari ai Timişoarei, care asistă la acest moment istoric. Un stadion care va fi pentru toţi timişorenii, nu doar pentru fotbalişti, nu doar pentru sportivi, de fapt pentru toţi. Vom ţine şi concerte aici, evenimente mari şi vom avea un loc unde se adună toată comunitatea. Mă bucur încă o dată că am reuşit să ajungem în acest moment, în ultimii trei ani am refăcut de mai multe ori o licitaţie pentru proiectul tehnic. Am crescut preţul, pentru că proiectul iniţial un era unul realist. Şi mă bucur că cu multă perseverenţă şi cu o asumare financiară din partea Primăriei şi a Municipiului am ajuns în acest moment. Acest stadion, de acum înainte se va construi pe acest teren şi termenul de finalizare este de 26-27 luni, în 2026 vom putea juca aici. E şi după standardele UEFA 4, adică vom putea juca şi meciuri internaţionale aici. E un stadion de care avem nevoie, în timp ce aşteptăm şi proiectul guvernului, al CJT, care e în mare întârziere”, a declarat Dominic Fritz, care nu a ezitat să trimită astfel o săgeată către rivalii politici.

Proiectul în sine a fost unul cu ceva peripeţii, două licitaţii ratate. Viceprimarul Cosmin Tabără a subliniat și de ce arena nu putea avea 15.000 de locuri, aşa cum clamează fostul primar Nicolae Robu că ar fi realizat el.

„Cel mai important este că astăzi suntem în acestă etapă, poate mulţi nu au crezut că vom începe construcţia, că vom finaliza această procedură de licitaţie. Dar după trei ani de zile aproape, vedem că se încep lucrările. Practic sunt începute de anul trecut. Pentru că, odată cu finalizarea licitaţiei, s-a demarat proiectul tehnic, care a trebuit să obţină avizele, a obţinut absolut toate avizele. Acesta a fost şi singurul impediment al începerii lucrărilor încă din toamnă. Dar el va fi construit cu patru tribune distincte. Pentru că trebuia să lăsăm un spaţiu faţă de clădirea din spate, de zece metri, pentru a putea primi avizul ISU, sigur că s-a discutat foarte mult despre capacitatea stadionului. Despre faptul că nu are 15 mii de locuri. Nu vreau să intru în foarte multe detalii şi să intru într-o dispută cu fostul primar, dar acel lucru astăzi nu se putea realiza aici. Pentru că vorbim de anumite norme care trebuie îndeplinite şi despre preţul stadionului. El era făcut iniţial la 87 de milioane, cel care a actualizat preţul actual al stadionului este exact societatea care a făcut SF-ul atunci, ori noi l-am scos cu preţul de 87 de milioane cât era prevăzut pentru 15 mii de locuri, la o capacitate de 9.000 de locuri, şi nu am avut nici măcar o societate interesată. Am ridicat de două ori preţul şi vreau să observaţi, în comparaţie cu celelalte stadioane din ţară. Preţul pe loc la stadionul de aici e 2.200 euro. Ori orice stadion din ţară se ridică la peste 2.600-2.800 euro, şi ne uităm la Ghencea, la stadionul Giuleşti, sigur că acolo mai era şi o pistă, dar luaţi în comparaţie stadionul Sepsi şi din Sibiu, cu reparaţie, şi vedeţi preţurile. Sigur că e un preţ pe care Timişoara şi-l asumă din bugetul local şi acesta e un lucru foarte important, pentru că la actualizarea preţului, 15.000 capacitatea, ajungeam la un preţ de 139 milioane lei. Ori noi trebuie să ne gândim că trebuie să investim şi în şcoli, în spitale, vedem că Spitalul de Copii nu are încă dotările făcute, celelalte spitale au nevoie de bani şi atunci trebuie să ne gândim la toate aspectele, pe de altă parte ţinând cont că se va construi şi acel stadion de 32.000 locuri făcut de CNI, din bani de la guvern, trebuie să ne raportăm la nevoile pe care le are Timişoara. Mai mult decât atât, costrul de întreţinere al stadionului este de 3 euro pe scaun, noi aceşti bani trebuie să-i producem.


