Povestea obiectelor distruse, readuse la viață într-un colaj nostalgic

Povestea obiectelor distruse, readuse la viață într-un colaj nostalgic

0
DISTRIBUIȚI

avatar-2-mixed-media-700x500-mm-2013

Cine își mai amintește de lucrurile pe care le aruncă? Ce se întâmplă cu “gunoiul” sentimental? Un artist a decis să dea o viață nouă obiectelor uitate, într-o expoziție neobișnuită – amintiri din carton, hârtie, într-un colaj sentimental și nostalgic. Expoziția “Redistrugere” propune o recompunere a istoriei personale printr-o acţiune de distrugere a obiectelor abandonate.  Adrian Sandu spune că  ”dacă istoria se taie la montaj, eu lucrez cu gunoiul istoric. Asamblez redistrugerea, recuperez istoria personală distrusă, îmi însuşesc istoria distrusă a altor persoane. Acţionez continuu cu distrugere.” Lucrările transmit o stare de abandon, deoarece s-a acționat asupra unor obiecte distruse deja, de trecerea timpului sau de experiența pe care au întipărit-o în viața unei persoane. Astfel ele trezesc o nouă distrugere prin alăturare, o redistrugere care devine strict personală.

Adrian Sandu afirmă că nu se consideră ”un artist pur sânge, ci mai degrabă un fel de meseriaş, un soi de croitor care confecţionează cu ajutorul foarfecei într-o primă fază”.


Atunci când a conceput piesele pentru expoziția ”Redistrugere” a pornit de la ideea unui tipar – şablon, care după ce a trecut prin mai multe transformări a devenit baza realizării unor scene fixe sau mobile. Tehnica folosită de artistul plastic este colajul, pe care acesta afrimă că nu l-a exploatat ”în sensul ortodox al cuvântului”, ci i-a acordat acestuia rolul de modul, asemeni unui martor orb. Artistul a mai precizat că a folosit repetiția în colajele sale pentru a transmite cât mai clar mesajul expoziției: ”Tot ce ating distrug tot ce ating”.

Adrian Sandu este născut în 17 septembrie 1968 la Arad, a absolvit, cu titlu de doctor, Facultatea de Artă și Design, secția Grafică, în 2011. Este însă, din 1997, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2000 a devenit membru al grupului kinema ikon (ki). A avut expoziții personale în Japonia și Bulgaria  începând cu 1997, în Italia la Veneția, Malaezia, mai exact Kuala Lampur, în 1998. A expus și în Ungaria (2006), Grecia (2006), Austria (2007), România (2010), Serbia (2010-2011) și Grecia (2012).

Expoziția a avut vernisajul la Bastionul Theresia în corpul D, în 12 martie. Aceasta va fi deschisă pentru public până în 30 martie, de marți până vineri între orele 16.00-20.00, iar sâmbăta, între 11.00-15.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.