Aproape 30 de milioane de euro pentru patrimoniul cultural, prin ADR Vest....

Aproape 30 de milioane de euro pentru patrimoniul cultural, prin ADR Vest. Cum pot fi folosiți banii

0
DISTRIBUIȚI

adr

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat, în această săptămână, priorităţile de investiţii din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 dedicate patrimoniului cultural (prioritatea de investiţii 5.1) şi zonelor urbane abandonate (5.2). Sorin Maxim, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a precizat că programul are o valoare de 300 de milioane euro, din care 28,81 milioane euro sunt destinate regiunii de vest.

Proiectele pot fi depuse începând cu data de 25 mai 2016 până în 25 noiembrie 2016 sau până consumarea alocaţiei financiare disponibile. Programul de sprijinire pentru restaurarea, protejarea, conservarea şi valorificarea obiectivelor de patrimoniu cultural se adresează autorităţilor administrative, cultelor, organizaţiilor non-guvernamentale sau unor parteneriate şi vizează nu numai restaurarea unui anume obiectiv ci şi dezvoltarea economică a zonei respective, o condiţie fiind ca la finalizarea lucrărilor obiectivul pentru care s-a acordat finanţare să aibă o destinaţie publică. Finanţarea se acordă pentru restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, a picturilor interioare, frescelor sau picturilor murele exterioare şi stucaturilor, restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor şi pentru diverse dotări şi, de asemenea, pentru iluminat arhitectural interior şi exterior, împrejmuiri, parcări, amenajări peisagistice şi alei, reabilitări ale unor clădiri conexe.

Valoarea unui asemenea proiect trebuie să fie cuprinsă între minim 100.000 euro şi maxim 5 milioane euro, sau 10 milioane euro pentru obiective aflate în patrimoniul UNESCO, solicitantul având ca şi până acum obligaţia de a finanţa 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.


Finanţarea se acordă pentru obiective aflate în patrimoniul UNESCO, monumente de interes naţional din mediul urban şi rural şi cele de interes local din mediul urban. Nu se finanţează proiecte care presupun exclusiv reabilitarea infrastructurii rutiere, zonelor pietonale sau pieţelor, a monumentelor istorice de for public, cum ar fi statuile sau proiecte deja începute, restaurarea unor clădiri administrative, extinderea unui monument istoric sau obiective de patrimoniu destinate locuirii.

Finanţarea acordată zonelor urbane abandonate din intravilanul unităţilor administrative are în vedere revitalizarea oraşelor, decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, reducerea poluării aerului şi a zgomotului şi transformarea acestora în parcuri, locuri de joacă, de promenadă sau agrement şi beneficiază de o finanţare de 10,59 milioane de euro pentru regiunea de vest. Proiectul vizează oraşele şi municipiile, cu excepţia celor care sunt reşedinţă de judeţ, precum şi parteneriate între admininstraţiile locale şi consiliile judeţene, suprafaţa minimă pentru care se acordă finanţare fiind de 1.000 metri pătraţi. Valoarea proiectelor şi cofinanţarea beneficiarului este aceeaşi ca pentru proiectele destinate patrimoniului cultural.

Cei interesaţi au la dispoziţie un ghid al solicitantului şi aplicaţia electronică MySMIS, folosită în această nouă etapă de programare pentru depunerea proiectelor.

Tot ieri, MDRAP a lansat şi un foarte aşteptat apel de proiecte pentru programul operaţional care va finanţa investiţii în infrastructura de turism, pentru care bugetul total va fi de 97,35 milioane de euro şi care vizează dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear, infrastructura de agrement sau amenajarea obiectivelor turistice naturale şi cât de curând va fi lansat programul de îmbunătăţire a accesului la finanţare pentru IMM-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.