La o primă estimare acest stadion trebuie să producă 360.000 de euro pe an ca să nu construim alte colterme în oraş, pentru că şi la asta trebuie să ne gândim. Aţi văzut o statistică acum la stadioanele din ţară, în care toate sunt pe minus, şi minus de milioane de euro. Ori aceste lucruri noi trebuie să ne gândim că le vom suporta din bugetul local. Şi cred că această capacitate şi nu o spun eu, ci am discutat cu toţi foştii fotbalişti. Este aici Paul Codrea, Iosif Rotariu, Costel Pantilimon, dar şi ceilalţi, şi am discutat despre capacitate şi dacă se impune reducerea ei, şi credeţi-mă că niciunul nu a fost supărat pe acest lucru. Se vorbea chiar de 5-8.000 de locuri. Vorbisem cu Gică Popescu la Bucureşti şi să ştiţi că el are o problemă la Constanţa, acolo se face încă un stadion de 18.000 de locuri şi el îl voia de 14 mii… acesta e stadionul municipalităţii, pe care se va juca şi rugby, va fi şi fotbalul, dar aşa cum spunea şi dl. primar ne adresăm şi tineretului. E foarte important, pentru că decongestionăm şi zona centrală, unde sunt foarte multe evenimente care deranjează de multe ori şi le putem aduce în această zonă de stadion, concerte şi să dăm viaţă acestei zone…”, a spus Cosmin Tabără. Viceprimarul a dat asigurări că nu există probleme nici în ceea ce priveşte mutarea „buclei” cu liniile de tramvai, un alt zvon care circula ca fiind un impediment la construcţia arenei.

Costel Pantlimon, directorul executiv al Politehnicii Timişoara, şi-a arătat de asemenea optimismul: „Sper cumva ca prin această mişcare să adunăm cât mai mulţi oameni de sport. Vorbim aici şi de mediul de afaceri şi de oamenii care vor să se alăture în principal a tot ce înseamnă sport şi dezvoltare de masă. Este un moment important, împreună cu echipa ea avem mari speranţe că în următorii doi ani şi jumătate acest proiect va avea finalitate şi va lua naştere un proces nou în dezvoltarea tinerilor. E important pentru noi, pentru mine cel puţin în momentul de faţă e o gură de oxigen, pentru că aşa putem să-i motivăm în continuare şi pe sportivii noştri, pe oamenii care vor să vină alături de club. E foarte important că se reface şi Ştiinţa, în momentul de faţă oraşul are nevoie de infrastructură. Cu cât mai multe oportunităţi cu atât mai bine pentru copiii care vor să facă sport, atragerea de finanţare, de oameni care vor să vină să învestească în tot ce înseamnă oraş”.

După declaraţii, oficialii, în frunte cu Dominic Fritz, foşti fotbalişti, precum Roti ori Rosenblum, dar şi un junior, Nectarie, au pus mâna pe lopeţi pentru scenariul simbolic de start al lucrărilor. De asemenea a fost îngropată şi o „capsulă a timpului” cu năzuinţele sportului timişorean, care se doreşte să stea sub pământ 500 de ani.

Altfel, timişorenii pot fi sceptici, cel puţin în legătură cu data finalizării, în condiţiile în care după ’89 a fost realizată o singură bază sportivă, de mici dimensiuni, cea de lângă Colterm, iar proiectele recente s-au împotmolit în diverse stagii. Exemplu fiind baza cu teren sintetic ce trebuie construită de CNI pe strada Constantin Rădulescu, care s-a blocat din cauza constructorului. Înţelegerea a fost reziliată, iar acum se evaluează stadiul lucrărilor, însă Cosmin Tabără e optimist şi aici şi spune că a încercat să grăbească personal reluarea construcţiei. Arene similare destinate sportului de masă au început construcţia după şi au fost finalizate chiar în judeţ, la Sânnicolau Mare şi Lugoj. Polivalenta aflată nu departe e un alt exemplu de şantier abandonat. Tabără a vorbit şi despre lucrările dorite la viitoarea bază destinată rugbyului, 96 de milioane lei ar fi preţul neactualizat la toate lucrările. Dar e greu de crezut că se vor face paşi concreţi imediat, bugetul oraşului având totuşi limite, chiar și în an electoral.

1 COMENTARIU

  1. Cu bani mai mulţi faci un stadion mai mic. De aia suntem săraci. Ne conduc incompetenţii care prăduiesc banul public!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.