Folclor românesc autentic şi ritmuri de drum and bass într-un spectacol de...

Folclor românesc autentic şi ritmuri de drum and bass într-un spectacol de zile mari cu Cobzality şi Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Banatul” FOTO&VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
filarmonica15_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Melomanii timişoreni au avut parte aseară în Sala Capitol de o premieră naţională, în cadrul căreia urechile celor prezenţi s-au delectat cu spectacolul pus la cale de Cobzality şi Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Banatul”, un eveniment în care sonorităţile world – music şi jazz s-au amestecat cât se poate de inspirat cu muzica clasică. Evenimentul inclus în stagiunea de toamnă a filarmonicii timişorene a avut parte de un public numeros, care a savurat pe îndelete show-ul pus la cale de proiectul iniţiat de un fost absolvent al Liceului „Ion Vidu” din Timişoara, Robert Magheţi.

De orchestrarea melodiilor s-a ocupat Simona Strungaru, sub a cărei baghetă s-au aliniat toţi cei care au urcat pe scena acestui spectacol. De un deosebit succes s-a bucurat maestrul instrumentelor tradiţionale de suflat, Dorin Cuibariu, iar la câteva momente ale show-ului a participat şi Horea Crişovan. Printre momentele care au adăugat un plus de şarm serii s-a numărat şi interesanta versiune Cobzality a baladei Soarele şi Luna, realizată cu un acompaniament minimalist, dar foarte eficace, în care percuţionistul Florin Romaşcu a devenit un narator inspirat şi-n care publicul a aflat că „Şi d-atunci se trase/Şi d-atunci rămase/Lumea cât o fi/Şi s-o pomeni/Că ei se gonesc/Şi nu se-ntâlnesc/Lună când luceşte, Soarele sfinţeşte/Soare când răsare, Luna intră-n mare“.

Parafrazând parcă celebrul monolog al lui Toma Caragiu cu „de 2000 de ani poporul ăsta râde, cu sau fără voia cuiva“, cei de la Cobzality au prezentat piesa „Duminică dimineaţa“ cu constatarea conform căreia una din cele mai vechi tradiţii a poporului nostru este faptul că de 2000 de ani duminică dimineaţa se merge la biserică. Piesa cu acest titlu a oferit celor prezenţi o desfătare sonoră în ritmuri etno – jazz, dar finalul acesteia a fost fulminant, căci în Sala Capitol s-au dezlănţuit reale ritmuri de drum and bass, care s-au mulat perfect „în peisaj“. Explozia aceasta de ritmuri a fost pe placul celor deschişi la sonorităţile „noi“, dar a  produs o reală „rumoare“ în rândul unor urechi mai conservatoare de la faţa locului.

 

Poate unicul minus al recitalului a fost faptul că cei de la Cobzality n-au insitat mai mult pe aceste „ruperi“ de ritmuri cu sound-uri folosite în muzica electronică modernă.


Recitalul a înglobat şi două preluări după Maria Tănase şi de „Fata de la Bistriţa“, o melodie care a fost cântată de două ori. A existat şi un moment în care naistul Cristian Moroianu a devenit căluşar. Desigur, spectacolul n-avea cum să omită piesa „Paparudă rudă“, prima melodie a proiectului Cobzality, care s-a lansat de 1 decembrie anul trecut. Una peste alta, ineditul proiect realizat de Cobzality şi Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Banatul” a reprezentat un succes de zile mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.