Explicația pentru invazia buburuzelor din Timișoara. Vezi ce spun specialiștii

Explicația pentru invazia buburuzelor din Timișoara. Vezi ce spun specialiștii

0
DISTRIBUIȚI

buburuze-465x390

Invadarea Timișoarei de către buburuze trebuie înțeleasă ca un efect al politicii de mediu aplicate de Primăria Timișoara. Mai exact, e un efect al lipsei acesteia. Omorârea insectelor este cea mai mare greșeală pe care o pot face timișorenii, avertizează specialiștii. Chiar dacă insectele v-au umplut curțile și pereții caselor, ideal e să le lăsați în pace. Altfel, veți avea mari probleme.

”Buburuza e o insectă din familia coccinellidae, iar mâncarea ei de bază sunt afidele – păduchii de frunze (care apar la pomii frunctiferi, la grâu, pe crizanteme). Buburuzele se hrănesc și cu păduchi adulți, și cu larvele lor. Când e alternanță de căldură și ploaie, e vreme favorabilă pentru dezvoltarea afidelor, iar odată cu creșterea populației de păduchi de plante, în zonă apar buburuzele. De vreo trei ani se tot înmulțesc în perioada aceasta buburuzele, din acest cosiderent”, arată profesorul Doru Petanec, de la Universitatea de Științe Agricole a Banatului.

La Timișoara, unde parcurile nu au fost stropite împotriva dăunătorilor de fix trei ani, păduchii de plante s-au înmulțit serios toamna aceasta, iar buburuzele, arată profesorul universitar, au venit ca să salveze situația.


Practic buburuzele repară natural ceea ce nu a făcut Primăria, care, în fața pericolului virusului Zika a realizat o dezinsecție de urgență, care a vizat exclusiv țânțarii.  ”Buburuzele nu fac niciun rău, nici la viețuitoare, nici la plante, ci din contră. La prânz, se soresc, stând la căldură, pentru a-și crește temperatura corpului. După părerea mea e greșit să fie stropite cu insecticide, pentru că buburuzele sunt doctori fitosanitari, mănâncă dăunătorii, ajutând culturile să nu fie afectate de afide”, mai spune specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.