Ilie Stepan şi Horea Crişovan cântă la deschiderea expoziţiei „căprarului“ din Phoenix,...

Ilie Stepan şi Horea Crişovan cântă la deschiderea expoziţiei „căprarului“ din Phoenix, Valeriu Sepi. Vezi unde are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI
Ilie Stepan (drepta) şi Horea Crişovan vor susţine un recital la vernisajul expoziţiei lui Valeriu Sepi

După ce acum doi ani, timişorenii au putut admira expoziţia lui Valeriu Sepi, „Mitologii personale“, evenimentul se „mută“ la Bucureşti, vernisajul expoziţiei urmând să se desfăşoare în data de 9 martie la Sala Constantin Brâncuşi din Palatul Parlamentului.

Valeriu Sepi şi-a petrecut copilăria la Valcani, o localitate bănăţeană de lângă graniţa cu Iugoslavia. Numele său era cunoscut de-a lungul ţării încă de atunci, datorită unchiului Graţian Sepi (II), fotbalist în legendara echipă Ripensia Timişoara şi căpitan al „naţionalei” de fotbal. Valeriu însuşi a fost polisportiv, pasionat de atletism, canotaj şi box. După ce a absolvit Politehnica din Reşiţa, şi-a îndreptat atenţia înspre arta plastică la Timişoara, unde i-a avut profesori şi mentori pe Leon Vreme, Peter Jecza sau Deliu Petroiu. În 1968 se alătură lui Nicu Covaci şi Josef Kappl în „Phoenix” concepând afişe pentru albumele formaţiei şi cântând la percuţie pe instrumente construite de el: capre sau tobe din piele de viţel. De aici s-a ales cu supranumele de „căprarul de la Phoenix”.

În domeniul artelor vizuale, Valeriu Sepi a abordat cu succes pictura, desenul, sculptura sau designul.


De aproape 25 de ani locuieşte la Singapore şi vizitează întreaga lume, dar se întoarce la Timişoara şi în Banat adesea, considerând că nu a plecat vreodată de aici cu adevărat. Personalitatea şi talentul său i-au adus notorietate nu doar în Europa, ci şi în Asia, America de Sud sau Australia, lucrările sale aflându-se în muzee, galerii, colecţii particulare sau localuri din România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal. Ca profesor de desen, şi-a învăţat studenţii să privească şi să simtă lumea din jur, să observe detalii pe care numai un artist le percepe. Într-un interviu acordat lui Robert Şerban, Sepi se destăinuia: „E foarte important cum priveşti, e ca şi cum ai face dragoste… Nu faci doar cu ochii, nu doar cu trupul, ci cu toată fiinţa ta”.

Expoziţia, nu este o retrospectivă, pentru că nu recapitulează o operă, cicuprinde lucrări ale artistului realizate în ultimii cinci ani în Brazilia (Resurecţia), Singapore (Geneza), iar în România seria Tauromahiei şi a personajelor din mitologia autohtonă.

„Demersul lui Valeriu Sepi trasează o relație între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală astfel că lucrările sale se prezintă ca o colaborare fericită între o cunoaştere de factură ştiinţifică şi cea artistică, pentru că într-un singur plan găsim şi ceea ce numim cunoaştere în sensul adevărat al cuvântului şi ceea ce înseamnă acţiune determinată de desen ca dinamică, mișcare și vibrație” (Nicoleta Papp, scriitor). Ilie Stepan şi Horea Crişovan vor susţine un concert la vernisajul expoziţiei din Bucureşti.

Foto: Alin Zelenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.