Persoane implicate în comerțul cu cereale, trimise în judecată de DNA pentru...

Persoane implicate în comerțul cu cereale, trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Vezi ce prejudiciu URIAȘ a fost provocat

0
DISTRIBUIȚI

dna descindere 2

Procurorii DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a nu mai puțin de nouă persoane, dar și trei firme implicate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, „inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit, începând cu anul 2007, un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2011, având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice. În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente”.

Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă. Singurul rol al acestora a fost furnizarea de documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat, conform anchetatorilor.

Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.


Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a sumelor de bani obținute din infracțiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, inculpatul Popa Dumitru Cristian a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societății comerciale INC 1975 SRL, pentru a crea o aparență de legalitate a modalității ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost „spălată” suma de 3.833.752,98 lei. Inculpații sunt acuzați că au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei.

Sechestru pe conturi și zeci de autovehicule

Pe lângă Cristian Popa, la data faptelor administrator de drept și de fapt al SC Cargo Pro Cereal Company SRL, SC Cargo Pro Cereal Trading SRL și SC INC 1975 SRL, au mai fost trimiși în judecată Dragoș Negoiță, Ioan Cădariu, Sorin Ivancea, Vasile Căcărează, Cristian Broșteanu, Ioan Stănescu, Mircea Mateescu și Alin Marinescu pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, precum și a firmelor SC Cargo Pro Cereal Company SRL și SC Cargo Pro Cereal Trading SRL pentru evaziune fiscală și SC INC 1975 SRL pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă accesorii (majorări, penalități, dobânzi) aferente debitului principal. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil, asupra unui număr de 42 autovehicule (autocamioane și autoturisme) precum și asupra conturilor bancare ale SC INC 1975 SRL. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL.

Anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș. Procurorii fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.