72 de ore cu cei şapte ani de acasă. Se poate?

72 de ore cu cei şapte ani de acasă. Se poate?

1
DISTRIBUIȚI

zv1-640x6401E foarte greu să îţi găseşti cuvintele potrivite după emoţia care a cuprins o ţară întreagă, declanşată în urma tragediei petrecute în clubul Colectiv din Bucureşti.

E cât se poate de normal să fii marcat de o asemenea tragedie. Cel mai normal ar fi ca în aceste momente oamenii care nu au nimic de zis să găsească înţelepciunea necesară şi să tacă. Din păcate, momentele astea tragice ne demonstrează încă o dată multe hibe ale naţiei noastre. Sau mai exact ale unor oameni. Care odată cu era asta informatică în care trăim au ocazia să-şi planteze inepţiile oriunde. Aş putea să-i numesc defecţi, dar nu e „politically corect”. Hai să le zicem „instabili emoţional sau mental“.

E vorba de inconştienţa unora care au difuzat imagini needitate de la faţa locului. Sau de indivizii care peste noapte au devenit critici muzicali şi care îşi dau cu părerea despre semnificaţia melodiilor trupei Goodbye To Gravity. Ar mai fi şi cei care consideră că întreaga tragedie s-a întâmplat din cauza Halloween-ului.


Şi multe alte aberaţii, pe care mi-e silă să le reproduc. Desigur, trăim într-o societate liberă şi democratică în care se presupune că fiecare dintre noi avem dreptul la o opinie. Opiniile nu sunt numai pertinente, ci şi lipsite de orice logică elementară. Acestea sunt emise de oameni cu capul pe umeri sau de oameni care fie că vor să şocheze cu orice preţ, fie sunt fanatici, dar care în asemenea momente găsesc „coridorul“ pentru a ajunge la mai mulţi oameni.

Opiniile cu bun simţ, politeţe şi în general cele emise de oameni cu „cei şapte ani de acasă“ pot fi diverse şi e şi normal să fie aşa. Ceea ce nu e normal este faptul că nu ştim să argumentăm în discuţiile noastre. Nu stăpânim arta dialogului şi îi înjurăm din scurt pe toţi cei care nu sunt de acord cu opiniile noastre. Aş fi tentat să spun că nu suntem civilizaţi. Desigur, e greu să ai o conversaţie inteligentă cu cineva care are impresia că tragedia a fost cauzată de sărbătoarea care nici măcar nu e românească, dar poate că merită. Iar dacă nu, nu-l băga în seamă. Lasă-l cu tâmpeniile lui. Nu e neapărat să intri în troacă. Pe de altă parte, în tragedia de la Colectiv, e prea ușor să dăm vina doar pe organizatori. Cu siguranţă aceştia vor fi traşi la răspundere. Dincolo de ei însă avem şi o vină colectivă. Pentru că ne complăcem să trăim într-o ţară în care corupţia este omniprezentă. De la cel mai mic nivel şi până la milioanele de euro luate ca şpagă de politicieni.

Ar fi foarte frumos ca în semn de solidaritate pentru sufletele pierdute și aflate în deznădejde, în cele trei zile zile de doliu naţional să obligăm întreaga Românie să se comporte „cu cei şapte ani de acasă“. Măcar pentru 72 de ore. Se poate?

1 COMENTARIU

  1. Totul adevarat, pana aici, dar de ce doar 72 de ore? Pentru ca marinimia din mediul online atata poate? Dupa 3 zile vor reinvia mortii? Sa va spun despre educatia celor care au supt banii statului cu mandria cuvenita, timp de cel putin 5 ani, si care si-au facut facultatea si masterul, in domenii de umplitura, dar tot studii superioare le numim, si care nu reusesc sa vada o gluma ofensiva adresata infectilor care invoca puterea Satanei, in toata tragedia petrecuta. E civilizatia tarii noastre la demisol, dar socant este ca multi oameni de varsta mea, majoritatea peste 35, nu fac diferenta dintre o gluma proasta in seara urmatoare tragediei si aceeasi gluma adresata ca afront unor viermi. Nu mai vorbim de insuficienti care pupa icoane, ci de oameni cu studii, din familii educate, cu valori inalte care se comporta autist pe internet si nu inteleg nimic din ce le spui, jurnalisti de mana a 2-a care injura tot ce nu le convine, si oameni care se autointituleaza openminded, dar nu pricep replicile altora. Mi se pare de o mie de ori mai socant asta, si mai grav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.