Agenți de poliție trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, după ce...

Agenți de poliție trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, după ce au prins un fost șef beat la volan și l-au lăsat să plece

0
DISTRIBUIȚI

Patru agenți de poliție au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, după ce au prins un fost șef al Poliției Petroșani beat la volan, însă au mușamalizat cazul.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat urmărirea penală, efectuată împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara și a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru agenți de politie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că, în seara zilei de 16 martie 2023, unul dintre agenții de poliție, în exercitarea atribuțiilor de poliție rutieră, a oprit, pe raza Municipiului Vulcan, un autoturism condus de fostul comandant al Poliţiei Municipiului Petroșani, despre care exista suspiciunea că s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice.


În aceste împrejurări, cu intenție și cu scopul de a nu constata comiterea faptei, reprezentată de conducerea autovehiculului pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, agentul de poliție nu l-a testat pe acesta cu aparatul etilotest din dotare, pentru stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat.

Totodată, ajutat de ceilalți trei agenți de poliție, acesta a simulat o verificare a conducătorului auto cu aparatul etilotest, astfel încât să ateste valoarea zero a nivelului de alcool în aerul expirat, făcând astfel inutilă o eventuală recoltare de probe biologice de sânge, necesară pentru stabilirea științifică a concentrației de alcool în organism și împiedicând, în acest mod, tragerea la răspundere contravențională sau penală a respectivului conducător auto.

„Față de cei patru agenți de poliție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, în data de 18 ianuarie 2024, ulterior fiind prezentaţi instanței cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus respingerea propunerii de arestare preventivă formulată față de cei patru inculpați și, totodată, luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile față de aceștia. Aceeași soluție a fost menţinută în urma contestației formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara împotriva încheierii menționate. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate să înfrângă în nici un fel principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.