Proiectul RuralNet a ajuns în Austria. Vezi ce au făcut reprezentanţii CCIAT...

Proiectul RuralNet a ajuns în Austria. Vezi ce au făcut reprezentanţii CCIAT acolo

0
DISTRIBUIȚI

austria1

Reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, beneficiar al proiectului “RuralNet – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă”, împreună cu partenerii de proiect S.C. GAPA SRL Timişoara, primăria comunei Moşniţa Nouă şi L&C  Consulting Hunedoara,  precum şi beneficiari direcţi ai activităţilor de consiliere şi formare profesională asigurate de CCIAT în cadrul proiectului au făcut la sfârşitul lunii septembrie o vizită de studiu de patru zile în Austria, obiectivul prioritar fiind acela de a vizita organizaţii şi instituţii publice precum şi firme şi asociaţii familiale din mediul rural implicate în activităţi non-rurale.

Programul vizitei a cuprins o întâlnire cu primarul oraşului Fürstenfeld, capitala regiunii termale Styria, care a făcut o prezentare a activităţilor economice şi sociale municipale, şi o întrevedere cu conducerea biroului zonal al Camerei de Comerţ Federale a Austriei, unde a fost prezentat modul de funcţionare al organizaţiilor camerale din Austria şi principalele activităţi şi servicii oferite membrilor.


S-au făcut vizite la Biroul de Informare Turistică, unde există o importantă bază de date din diverse domenii, de la istorie, cultură sau gastronomie până la cazare, mijloace de transport sau petrecerea timpului liber, la Compania de Utilităţi Publice care se ocupă de gestionarea deşeurilor, reciclarea şi transformarea acestora în biogaz şi la şcoala profesională pentru tâmplari şi artizani de mobilier a regiunii Styria, unde a fost prezentat sistemul dual de învăţământ profesional din Austria. Au fost vizitate, de asemenea, comunităţile rurale Grosshart, Auffen şi Hartl, considerate exemple de dezvoltare locală şi regională multisectorială de succes: tabăra de tineret şi rezervaţia naturală, un atelier de prelucrare a fierului forjat, parcul industrial şi magazinul fermierului. Delegaţia a mai vizitat o companie de construcţii care foloseşte tehnici de construcţie tradiţionale şi materiale naturale, pensiunea şi taverna Laundl, unde se servesc în exclusivitate produse proprii şi unitatea Braunstein, care colectează şi procesează fructe, transformându-le în vin, coniacuri, gem sau ulei, comercializându-le apoi sub marca naţională “Bunătăţi de la fermă”, precum şi brutăria şi cofetăria Wilfling, tipic rurală, fondată în 1893 şi condusă în prezent de a patra generaţie a familiei. Au fost vizitate, de asemenea, pensiuni turistice şi băi, în regiune funcţionând şase staţiuni termale alimentate de izvoare minerale calde, descoperite şi exploatate din 1970.

În cadrul acestui proiect, până în prezent, 70 de persoane din mediul rural – şomeri, persoane inactive, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, manageri şi angajaţi de firme din domenii non-agricole au absolvit cursurile gratuite de formare şi calificare profesională şi peste 900 de persoane au beneficiat de informare, consultanţă, consiliere şi orientare privind cariera. Proiectul RuralNet vizează îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în zonele rurale, asigurând un suport eficient şi de calitate pentru facilitarea accesului la ocupare în activităţi non-agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.